Ögonmottagningen
Vi erbjuder bland annat ögonlysning som utförs av vår auktoriserade ögonlysare Anna Arvill. Ögonlysning görs hos många raser för att förhindra att ärftliga ögonsjukdomar förs vidare.
Hur går det till?
Hundar och katter som ska ögonlysas måste vara ID-märkta (öronmärkt eller chipmärkt). Du skall ha med dig stamtavlan när du kommer till oss så att vi kan kontrollera märkningen. Du får fylla i djurets identitet och ditt namn och din adress på ett intyg och med din namnunderskrift godkänna att undersökningsresultatet skickas till SKK. Om du har tidigare ögonlysningsresultat är det bra om du tar med dig dem.
Hunden eller katten får ögondroppar 30-40 minuter före ögonlysningen. Dropparna vidgar pupillerna så att ögats inre delar kan ses. Det är viktigt att du kommer i god tid före undersökningen så att dropparna hinner verka. Effekten av dropparna sitter i några timmar; då kan djuret kisa i starkt ljus, men det är ofarligt.
När ögondropparna gett effekt utförs undersökningen i ett rum som är mörklagt. Undersökningen är smärtfri och görs bäst utan lugnande medel. Man använder ett indirekt oftalmoskop (optiskt instrument) för inspektion av näthinnan och synnerven och en spaltlampa för kontroll av ögats främre delar; linsen, hornhinnan och ögonlocken. Andra instrument som kan användas är direkt oftalmoskop, kammarvinkellins (gonioskopilins) och tryckmätare.
Ibland är det svårt att ställa en diagnos vid undersökningen. Då behövs en ny undersökning efter några månader till ett år.
Efter ögonlysning
När undersökningen är klar fyller vi i intyget och anger om djuret är fritt från sjukdom eller inte, samt anger om förändringar som påvisats kan bedömas som ärftliga eller inte. Du får en kopia av intyget, veterinären behåller en kopia och originalet skickas in till SKK.
Våra öppettider
Mån-fre 07:30-17:00
Kliniken
-
Måndag08.00 - 17.00
-
Tisdag08.00 - 17.00
-
Onsdag08.00 - 17.00
-
Torsdag08.00 - 17.00
-
Fredag08.00 - 17.00
-
LördagStängt
-
SöndagStängt