Kirurgi - Specialisthästsjukhuset Strömsholm

Kirurgi Specialisthästsjukhuset Strömsholm

Idag: Öppet dygnet runt

Mån-fre 8-16 | Jour dygnet runt, året om

Kirurgi

Specialistmottagning Kirurgi

Våra europeiskt och amerikanskt diplomerade hästkirurger genomför ca 500 operationer per år. Operationslokaler för sövd och stående häst håller högsta standard med hygienkrav jämförbara med förhållanden som råder på sjukhus för människor. På hästsjukhuset finns resurser att utföra i stort sett alla förekommande typer av kirurgiska ingrepp.

Kolikkirurgi
På hästsjukhuset opererar vi mellan 70-100 kolikhästar per år. Sen mer än 40 år har vi bukopererat hästar med kolik på Strömsholm och teknik och metoder har utvecklats starkt under åren. Till skillnad mot situationen tidigare är prognosen idag god för överlevnad, tillfrisknande och återgång till samma arbete som innan efter en bukoperation. Vår statistik på de senaste (t.o.m. 2009) 290 opererade kolikhästarna visar att 79 % går hem och mår bra. Ett år senare lever 88 % av dessa hästar och 93 % av dem presterar lika eller bättre jämfört med vad de gjorde innan operationen.

Urinvägar-Könsorgan
Vi utför en mängd olika typer av kirurgiska ingrepp i urin och könsorgan varje år som till exempel:

 • Klapphingstoperation, som i vissa fall kan utföras med laparoskopi.
 • Avlägsnande av äggstock, som också kan utföras med laparoskopi.
 • Pungbråck
 • Peniskirurgi
 • Förlossningsskador
 • Kejsarsnitt

Teknik för minimal vävnadsskada

Artroskopi, titthålskirurgi
Med tillgång till den senaste utrustningen genomgår ca 250 hästar atroskopioperation varje år. Hästarna remitteras från den egna verksamheten eller från ägare och veterinärer utanför hästsjukhuset. Ingreppen gäller både avlägsnande av ”lösa benbitar” som vid osteochondros och hästar med ledinfektion.

Laparoskopi, titthålskirurgi
Operationstekniken är relativt ny och indikationerna för tekniken, som har en mängd fördelar jämför med äldre teknik, blir vartefter fler och antalet patienter växer.

Laserkirurgi
På hästsjukhuset används en diodlaser som tillsammans med ett endoskop medger att vi kan utföra ingreppen med hög precision. Tekniken används mest för kirurgi i de övre luftvägarna som vid tumörer i näshålan, slemhinneveck på struplocket och struppipare. Tillsammans med den förbättrade diagnostiken av missljud i luftvägarna med dynamisk endoskopi kan vi med lasertekniken erbjuda bättre resultat och lägre kostnader jämfört med tidigare teknik. Systemen är portabla och både diagnostik som laserkirurgi kan erbjudas hemma i stallet. Laserkirurgi används också för att avlägsna hudtumörer som inkar men även för mer elakartade tumörer som glädjande nog är ovanliga hos häst.

Ryggoperation
Vi använder en alternativ operationsmetod, interspinous ligament desmotomy (ISLD), vilken utförs genom mycket små snitt i huden. Den här tekniken har utvecklats av en kirurg i England, Richard Coomer, som vi har ett nära samarbete med. Teorin är att det interspinosa ligamentet (ISL) är den struktur som håller samman utskotten, det supraspinosa ligamentet (SSLP) går runt toppen av utskottet och ger utskottet stabilitet.Smärtan från kissing spines kommer från nervändarna där ISL fäster vid skelettet. Spänning och tryck på nerverna ger hästen smärta som skapar reflekterande muskelkramper vilket drar utskotten ännu närmre varandra vilket gör smärtan värre. Genom att skära av ligamentet, blir nervändarna inte stimulerade och hästen upplever en stor förbättring. Ursprungligen pekade bevis från Frankrike på att skära av ligamenten i sig var viktigaste i behandlingen. Vi utvecklade metoden till att användas på stående häst. På kraftigt påverkade hästar visade sig resultatet vara så bra att metoden snabbt har blivit både veterinärers och djurägares första val.

Specialistmottagning Ortopedi

Hästsjukhuset har samlat en grupp ortopeder som är utvalda med tanke på kompetens och erfarenhet . I gruppen finns specialistkompetens i hästens sjukdomar, träning och tävlingserfarenhet inom ridning och körning, amerikanskt och europeiskt diplomerade ortopediska kirurger, kompetens inom kiropraktik och osteopati, beridare, sadelutprovare, rehabtränare och ett hovslageri under ledning av hovslagarmäster. Vi har också lokaler med medicinsk teknik som är specialdesignade för diagnostik och behandling av hälta/rörelsestörning hos häst.

Din häst blir först undersökt med målet att fastställa var den kan ha ont. Det kan gälla hälta/rörelsestörning i ett eller flera ben, ryggproblem och skador i halskotpelaren. Vi utnyttjar löparbanor, ridbana och ridhus. Om det krävs kan du eller någon av våra beridare behöva visa rörelsestörningen uppsutten.

Efter att vi lokaliserat rörelsestörningen, vanligen med diagnostiska bedövningar, används oftast bilddiagnostik som digitaliserad röntgen, ultraljud och scintigrafi för att fastställa diagnosen.

Vi försöker alltid att, om möjligt, komma till en diagnos vid första besökstillfället och man får räkna med att vägen till diagnos tar några timmar, men kan ta längre tid, speciellt om hästen har ont på flera ställen.

Beroende på diagnos kan vi sedan behandla din häst medicinskt, kirurgiskt, med kiropraktik/osteopati, akupunktur och shockwave. Vi hjälper dig att utarbeta ett rehabiliteringsprogram för ”hela hästen”.

Våra recensioner

5

Jättebra bemötande snabb hjälp bra att kunna få göra flera undersökningar på engång.Dyrt Ja

5

Toppenställe men dyrt! 🫣😅

Baserat på recensioner från Google

Våra öppettider

Mån-fre 8-16 | Jour dygnet runt, året om
Helgdagar och andra öppettider

Våra öppettider

 • Måndag
  Öppet dygnet runt
 • Tisdag
  Öppet dygnet runt
 • Onsdag
  Öppet dygnet runt
 • Torsdag
  Öppet dygnet runt
 • Fredag
  Öppet dygnet runt
 • Lördag
  Öppet dygnet runt
 • Söndag
  Öppet dygnet runt

Medarbetare

Elin Skärlina

Chefsveterinär, Dipl. ECVS

Elin Skärlina

Leg. Veterinär

Yrke på ESHS: Chefsveterinär inom kirurgi Specialintressen inom yrket: Trauma- och akut-kirurgi. Bilddiagnostik. Antal år inom yrket/ESHS: Veterinär sedan 2004. Specialist i hästens sjukdomar sedan 2010, Europeisk specialist i hästkirurgi sedan 2016. Jobbat på ESHS sedan 2006. Läs mer om Elins arbete här. Kompetens Diplomate ECVS Specialist i hästens sjukdomar Erfarenhet Elin Skärlina tillsammans med fölet Jura JAZ som hon opererade 2017. Du finner en länk till hela historien längre ner. Efter veterinärutbildning i Köpenhamn, utförde Elin ett internship på en kirurgisk remissinstans i Canada. Åter i Sverige jobbade hon några månader med Distriktsveterinärerna innan hon påbörjade sin karriär på Strömsholm. På Strömsholm har Elin vidareutbildat sig, först till svensk specialist i hästens sjukdomar och sedan till europeisk specialist i hästkirurgi. Ständiga utmaningar och utvecklingsmöjligheter. Det bästa med mitt jobb är: Att göra skillnad för hästen och dess ägare. Det kan ju vara frågan om liv eller död i många fall. Med fantastiska diagnostiska hjälpmedel hitta fram till korrekta diagnoser och därifrån planera kirurgiska åtgärder och andra behandlingsmetoder för att nå det bäst möjliga resultatet för hästen. Ständiga utmaningar och utvecklingsmöjligheter. Fritidsintressen: Familjen bestående av man, en dotter född -11 och en son född -13. Uteaktiviteter, fjäll och skärgård. Skidåkning utför och längd. Sång och musik. Det här visste du inte om mig: Jag har deltagit i internationell barnmelodifestival, gått i musikklass och spelat cello. Jag har åkt tre Vasalopp och genomfört en svensk klassiker.  
Läs mer om Elin
Cecilia von Hausswolff

Cecilia von Hausswolff

Sjukhuschef

Hästtjej sedan barnsben, tävlat på hobbynivå, senare år främst med inriktning mot distansritt och western. Jag är inte kliniker utan arbetar på Hästsjukhuset som operativ chef där jag ser till att den dagliga verksamheten flyter på. Det som inspirerar mig mest i mitt arbete är engagemanget hos min fantastiska personal. Det är en ynnest att få tillbringa dagarna med människor som verkligen brinner för att på bästa möjliga sätt hjälpa hästar och djurägare. E-post cecilia.von.hausswolff@evidensia.se
Läs mer om Cecilia
Alicia Holmén

Alicia Holmén

Leg. Veterinär

Andrea Paprnáková

Andrea Paprnáková

Leg. Veterinär

Våra medarbetare

Facebook inlägg