Öronskabb hos hund – Otodectes cynotis

Öronskabb kan ge obehag, klåda och smärta hos en drabbad hund. Om din hund visar tecken på att det kliar i ena eller båda öronen är det bäst att kontakta veterinären för undersökning och behandling. 
Boka tid hos veterinär Boka tid hos veterinär

Boka tid hos veterinär

Är du osäker på hur ditt djur mår, boka ett klinikbesök eller videosamtal med en av våra veterinärer.

Vad är öronskabb?

Öronskabb hos hund, Otodectes cynotis, är relativt en ovanlig utvärtes parasit som lever i hörselgången/ytterörat.
Parasiten drabbar även katter som är mycket vanligare värddjur än hundar. Hundar kan smittas, men det är ovanligt. En hund som drabbas av öronskabb smittas oftast av en katt, men kan även smittas av en hund som bär på parasiten. Äldre katter kan bära på parasiten i flera år utan att uppvisa några symtom.

Vanliga symtom

Symtom på öronskabb är klåda i öronen, vilket hunden brukar visa genom att den kliar sig mot eller i öronen och/eller skakar på huvudet. Parasiten orsakar inflammation i hörselgången och ytterörat, vilket såklart skapar obehag hos hunden.

Fastställ diagnos

Vi rekommenderar att du söker hjälp hos din veterinär om din hund kliar sig mycket mot ett eller båda öronen eller skakar mycket på huvudet. För att fastställa diagnos behöver veterinären titta in i hörselgången med otoskop, vilket kan liknas vid ett trattformat förstoringsglas med lampa. Parasiterna kan ibland vara synliga redan vid otoskopering men man kan även behöva ta prov med tops för att titta under mikroskop.

Behandla öronskabb hos hund

Man behandlar öronskabb med antiparasitärt läkemedel som appliceras på hundens hud i nacken. Medicinen är receptbelagd och därför är det viktigt att man besöker veterinär om man misstänker öronskabb så att hunden så snabbt som möjligt blir symtomfri. Under behandlingen måste hundens öron också rengöras vid några tillfällen med öronrengöringsmedel.

Innan du får tid hos veterinären kan du sätta på krage eller uppblåsbar halsring på din hund så den inte kliar sönder sina öron. Du kan även göra rent hörselgången 1-2 gånger om dagen med öronrengöringsmedel som du köper vid din närmaste Evidensiaklinik, på Vetapotek.se eller på ditt lokala apotek. Undvik dock att droppa något i öronen minst 1 dygn innan besöket hos veterinär. Om du misstänker att din hund har öronskabb är det viktigt att undvika kontakt med andra djur.

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen