Tandvård hund

Tandvård hund. Har du tittat din hund i munnen? Borstar du din hunds tänder?

En viktig sak för hundens hälsa och välbefinnande är att hålla tänder och tandkött friska. Faktum är att både hundars och katters munhygien mår bra om du borstar tänderna, helst varje dag. Många väntar länge innan de söker hjälp för problem i munhålan.

Tandvård hund – positiv inlärning

För att lyckas med sin tandborstningsrutin kan det vara bra att försöka träna hunden i att uppfatta sin tandborste som något positivt. Använd gärna en tandborste som ”givare” av hundens favoritgodis, så uppfattar snart hunden tandborsten som något positivt. Att doppa tandborsten i något gott, till exempel kyckling- eller köttbuljong kan påskynda den positiva inlärningen. Låt hunden få sitt godis med hjälp av tandborsten, men kräv att först få lyfta på läppen, gnugga på en tand och så vidare. Tag tid på er att skapa en positiv upplevelse för hunden. Luta tandborsten cirka 30 grader mot tandköttskanten och borsta med korta eller cirklande rörelser.

Anpassad tandkräm eller bara vatten

Undvik att använda din egen tandkräm till hunden. Hundar är till exempel känsliga för fluor och flera andra ämnen i din egen tandkräm kan skada hunden. Det finns särskild hundtandkräm, ofta smaksatt för att göra tandborsten godare. Att borsta med tandborsten doppad i vatten går också utmärkt. Det finns många andra tandhälsoprodukter som ibland kan hjälpa ditt djur till bättre tandhälsa, men inget kan ersätta tandborstning. Det finns helt enkelt inga genvägar till en bättre tand- och munhälsa för din hund.

Läs mer om tandvård för hund i vår tandskola.

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen