Chokladförgiftning hos hund – vad gör jag?

Förgiftningar hos hund är ett mycket vanligt problem och däribland chokladförgiftning. Generellt gäller att ju mörkare choklad en hund får i sig, desto större risk för förgiftning. 

Du kanske tillhör dem som inte kan motstå en bit choklad då och då. Tyvärr lockas även våra hundar av den goda smaken men för dem kan intag av kakao innebära direkt livsfara. Testa vår kalkylator för att beräkna chokladförgiftning om din hund har fått i sig choklad.

Kakao innehåller teobromin, vilket är giftigt för hundar. Hur farligt det är beror på hur stor mängd och vilken typ av choklad hunden fått i sig i relation till sin egen vikt.

Symtom på chokladförgiftning hos hund

Ökad törstkräkningar, magsmärtor, diarré, oro, hyperaktivitet, hjärtklappning och kramper kan vara symtom på chokladförgiftning. Symtomen uppstår vanligen inom 4-24 timmar efter intag.

Hund ätit choklad

Min hund har ätit choklad - vad gör jag?

Försök först att uppskatta hur stor mängd choklad hunden kan ha fått i sig. Ta också reda på kakaohalten i den aktuella chokladen - det spelar stor roll. Vit choklad innehåller försumbara halter teobromin medan mörk choklad eller kakopulver kan innehålla flera milligram teobromin per gram. Kontakta därefter veterinär för att rådgöra om den aktuella risken.

Du kan hitta till en av våra kliniker här. Du kan också ladda ner Evidensia-appen och få råd över videosamtal.


Vad gör veterinären åt chokladförgiftning?

Veterinären undersöker hunden och sätter in behandling utifrån de symtom som hunden uppvisar. Om din hund precis har fått i sig stora mängder kakao i någon form kan vi hjälpa den att kräkas upp det genom att kräkningsframkallande läkemedel. På så sätt kan man undvika att hunden hinner utveckla några förgiftningssymtom. För att ytterligare förhindra upptag av teobromin över tarmen, kan man ge hunden aktivt kol. När åtgärder sätts in tidigt kan hunden oftast åka hem igen när den återhämtat sig efter kräkningen. Har hunden hunnit få symtom som hjärtklappning eller kramper, skrivs den in för anpassad vård och övervakning.

Följ med bakom kulisserna när hunden Stig besöker akutmottagningen vid Södra Djursjukhuset Evidensia.

Förebygg chokladförgiftning hos hund

Förvara alltid choklad utom räckhåll för hunden. Det är extra viktigt att tänka på i samband med högtider som jul eller påsk, då det är vanligt att chokladaskar och dylikt gärna dukas fram. Tänk även på att t ex bakverk som kladdkakor och chokladkakor inte ställs att svalna inom räckhåll för din hund.

Hund ätit choklad

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen