Magtarmproblem hos katt

Brukar din katt kräkas eller ha lös avföring? Eller har den plötsligt börjat kräkas häftigt eller fått besvärlig diarré? Magtarmproblem hos katt är vanligt. Orsakerna är flera och det är viktigt att kontakta veterinär om problemen är akuta och svåra eller återkommer ofta.
Boka tid hos veterinär Boka tid hos veterinär

Boka tid hos veterinär

Är du osäker på hur ditt djur mår, boka ett klinikbesök eller videosamtal med en av våra veterinärer.

Akuta magtarmproblem hos katt

Akuta magtarmproblem är en vanlig orsak till att man söker vård för sin katt. Orsaken är ofta att katten har fått i sig något olämpligt. Det kan också bero på parasiter, nedsvalda föremål eller sjukdomar i magtarmkanalen. Allvarliga orsaker till akuta symtom är bukspottkörtelinflammation och parvovirus.

Akuta kräkningar kan bero på sjukdomar i något annat organ än själva magtarmkanalen, t ex livmoderinflammation, lever- och njursjukdom och hormonella sjukdomar.

Om katten är akut sjuk med allmänpåverkan eller har blod i kräkningarna eller avföringen bör du skyndsamt kontakta veterinär. Här hittar du närmaste Evidensiaklinik.

Kroniska magtarmproblem hos katt

Om besvären pågått längre än tre veckor eller är återkommande, räknas de som långvariga och behöver utredas. Förutom kräkning och diarré kan avmagring, trötthet eller minskad aptit vara symtom på kroniska magtarmproblem. Kräkning och diarré kan också vara tecken på sjukdomar i andra organ i kroppen som njurar och urinvägar, lever, bukspottkörtel, binjurar. Även tumörsjukdomar kan orsaka diarré och kräkningar.

Här hittar du djursjukhus och djurkliniker som kan hjälpa dig om din katt mår dåligt. Du kan även få råd och hjälp av en av våra onlineveterinärer vid ett videomöte.

En vanlig orsak till magtarmproblem hos katt är att den fått i sig något olämpligt.

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen