Ny lag: ID-märkning och registrering av katt, läs mer.

Öronskabb hos hund – Otodectes cynotis

Öronskabb kan ge obehag, klåda och smärta hos en drabbad hund. Om din hund visar tecken på att det kliar i ena eller båda öronen är det bäst att ta ditt djur till veterinären så att din hund snabbt kan bli symptomfri.

Vad är öronskabb?

Öronskabb hos hund, Otodectes cynotis, är relativt en ovanlig utvärtes parasit som lever i hörselgången/ytterörat.
Parasiten drabbar även katter som är mycket vanligare värddjur än hundar. Hundar kan smittas, men det är ovanligt. En hund som drabbas av öronskabb smittas oftast av en katt, men kan även smittas av en hund som bär på parasiten. Äldre katter kan bära på parasiten i flera år utan att uppvisa några symptom.

Vanliga symptom

Symptom på öronskabb är klåda från öronen, vilket hunden brukar visa genom att den kliar sig mot öronen eller skakar på huvudet. Parasiten orsakar inflammation i hörselgången/ytterörat, vilket såklart skapar obehag hos hunden.

Fastställ diagnos

Vi rekommenderar att du söker tid hos din veterinär om din hund kliar sig mycket mot ett eller båda öronen eller skakar mycket på huvudet. För att fastställa diagnos behöver veterinären titta in i hörselgången med otoskop, d.v.s. ett förstoringsglas med lampa. Oftast kan veterinären enkelt fastställa diagnosen om hen ser små vita parasiter krypa i hörselgången, men man kan även behöva ta prov med tops för att titta under mikroskop.

Behandla öronskabb hos hund

Man behandlar öronskabb med antiparasitärt medel. Medlet är en vätska i pipett som appliceras på huden mellan skulderbladen på djuret en eller två gånger med en månads intervall. Medicinen är receptbelagd och därför är det viktigt att man besöker veterinär om man misstänker öronskabb så att hunden så snabbt som möjligt blir symtomfri. Under behandlingen måste hundens öron också rengöras vid några tillfällen med öronrengöringsmedel.

Innan du får tid hos veterinären kan du sätta på krage eller tratt på din hund så hunden inte kliar sönder sina öron. Du kan även göra rent hörselgången 1-2 gånger om dagen med öronrengöringsmedel som du köper hos din närmaste Evidensiaklinik, på Vetapotek eller på ditt lokala apotek. Undvik dock att droppa något i öronen minst 1 dygn innan besök hos veterinär. Om du misstänker att din hund har öronskabb är det viktigt att undvika kontakt med andra djur.

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen