Vattensvans hos hund

Vattensvans hos hund är ett smärtsamt tillstånd. Blött väder, bad, kyla och vind kan orsaka en trolig inflammation i hundens nerver eller muskler vid svansroten, tillståndet kallas vanligtvis för vattensvans men kan även benämnas retriversvans eller wet tail.


Vattensvans är extra vanligt under sommartid då hundar badar och vistas mer i vatten.

Symtom på vattensvans hos hund

Många hundägare kan tro att hunden har brutit svansen, då svansen ofta ser ut som normalt första biten för att sedan tvärt hänga rakt ned. Märker du att din hunds svans hänger rak och orörlig och ömmar då du rör vid ryggslutet eller svansen kan detta vara tecken på att din hund drabbats av vattensvans. Har du en tik kan det även märkas på att hon får ont då hon ska sitta ner och kissa.

Vattensvans är extra vanligt under sommartid då hundar badar och vistas mer i vatten. Vanligtvis går symtomen över av sig själv efter några dagar.

Så kan du förebygga vattensvans

Det går att förebygga vattensvans genom att hålla hunden varm och torr. Är hunden blöt efter bad eller efter att ha varit ute i kallt regn torka av den noggrant. Använd gärna ett regntäcke vid regn som går ner över ryggslutet. Ett hundtäcke kan även vara bra att använda vår att hålla hunden varm om den redan blivit blöt.

Det är inte ovanligt att jakthundar drabbas, även om de inte har simmat. Kall, blöt väderlek eller hårda vindar kan göra att symtomen uppstår. Ibland kan ett neoprentäcke hjälpa till att skydda genom att värma hunden och stänga ute vind.

När bör jag uppsöka veterinär?

Om tillståndet inte passerar efter ett par dagar eller din hund är märkbart påverkad ska du kontakta veterinär, du hittar din närmaste klinik här. Symtomen för vattensvans kan tyda på andra sjukdomstillstånd, en veterinärundersökning behövs då för att kunna utesluta andra eventuella sjukdomar.

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen