Kräkningar hos katt
Boka tid hos veterinär
Är du osäker på hur ditt djur mår, boka ett klinikbesök eller videosamtal med en av våra veterinärer.
Artikelns innehåll
Om du vet eller misstänker att katten ätit eller tuggat på något olämpligt bör du kontakta veterinär omedelbart, särskilt om något verkar onormalt med din katt. I de fall akuta och frekventa kräkningar beror på s k främmande kropp i magtarmkanalen är det viktigt att få katten undersökt för att lokalisera det eventuella föremålet. Oftast är det kattungar som gillar att tugga på nya, spännande saker. Hårsnoddar, öronproppar, nappar, tyg- och gummileksaker mm kan vara mycket lockande för en lekfull katt! Glitter och snören kan leda till att tarmen träs upp och orsaka stopp.
Kräkningar kan också bero på att katten fått i sig olämplig mat, en infektion eller som reaktion på medicin eller kost. Akuta kräkningar kan också bero på hormonella sjukdomar eller sjukdomar i något annat inre organ än själva magtarmkanalen. Även förgiftningar kan visa sig som kräkningar.
Vad kan jag göra själv?
Tillfälliga problem med kräkningar hos katt kan du ta hand om själv om symtomen är lindriga, katten får i sig vätska och är pigg för övrigt.
Vid tillfälliga och lindriga besvär ska du sätta in skonkost några dagar. Det finns speciella dietfoder att köpa hos veterinär, på vissa apotek och i välsorterade djurbutiker. Du kan också ge katten kokt ris och kokt fisk eller kokt kyckling i mindre, men fler portioner än vanligt. Börja alltid med en mindre totalgiva fördelad på flera små måltider. Öka sedan totalgivan sakta och successivt samtidigt som du fortsätter med att portionera ut maten på flera, mindre måltider. Håll koll på att din katt verkligen får i sig mat. Du kan behöva mata din katt om den inte självmant äter. Katter tål svält sämre än exempelvis hund och det kan vara negativt för tillfrisknandet och hälsan om katten inte får i sig mat även under så kort tid som ett dygn. Ta också tempen på katten och se till att den får i sig vätska. Det finns tarmstabiliserande och -normaliserande preparat för katter att köpa på apotek eller hos veterinären. Ge aldrig katten kosttillskott eller preparat för människor utan att detta ordinerats av veterinär.
Kontakta alltid veterinär om katten inte blir bättre eller om den får återfall.
När söker jag hjälp?
Kontakta veterinär om:
- Katten inte äter eller dricker samt har påverkat allmäntillstånd.
- Kräkningen är blodig.
- Kräkningarna inte upphör trots skonkost enligt dietråd.
- Katten kan ha fått i sig något olämpligt föremål som kan ha fastnat någonstans i tarmkanalen.
- Det finns en risk att katten fått i sig något som kan vara giftigt.
- Katten inte kan behålla vatten eller vätskeersättning.
Om katten blir akut dålig med kräkning och/eller diarré, eller om den kräks blod är det bråttom. Vid frekventa kräkningar kan det finnas risk att vätskebalansen rubbas. Om din katt inte kan dricka vatten utan att kräkas, får feber eller blir mycket slö behöver du ta dig till veterinär. Här hittar du närmaste klinik/djursjukhus.
Du kan även tryggt och enkelt boka ett videobesök med veterinär i mobilen här.
Vad gör veterinären åt kräkningar hos katt?
- Veterinären lyssnar och ställer en rad frågor. Hos veterinären tas ofta prover för att få reda på mer om tillståndet. I sjukdomsbeskrivningen ingår bland annat:
– Hur länge har katten kräkts och hur ofta
– Har du sett blod i kräkningar och/eller avföringen
– Hur brukar magen och avföringen fungera
– Har katten fått i sig något olämpligt/har något hänt som kan utlösa stress
– Vad äter katten normalt
– Har katten gått ner i vikt - Veterinären undersöker din katt.
- Veterinären kan ta prover för att ta reda på mer om tillståndet.
- Vid intensiva kräkningar kan buken röntgas.
- Man kan också göra ett ultraljud för att bedöma magtarmkanalen.
- Ibland används endoskopi för att gå ner i magsäcken och tarmkanalen för att upptäcka förändringar och ta vävnadsprov.
- Beroende på provsvar och hur kraftiga symtom din katt visar läggs en behandlings- eller utredningsplan upp, inklusive planering av återbesök för uppföljning.
- En diagnos, eller preliminär diagnos, ställs.
Behandling vid kräkningar hos katt
- Behandlingen baseras på vilken orsaken till kräkningarna är eller misstänks vara.
- Vid akuta besvär är intravenös vätska det viktigaste.
- Vid svåra kräkningar ges ibland läkemedel mot illamående, men först efter att till exempel förekomst av främmande föremål i magtarmkanalen har uteslutits.
- Hittar man parasiter behandlas det utifrån vilken parasit det är.
- I alldeles särskilda och allvarliga fall kan antibiotika sättas in.
- Katten kan också få tarmslemhinneskyddande medel.
Vid misstanke om kroniska problem påbörjas en utredning. De flesta katter med kroniska magtarmproblem kan efter utredning leva ett bra liv med behandling.