Tandvård katt

Har du koll på din katts tänder? Tandvård katt är viktigt.

Tandproblem hos katter är tyvärr inget ovanligt och kan bidra till att katten inte mår bra. Och ofta går det alldeles för lång tid innan katten får träffa en veterinär.

Hål i tänderna är inte lika vanligt bland djur som hos människor. Men tandlossning och tandsten är vanligt förekommande.

Tandvård katt – vad kan du göra själv?

Enklaste och bästa sättet att förhindra tandproblem är genom tandborstning. Djurtandborstar finns att köpa men det fungerar också med en vanlig tandborste anpassad för barn.

Tandborstning ska vara roligt

För att det ska gå lättare kan man försöka få katten att tycka det är något positivt. Ge katten sitt favoritgodis på en tandborste så den blir glad av att se den. Ge katten godis och bygg på proceduren steg för steg med att till exempel, få lyfta på läppen, gnugga på en tand och så vidare. Låt det få ta tid. Luta tandborsten cirka 30 grader mot tandköttskanten och borsta med korta eller cirklande rörelser.

Tandkräm

Använd inte tandkräm avsedd för människor. De innehåller massor av ämnen som inte är bra för din katt. Använd då hellre vanligt vatten. Lättare tandsten kan reduceras av regelbunden tandborstning. Men om det går för långt så behöver du uppsöka veterinär som kommer att avlägsna tandstenens under narkos.

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen