Öronskabb hos hund – Otodectes cynotis

Öronskabb kan ge obehag och smärta hos en drabbad hund. Om din hund visar tecken på att det kliar i ena eller båda öronen är det bäst att ta ditt djur till veterinären så att din hund snabbt kan bli symptomfri.

Vad är öronskabb?

Öronskabb hos hund, Otodectes cynotis, är relativt en ovanlig utvärtes parasit som lever i hörselgången/ytterörat hos hundar.
Parasiten drabbar även katter som är mycket vanligare värddjur än hundar. Hundar kan smittas, men det är inte så vanligt. En hund som drabbas av öronskabb smittas oftast av en katt, men kan även smittas av en hund som bär på parasiten. Det är inte ovanligt att äldre katter bär på parasiten i flera år utan att uppvisa några symptom.

Vanliga symptom

Vanliga symptom på öronskabb är klåda från öronen, vilket hunden brukar visa genom att den kliar sig mot öronen. Hunden kan även skaka på huvudet eller hålla huvudet och/eller örat mot sidan av kroppen. Parasiten orsakar inflammation i hörselgången/ytterörat, vilket såklart skapar obehag hos hunden.

Fastställ diagnos

Vi rekommenderar att du söker tid hos din veterinär om din hund kliar sig mycket mot ett eller båda öronen eller skakar mycket på huvudet. För att fastställa diagnos behöver veterinären titta in i hörselgången med otoskop, d.v.s. ett förstoringsglas med lampa. Oftast kan veterinären enkelt fastställa diagnosen om hen ser små vita parasiter krypa i hörselgången, men man kan även behöva ta prov med tops för att titta under mikroskop.

Behandla öronskabb hos hund

Man behandlar Otodectes cynotis med antiparasitmedel. Medlet är en vätska i pipett som appliceras på huden mellan
skulderbladen på djuret en eller två gånger med en månads intervall. Medicinen är receptbelagd och därför är det viktigt att man besöker veterinär om man misstänker öronskabb så att hunden så snabbt som möjligt blir symtomfri. Under behandlingen måste hundens öron också rengöras dagligen med öronrengöringsmedel.

Innan du får tid hos veterinären kan du sätta på krage eller tratt på din hund så hunden inte kliar sönder sina öron.
Du kan även göra rent hörselgången 1-2 gånger om dagen med öronrengöringsmedel som du köper på apoteket.
Om du misstänker att din hund eller katt har öronskabb är det viktigt att undvika kontakt med andra djur.