Loppor hos katt
Boka tid hos veterinär
Är du osäker på hur ditt djur mår, boka ett klinikbesök eller videosamtal med en av våra veterinärer.
Artikelns innehåll
Loppor hos katt – symtom
En del katter reagerar inte alls medan andra kan få kraftiga allergiska reaktioner från loppans saliv.
- Tydligaste tecknet är förstås om du hittar loppor på din katt.
- Klåda - ofta utmed ryggen, länden och vid svansbasen.
- Märken efter loppbett.
- Hudförändringar. Katter kliar och slickar sig för att bli av med klådan. Vissa hudområden kan bli helt kala på grund av slickandet.
- Sår/hudirritation/hudinfektion kan uppstå efter en längre tids kliande och slickande.
- Hudirritation kan även ge mjäll.
- Slöhet. Vid riktigt stora angrepp kan katten bli slö på grund av blodbrist, men så långt går det sällan hos våra tamkatter.
Kontakta veterinär vid ovanstående symtom för att reda ut om det orsakas av loppor eller något annat och för att ta reda på vilken typ av loppa det kan vara.
Loppans utseende
Loppor är bruna, vinglösa insekter. De vuxna är två till sex millimeter långa och har kraftiga bakben som gör att de kan hoppa långt. De har tillplattade sidor för att kunna ta sig fram genom djurens päls.
Hur får katten loppor?
- Katterna drabbas av kattloppor eftersom lopporna aktivt letar upp sitt specifika värddjur när de kommit ut ur sin puppa.
- Katter drabbas också lätt av fågelloppor, igelkottloppor och smågnagarloppor när de rör sig ute i naturen. Dessa loppor kan bita katten, men inte föröka sig på den.
- Det är inte vanligt att de hoppar från katt till katt utan de lever större delen av sitt liv på en och samma katt. Risken för att smittas i veterinärens väntrum eller på kattutställning är alltså ganska liten.
- De överlever inte länge i minusgrader och därför drabbas katten vanligen under den varma säsongen. Kattloppan är vanligast i södra Sverige.
Kan kattens loppor drabba människa?
Eftersom lopporna kan bita andra djur än sitt värddjur kan även vi människor få loppbett. Du kan hitta röda utslag på benen och kring vristerna.
Loppor hos katt – behandling och skydd
Har din katt fått loppor är det viktigt att artbestämning görs hos veterinär, eftersom behandlingen varierar något från art till art. Det går inte att med blotta ögat avgöra vilken typ det är utan man måste titta på loppan i mikroskop. Du kan försöka fånga en loppa i en liten burk eller i en bit genomskinlig tejp och ta med till veterinärmottagningen.
Loppor från igelkottar, råttor och fåglar trivs inte inomhus och är därför relativt enkla att bli av med. Det kan räcka med att kamma bort lopporna för att undvika bett. Kattloppan , som har katten som huvudvärd, är desto besvärligare att bli av med. Även den ovanliga hundloppan är besvärlig att bli av med om din katt drabbas.
Eftersom ägg, larver och puppor och ibland även loppan finns i omgivningen krävs en noggrann sanering för att bli av med dem. Man bör städa noggrant och dammsuga frekvent. Textilier, till exempel liggunderlag och filtar, bör tvättas i maskin i 60 grader. Det kan till och med bli nödvändigt att ta hjälp från saneringsföretag.
Det finns flera receptfria mediciner som vekar både förebyggande och behandlande. Om du har olika sorters pälsdjur i hushållet måste alla behandlas för att helt bli av med lopporna.
Var väldigt noga när du väljer medicin då det finns loppmediciner till andra djur som är giftiga för katt. Läs noga på förpackningen! Är du osäker så fråga din veterinär!
Loppor hos katt – livscykel
Loppans livscykel omfattar ägg, larv, puppa och färdig loppa. Den måste suga blod för att kunna föröka sig. Fukt, värme och blod från ett värddjur är avgörande för loppans utveckling.
- Äggen
Lopphonan kan lägga flera ägg varje dag. Äggen fäster inte på kattens päls utan faller ner till marken eller golvet. Vid rätt omständigheter avseende temperatur och luftfuktighet kläcks äggen efter några dagar. - Larverna
Ur äggen kommer några millimeter långa larver. De gillar fuktig, mörk miljö och gömmer sig gärna till exempel längst ner i tjocka mattor, golvspringor eller i kattens liggdyna. Larverna äter loppornas avföring och annat organiskt avfall. - Puppan
Efter en tid som larv (från några dagar till några månader) förpuppas den och inne i puppan färdigbildas loppan. Den kan stanna i puppan i flera månader, men om den känner av till exempel värme, vibrationer eller koldioxid från ett djur kläcks den. - Vuxen loppa
Den vuxna loppan måste hitta sitt eget värddjur för att kunna föröka sig, så kattloppan letar upp en katt när den kommit ur sin puppa. Där suger den snart av kattens blod för att sedan leta upp en partner, föröka sig och lägga ägg. Så är kattloppans livscykel sluten. De färdiga lopporna stannar på katten större delen av sitt liv. De kan bli många fler på kort tid. Kommer de ifrån sin värd av någon anledning så överlever de inte mer än några dagar.
Loppor kan sprida sjukdomar, men det är vanligare utomlands än i Sverige.