Medicin Specialisthästsjukhuset Strömsholm

Medicin Specialisthästsjukhuset Strömsholm

Idag: Öppet dygnet runt

Mån-fre 8-16 | Jour dygnet runt, året om

Medicin

Specialistmottagning Medicin

Till oss kan du komma om du behöver hjälp med medicinska utredningar. Vår medicinare, Inge Durie, specialist i internmedicin på häst hjälper dig med problem såsom avmagringsutredningar, ämnesomsättningssjukdomar, prestationsnedsättningar och hästar med hjärtproblem för att nämna några åkommor. Har din häst problem av medicinsk art, kontakta oss på 0220-45200 så kan vi boka in ett besök.

Många gånger räcker det med ett dagsbesök, det vill säga att du är här med hästen under en dag men ibland kan hästen behöva vara kvar för fortsatta undersökningar. De patienter som behöver stanna kvar på hästsjukhuset för fortsatt utredning, behandling eller intensivvård skrivs in på stationärvårdsavdelningen.

Våra veterinärer som är specialiserade inom olika områden som internmedicin, kirurgi och ögonsjukdomar tillsammans med modern medicinsk teknik och ett stort medicinskt laboratorium har ambitionen att ge din häst den bästa vården på ett kostnadseffektivt sätt. Sammanlagt ca 1100 patienter vårdas under året på avdelningen och med bättre metoder har vi under senare år lyckats minska vårdtiden med 20% per patient.

TMS –  transkraniell magnetstimulering

 • Har din veterinär undersökt din häst men inte hittat orsaken till en hälta?
 • Har hästen ett onormalt rörelsemönster?
 • Är hästen vinglig? Snubblar den ofta?

Då kan transkraniell magnetstimulering (TMS) antingen påvisa eller utesluta skada i hästens ryggmärg och därmed ge hästägare och häst en diagnos och en säkrare prognos.

Evidensia Specialist hästsjukhuset Strömsholm kan nu som enda hästsjukhus i Sverige erbjuda denna nya undersökningsteknik inom elektrodiagnostik. Metoden gör det möjligt att undersöka funktionen av ryggmärgen på ett objektivt sätt och kan vara ett viktigt hjälpmedel vid undersökning av hästar med neurologiska problem som vinglighet, hästar med hälta utan tydlig ortopedisk orsak eller hästar med nedsatt prestation utan annan orsak.

TMS är ett smärtfritt test som kan utföras på en stående sederad häst i samband med en neurologisk undersökning och hältutredning. TMS är värdefullt för att lokalisera eventuellt neurologisk skada och att vara ledande i valet av vidare undersökningar, till exempel röntgen eller CT.

Vad är TMS?
Transkraniell magnetstimulering (TMS) är en smärtfri undersökningsmetod där man med en elektromagnet mot skallen inducerar ett svagt elektriskt fält i hjärnan. Stimulering av motoriska hjärnbarken leder till en nervsignal som via ryggmärgen och perifera nerver färdas till musklerna i benen. Impulsen som anländer i musklerna, så kallad MMEP (magnetic motor evoked potentials), fångas med en elektrod i båda fram (m.extensor carpi radialis) och bakben (m.tibialis cranialis).

Tiden mellan magnetisk stimulering och registrering av impulserna i benen (latens/konduktions tid) och amplituden av den fångade signalen/MMEP indikerar om intakt ledning genom ryggmärgen sker.

 

Våra recensioner

5

Jättebra bemötande snabb hjälp bra att kunna få göra flera undersökningar på engång.Dyrt Ja

Våra öppettider

Mån-fre 8-16 | Jour dygnet runt, året om
Helgdagar och andra öppettider

Våra öppettider

 • Måndag
  Öppet dygnet runt
 • Tisdag
  Öppet dygnet runt
 • Onsdag
  Öppet dygnet runt
 • Torsdag
  Öppet dygnet runt
 • Fredag
  Öppet dygnet runt
 • Lördag
  Öppet dygnet runt
 • Söndag
  Öppet dygnet runt

Medarbetare

Elin Skärlina

Chefsveterinär, Dipl. ECVS

Elin Skärlina

Leg. Veterinär

Yrke på ESHS: Chefsveterinär inom kirurgi Specialintressen inom yrket: Trauma- och akut-kirurgi. Bilddiagnostik. Antal år inom yrket/ESHS: Veterinär sedan 2004. Specialist i hästens sjukdomar sedan 2010, Europeisk specialist i hästkirurgi sedan 2016. Jobbat på ESHS sedan 2006. Läs mer om Elins arbete här. Kompetens Diplomate ECVS Specialist i hästens sjukdomar Erfarenhet Elin Skärlina tillsammans med fölet Jura JAZ som hon opererade 2017. Du finner en länk till hela historien längre ner. Efter veterinärutbildning i Köpenhamn, utförde Elin ett internship på en kirurgisk remissinstans i Canada. Åter i Sverige jobbade hon några månader med Distriktsveterinärerna innan hon påbörjade sin karriär på Strömsholm. På Strömsholm har Elin vidareutbildat sig, först till svensk specialist i hästens sjukdomar och sedan till europeisk specialist i hästkirurgi. Ständiga utmaningar och utvecklingsmöjligheter. Det bästa med mitt jobb är: Att göra skillnad för hästen och dess ägare. Det kan ju vara frågan om liv eller död i många fall. Med fantastiska diagnostiska hjälpmedel hitta fram till korrekta diagnoser och därifrån planera kirurgiska åtgärder och andra behandlingsmetoder för att nå det bäst möjliga resultatet för hästen. Ständiga utmaningar och utvecklingsmöjligheter. Fritidsintressen: Familjen bestående av man, en dotter född -11 och en son född -13. Uteaktiviteter, fjäll och skärgård. Skidåkning utför och längd. Sång och musik. Det här visste du inte om mig: Jag har deltagit i internationell barnmelodifestival, gått i musikklass och spelat cello. Jag har åkt tre Vasalopp och genomfört en svensk klassiker.  
Läs mer om Elin
Cecilia von Hausswolff

Cecilia von Hausswolff

Sjukhuschef

Hästtjej sedan barnsben, tävlat på hobbynivå, senare år främst med inriktning mot distansritt och western. Jag är inte kliniker utan arbetar på Hästsjukhuset som operativ chef där jag ser till att den dagliga verksamheten flyter på. Det som inspirerar mig mest i mitt arbete är engagemanget hos min fantastiska personal. Det är en ynnest att få tillbringa dagarna med människor som verkligen brinner för att på bästa möjliga sätt hjälpa hästar och djurägare. E-post cecilia.von.hausswolff@evidensia.se
Läs mer om Cecilia
Alicia Holmén

Alicia Holmén

Leg. Veterinär

Andrea Paprnáková

Andrea Paprnáková

Leg. Veterinär

Våra medarbetare

Facebook inlägg