Löss katt

Precis som vi människor kan katter drabbas av löss. Det finns blodsugande och pälsätande löss. Katter drabbas endast av pälsätande löss. Pälsätande löss (Felicola subrostratus) är ovanliga i Sverige och våra katter drabbas därför sällan.

Löss katt symtom

Det vanligaste symtomet på löss hos katt är klåda. Katterna kan vara helt symtomfria och ändå ha löss. Klådan kan vara alltifrån lindrig till väldigt intensiv. Lössen brukar trivas bakom öronen, på nacken och ryggen och det är där klåda och andra symtom vanligen uppträder.
Symtom hos katt med löss:

 • Klåda, alltifrån lindrig till intensiv.
 • Löss och gnetter (= lusägg) i pälsen. Lössen är väldigt rörliga och kan vara svåra att hitta.
 • Rivsår som uppkommer när katten kliar sig.

Om din katt har något eller några av ovanstående symtom är bästa sättet att bekräfta misstankarna om löss helt enkelt att försöka hitta löss och/eller gnetter på katten. Man kan även hitta skal efter kläckta ägg, vilka kan sitta kvar länge i pälsen.

En katt som har löss kan få klåda. Lössen brukar trivas bakom öronen.
 

Löss katt behandling

 • Det finns receptfria mediciner som fungerar både förebyggande och som behandling när löss angripit djuret. Medel som används mot fästingar fungerar ofta även mot löss. Behandlingen kan behöva upprepas.
 • I samband med behandling bör man också städa extra noggrant och tvätta liggunderlag, filtar, med mera.
 • Alla katter som lever nära varandra ska behandlas samtidigt.

Var väldigt noga när du väljer medicin, det finns mediciner som är giftiga för katt. Läs noga på förpackningen! Är du osäker så fråga din veterinär!

Vad gör veterinären?

Vid misstanke om löss letar veterinären efter löss och gnetter i kattens päls. De kan också ta prov från huden och pälsen och leta i mikroskop efter lössen. Ibland tas även avföringsprov för att se om det finns spår av löss där. Katten kan ju slicka i sig lössen.

Utseende och livscykel

 • Lössen finns i pälsen och lägger ägg (gnetter) som fästs på hårstråna, nära huden.
 • Lössen är ganska platta, 1- 3 mm långa med varierande färg allt från brungula till blågrå. De har små huvuden i förhållande till den stora bakkroppen. De tillhör insekterna
  och har därmed 6 ben.
 • Gnetterna är cirka 0,5 mm långa. Gnetterna kläcks till nymfer som sedan växer till sig och blir vuxna löss på några veckor. Dessa lägger nya ägg som kläcks och det blir fler löss.
 • Lusen lever hela sitt liv på sitt specifika värddjur, i det här fallet katten. De kan inte leva och föröka sig på andra djur. Lusen kan leva i 3 månader. Honorna lägger då flera ägg dagligen. Om den trillar av från katten överlever den oftast bara i några dagar och max 2 veckor.

Löss katt människa smitta

Löss är värdspecifika och kattens lus lever hela sitt liv på katt. De smittar inte till människor eller några andra djurslag.

Från katt till katt sker smittan genom direktkontakt eller via liggplatser, borstar, filtar och liknande.

Vilka katter får löss?

Det är ovanligt med löss på katt i Sverige. Katter är renliga djur som slickar sig väldigt frekvent. Är de friska klarar de vanligtvis själva att hålla lössen borta.

Katter med lusangrepp har ofta samtidigt någon annan sjukdom som gör dem nedsatta.

På somrarna använder vi oftare fästingmedel som är verksamma även mot löss. Därför är angrepp av löss är vanligare vintertid.

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen