Magtarmproblem hos katt

Brukar din katt kräkas eller ha lös avföring? Eller har den plötsligt börjat kräkas häftigt eller fått besvärlig diarré? Svarar du ja på någon av frågorna är du inte ensam. Magtarmproblem hos katt är vanligt. Besvären kan ha många orsaker och det är viktigt att kontakta veterinär om problemen är stora eller återkommer ofta.

Om katten är akut sjuk eller har blod i kräkningarna eller avföringen är det mer bråttom.

Akuta magtarmproblem hos katt

Bland dem som söker vård för magtarmproblem är akuta problem det vanligaste. Vanliga orsaker är att katten har fått i sig något olämpligt. Det kan också bero på parasiter, olämpliga föremål eller andra sjukdomar i magtarmkanalen. Allvarliga orsaker till akuta symtom är bukspottkörtelinflammation och parvovirus.

Akuta kräkningar kan bero på sjukdomar i något annat organ än själva magtarmkanalen, t ex livmoderinflammation, prostataproblem, leversjukdomar och hormonella sjukdomar.

Kroniska magtarmproblem hos katt

Om besvären pågått längre än tre veckor eller är återkommande, räknas de som långvariga och behöver utredas. Andra tecken på kroniska problem i magtarmkanalen kan vara avmagring, trötthet eller minskad aptit. Kräkning och diarré kan vara tecken på sjukdomar i andra organ i kroppen såsom njurar och urinvägarna, lever, bukspottkörtel, binjurar. Även tumörsjukdomar kan ge diarré och kräkningar.

Här hittar du djursjukhus och djurkliniker som kan hjälpa dig om din katt mår dåligt.

En vanlig orsak till magtarmproblem hos katt är att den fått i sig något olämpligt, till exempel russin.

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen