Knölar hos hund

Knölar i huden är en av de vanligaste orsakerna till veterinärbesök för hundar. Ofta oroar man sig som djurägare för det värsta, men de flesta knölar är ofarliga. Idag finns också mycket kunskap om cancersjukdomar hos djur och behandlingsmöjligheterna är större än någonsin.
Boka tid hos veterinär Boka tid hos veterinär

Boka tid hos veterinär

Är du osäker på hur ditt djur mår, boka ett klinikbesök eller videosamtal med en av våra veterinärer.

Det går inte att säga säkert vad en knöl har för ursprung enbart genom att titta och känna på den. Hittar du en knöl på din hund är det bäst att låta en veterinär undersöka den. I de flesta fall tas ett prov från knölen/nybildningen för analys. Ett annat alternativ är att operera bort hela knölen och därefter skicka den till laboratorium för analys och diagnos.

Hur upptäcker jag knölar hos min hund?

Att regelbundet känna igenom din hunds kropp är ett effektivt sätt att tidigt upptäcka knölar, som exempelvis fettknölar eller andra nybildningar. Knölar kan dyka upp snabbt eller utvecklas långsamt över tid. De kan vara ömmande, kliande eller helt smärtfria och de kan uppträda var som helst på hundens kropp.

För att undersöka din hund systematiskt, gå igenom hela kroppen, inklusive:

  • Mellan tår och trampdynor
  • Kring ändtarmsöppningen
  • I munhålan
  • Vid juver, vagina eller testiklar

Om du hittar en knöl, notera följande:

  1. Datum för upptäckt
  2. Plats på kroppen
  3. Storlek och form (mät gärna med ett måttband)

Håll också koll på om knölen är sårig, om hunden slickar sig ofta på området, eller om den verkar besvärad. Att dokumentera dessa detaljer hjälper veterinären att bedöma om knölen är ett ofarligt lipom (fettknöl) eller något som behöver vidare utredning.
 

Orsaker till knölar hos hund

I veterinärmedicinen gör man skillnad mellan dels godartade och elakartade tumörer, dels tumörer och andra förändringar i huden. Ordet tumör betyder i grunden ”knöl” och säger ingenting om huruvida den är godartad eller elakartad.
 

Godartade tumörer hos hundar

Godartade tumörer växer lokalt utan att sprida sig till andra delar av kroppen eller invadera kringliggande vävnad. Vanliga exempel på godartade hudtumörer är:
  • Vårtor (papillom)
  • Hudflikar (skin tags)
  • Fettknölar (lipom)
De vanligaste godartade tumörerna under huden hos hund är fettknölar. Även om de inte sprider sig, kan godartade tumörer orsaka problem om de sitter på besvärliga ställen eller växer sig stora. Till exempel kan en stor fettknöl i armhålan påverka hundens rörelseförmåga, medan en tumör i ögonlocket kan orsaka irritation eller smärtsamt skav på ögat.

Elakartade tumörer hos hundar

Elakartade tumörer, även kallade maligna tumörer, är ofta primära hudcancerformer som kan sprida sig till närliggande vävnader, lymfknutor eller inre organ. Tidig diagnos är avgörande för att kunna avlägsna tumören innan den sprider sig. Exempel på maligna hudtumörer hos hund är:
  • Mastcellstumörer
  • Skivepitelskarcinom
  • Malignt melanom
Om din hund har en knöl som växer snabbt, förändras i form eller orsakar besvär, bör du genast konsultera veterinär. Här kan du läsa mer om cancer hos hund.

Andra typer av knölar och hudförändringar hos hundar

Många gånger är det inte en tumör hunden har i sin hud, utan knölar eller nybildningar av andra slag. Exempel på sådana förändringar är:
  • Furunkel: En smärtsam inflammation som ofta uppträder mellan tårna och kan leda till hälta.
  • Aterom (talgkörtelcysta): En cysta som kan växa och tömma sig själv men ibland bli infekterad och växa snabbt.
  • Reaktion efter insektsbett: Diffusa upphöjningar i huden, ofta med ett bett i mitten.
  • Histiocytom: En snabbväxande nybildning hos unga hundar (ofta under tre år). Den kan bli sårig och klia men försvinner ofta spontant efter några månader.
  • Cystor och andra hudförändringar: Till exempel hårsäckscystor eller epidermoida cystor.
  • Bölder/abscesser: Orsakas ofta av bitskador, stickor eller främmande föremål och kan förväxlas med tumörer.

 

Vad gör veterinären vid knölundersökning på hund?

Vid ett veterinärbesök för att undersöka en knöl på din hund är sjukdomshistoriken en viktig del av utredningen. Ju mer information du kan ge om knölens uppkomst och utveckling, desto bättre kan veterinären planera nästa steg. Berätta också om eventuella andra symtom hos hunden, såsom:
  • Klåda
  • Mag-tarmbesvär
  • Trötthet eller förändrat beteende


Diagnos och undersökning av knölen

Veterinären kan använda flera metoder för att undersöka knölen, beroende på dess utseende och storlek:
  1. Cellprovtagning: Ett prov tas med en fin nål för att analysera cellerna i knölen.
  2. Vävnadsprov (biopsi): Ett mindre prov av knölen tas för en mer detaljerad analys.
  3. Kirurgiskt avlägsnande: I vissa fall avlägsnas hela knölen för att säkerställa en korrekt diagnos.
Inför större operationer kan veterinären rekommendera röntgen av lungorna för att kontrollera om tumören har spridit sig. Blodprover tas ofta för att bedöma hundens allmänna hälsa och minska risken vid sövning.


Laboratorieanalys och fortsatt behandling

Efter att knölen eller ett vävnadsprov har avlägsnats skickas det ofta till ett laboratorium för s k patologanatomisk diagnos. Här fastställs:
  • Vilken typ av tumör eller nybildning det handlar om
  • Om tumörceller misstänls finnas kvar i hundens kropp
Baserat på laboratoriets resultat avgörs om vidare behandling behövs, exempelvis:
  • En ny operation
  • Cellgiftsbehandling
  • Strålbehandling
I många fall räcker det att hålla området under uppsikt och kontakta veterinären om knölen återkommer.

Hur ser framtiden ut för en hund med knölar?

Prognosen beror helt på vad för slags knöl det är och vad hunden får för behandling. Knölar brukar dock inte gå tillbaka av sig själva, utan det är alltid lämpligt att låta en veterinär titta på dem.

Har du upptäckt en knöl/nybildning på din hund kan du boka tid hos din närmaste Evidensiaklinik här. Du kan också få hjälp och rådgivning av en av våra onlineveterinärer genom att boka ett videomöte i Evidensia-appen. 

FAQ - Vanliga frågor om fettknölar hos hundar

Vad är en fettknöl hos hund?
En fettknöl eller lipom, är en godartad tumör som består av fettvävnad. De är vanligtvis mjuka, runda och rörliga under huden.

Är fettknölar farliga för hundar?
Nej, de är oftast ofarliga och kräver sällan behandling. Dock kan veterinärundersökning behövas för att utesluta andra typer av knölar.

Hur vet jag om min hund har en fettknöl?
Du kan känna igen en fettknöl genom att undersöka din hunds kropp. De är vanligtvis mjuka och runda och smärtar sällan vid beröring.

När ska jag söka hjälp för en fettknöl för min hund?
Kontakta veterinär om knölen växer snabbt, förändras i form eller färg, eller om din hund verkar besvärad.

Kan fettknölar på hundar opereras bort?
Ja, fettknölar kan opereras bort om de stör hundens rörelse eller orsakar obehag. Diskutera med din veterinär för att avgöra om en operation behövs.

Kan jag förebygga fettknölar hos min hund?
Det går inte att helt förhindra uteveckling av fettknölar, men att hålla hunden i hälsosam vikt och ge rätt kost kan minska risken. Vill du boka tid för behandling för viktkoll samt viktminskningsprogram kan du göra det här


 

 

 

 

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen