Förgiftning hos katt

Förgiftning hos katt är ett ganska ovanligt problem eftersom katter sällan äter sådant som de inte tål. Men ibland är olyckan framme och katter kan bli förgiftade av ämnen och mat som är helt ofarliga för oss människor och som vi kanske inte tänker på att de inte alls är bra för katten. Russin, lök och vissa blommor kan ibland vara dödligt för katter.

Symtom på förgiftning hos katt

Många förgiftningar ser man inte på en gång. Symtomen är svårbedömda.  De kan komma efter en tid och dessutom vara diffusa. Katten kan få feber, bli trött och hängig, inte vilja äta eller få bleka slemhinnor. Akuta symtom kan vara att katten kräks, får diarré, andas hastigt, skakig med huvudet/hela kroppen, ostadig på benen eller är ”speedad”.

Vad händer hos veterinären?

Har din katt ätit något giftigt, eller fått i sig för stor dos av något som inte är bra? Ta noga reda på vad katten ätit, hur länge sedan det var och i vilken mängd.

Kontakta sedan din klinik eller ditt djursjukhus. Vid besök, ta om möjligt med det katten fått i sig, till exempel paketet med råttgift eller en del av växten.

Ofta är det bråttom när djuren kommer till akuten, och ofta sker det under jourtid eftersom flera förgiftningar inte märks förrän efter flera timmar, och ibland ännu längre tid.

Här får du veta mer om ämnen som är farliga, vilka symtomen är och vad du kan göra själv.

Om du misstänker förgiftning, kontakta veterinär direkt så får du hjälp. Försök aldrig få din katt att kräkas själv.

Olika typer av förgiftning hos katt

Här kan du läsa om några av de vanligaste typerna av förgiftning hos katter. En del saker, som råttgift och glykol är självklara medan andra kanske förvånar. Att vissa växter, ett russin som fallit ned på köksgolvet eller en vanlig huvudvärkstablett för människor kan vara mycket farligt är inte alla medvetna om.

Råttgift »

Läkemedel »

Liljor och andra växter »

Russin och vindruvor »

Glykolförgiftning »

Det finns flera olika ämnen som kan leda till förgiftning på katt, bland annat glykol som finns i spolarvätska.

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen