Förgiftning hos katt

Förgiftning hos katt är ett ganska ovanligt problem eftersom katter sällan äter sådant som de inte tål. Men ibland är olyckan framme och katter kan bli förgiftade av substanser och mat som är helt ofarliga för oss människor och som vi kanske inte tänker på att de inte alls är bra för katten. Russin, lök och vissa blommor kan ibland vara dödligt för katter att förtära.
Sök vård direkt Sök vård direkt

Sök vård direkt

Detta kan vara ett akutfall som behöver vård omgående – kontakta veterinär.

Hitta närmaste akutmottagning

Symtom på förgiftning hos katt

Många förgiftningar ser man inte på en gång. Symtomen är svårbedömda.  De kan uppstå efter en tid och dessutom vara diffusa. Katten kan få feber, bli trött och hängig, inte vilja äta eller få bleka slemhinnor. Akuta symtom kan vara att katten kräks, får diarré, andas hastigt, skakar med huvudet/hela kroppen, är ostadig på benen eller är ”speedad”.

Vad händer hos veterinären?

Har din katt ätit något giftigt eller fått i sig för stor dos av någon olämplig substans? Ta, om möjligt, noga reda på vad katten ätit, hur länge sedan det var och i vilken mängd.

Kontakta sedan din klinik eller ditt djursjukhus. Vid besök, ta om möjligt med det katten fått i sig, till exempel paketet med råttgift eller en del av växten.

Här får du veta mer om ämnen som är farliga, vilka symtomen är och vad du kan göra själv.

Om du misstänker förgiftning, kontakta veterinär direkt så får du hjälp. Försök aldrig framkalla kräkning på egen hand. 

Olika typer av förgiftning hos katt

Här kan du läsa om några av de vanligaste typerna av förgiftning hos katter. En del substanser, som råttgift och glykol kan vara självklara medan andra kanske förvånar. Att vissa växter, några russin som fallit ned på köksgolvet eller en vanlig huvudvärkstablett för människor kan vara mycket farligt är inte alla medvetna om.

Råttgift »

Läkemedel »

Liljor och andra växter »

Russin och vindruvor »

Glykolförgiftning »

Det finns flera olika substanser som kan leda till förgiftning på katt, bland annat glykol som finns i spolarvätska.

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen