Årets bästa dagar! 20% rabatt på allt i butiken Evidensia-dagarna 25-28/4.

Valpens första veterinärbesök

Din lilla hundvalp har nu varit hos dig i ungefär fyra veckor och det är snart dags för valpens första veterinärbesök. Inför 12-veckorsvaccinationen är det ofta många frågor i huvudet hos dig som ny djurägare, oavsett om du haft hund innan eller inte. Men varför skall man egentligen vaccinera sin valp och hur går det första veterinärbesöket till? Här ger veterinären sina bästa tips och hjälper dig och din valp att förbereda er bäst möjligt tillsammans!

Att stå stilla och undersökas på ett bord kan vara nytt och främmande för den lilla valpen.

Varför bör man vaccinera sin valp?

Den huvudsakliga anledningen till att vi vaccinerar våra djur är för att förebygga sjukdom och lidande. Flera av de sjukdomar vi vaccinerar våra hundar emot kan göra din valp mycket sjuk. Valpar har ett outvecklat immunförsvar och är extra känsliga för smitta. Förutom att skydda din egen valp bidrar du också till ett lägre smittotryck i samhället generellt och detta kan hjälpa till att skydda andra individer som inte vaccinerats korrekt eller som är dåligt rustade mot sjukdom. Du hjälper alltså inte bara din egen hund utan även andra genom att vaccinera!

En liten godis och husses trygga hand är skönt att ha nära till hands när man skall vaccineras!

Vad vaccineras valpen emot?

Vid tolv veckors ålder får din valp sin andra valpvaccination. Den första skall ha getts när valpen var cirka åtta veckor gammal tillsammans med uppfödaren. I valpens grundvaccination ingår vaccinering mot valpsjuka, hepatit och parvovirus. Detta är sjukdomar som är ovanliga i Sverige idag, mycket tack vare goda vaccinationsrutiner, men som är utbredda i många andra delar av världen. Om vi slutar att vaccinera våra hundar finns risk för att sjukdomarna kan sprida sig även här, då smitta exempelvis kan föras in med hundar som varit utomlands eller genom importhundar.

De flesta veterinärer rekommenderar även vaccinering mot kennelhosta. Detta är en mindre allvarlig sjukdom men som är mycket smittsam mellan hundar. Kennelhosta kan orsakas av flera olika typer av virus, och din valp vaccineras i sin grundvaccination mot de vanligaste typerna. Vaccinet ger inte fullgott skydd, men symptomen blir ofta mildare hos en vaccinerad hund.

Vad händer vid valpens första veterinärbesök?

Tolvveckorsvaccinationen brukar vara det första veterinärbesöket som du och din valp gör tillsammans. Fokus vid besöket bör ligga på att göra upplevelsen så positiv som möjligt för valpen. Sannolikheten är dessvärre ganska stor för att du kommer behöva uppsöka veterinär ett antal gånger under din hunds liv, och det är därför viktigt med en lugn och stressfri introduktion för att valpen ska känna sig så trygg som möjligt i miljön inför framtida besök. Det är också ett utmärkt tillfälle att för dig som djurägare bekanta dig med din lokala veterinär och lufta de funderingar du har kring din valp.

Veterinären tittar på hud och päls och kontrollerar att Zingo inte har något navelbråck.

Hur går veterinärundersökningen av valpen till?

Valpen kommer att bli undersökt på ett undersökningsbord. Där gör veterinären en klinisk undersökning som kan liknas vid en yttre inspektion, där valpen gås igenom från nos till svans. Bland annat tittas det på ögon, öron, tänder, päls, hud och valpens hull. Hjärta och lungor lyssnas på med ett stetoskop och veterinären tittar efter navelbråck och känner på magen. Är det en hanhund är det också viktigt att notera om bägge testiklarna har kommit på plats. Den kliniska undersökningen är en viktig del då det finns möjlighet att tidigt upptäcka avvik hos valpen såsom exempelvis ett bettfel eller ett blåsljud på hjärtat. Många sjukdomar och besvär kan förebyggas med rätt uppföljning om de upptäcks i tid. Själva vaccineringen är ett litet stick med en kanyl som sätts under huden i nacken. Många reagerar inte alls över det. Ett bra tricks är att avleda valpen genom att ha en liten godisbit eller leksak redo vid själva sticktillfället.

Att lyssna på hjärta och lungor är en viktig del av undersökningen. Medfödda fel på hjärtat kan ibland upptäckas vid valpvaccinationen.

Ibland kan veterinären rekommendera ägaren att komma tillbaka vid 5-6 månaders ålder när valpen är lite större för att på nytt bedöma exempelvis bettet. Annars sker nästa vaccination vid ett års ålder och därefter är det rekommenderat att man kommer in årligen för vaccinering. Önskar man inte påfyllnad av kennelhostavaccinet är det dock bara nödvändigt att fylla på vaccineringen vart tredje år.

Veterinären känner igenom lederna på Zingo och tittar på klor och tassar.

Vad händer efteråt?

En del valpar kan bli lite trötta samma dag efter besöket. Detta kan dels bero på en mild reaktion av vaccinet, men många gånger är det upplevelsen i sig som kan vara mentalt uttröttande för en liten valp. Allvarliga biverkningar är ovanligt. Enstaka djur kan reagera med en allergisk reaktion kort efter att vaccinet har getts och det är därför viktigt att ha uppsikt över sin valp i alla fall de första 30 minuterna efter vaccineringstillfället och omedelbart uppsöka veterinär om valpen reagerar med exempelvis kräkningar, diarré eller kraftig håglöshet.

Efter 12-veckorsvaccineringen är det rekommenderat att vänta ytterligare en till två veckor innan man låter valpen leka eller hälsa på hundar som man inte känner till vaccinationsstatus på, som exempelvis hundar i en hundrastgård, för att undvika att valpen blir sjuk.

Har du fler frågor kring valpens första veterinärbesök?

Många djurägare har frågor om avmaskning, foder, kloklipp, tandborstning och annat som hör valptiden till. Veterinären och övrig personal på din veterinärklinik hjälper gärna till att besvara så många frågor som möjligt vid besöket. Flera kliniker har avsatt lite längre tid vid just valpvaccinationer för att man skall hinna få hjälp med sådana frågor. Vet du om på förväg att du exempelvis vill att någon går igenom tandborstning eller kloklipp med dig och din valp kan det vara bra att nämna detta vid bokningen för att vara helt säker på att det finns tid till detta när ni kommer.

Kom ihåg att trots de bästa förberedelser är veterinärbesöket en helt ny erfarenhet för din valp och allt ni övat på hemma kan snabbt glömmas bort i takt med alla nya intryck och lukter. Var inte för hård mot dig själv eller din valp om det inte riktigt blev som du hade tänkt och ta hjälp av veterinären och djursjukskötarna om du har frågor och funderingar.

Stort lycka till med valpens första veterinärbesök!

Tips inför valpens första veterinärbesök:

  • Se till att ha gott om tid. Kom gärna lite innan avsatt tid och låt valpen vänja sig vid miljön. Kanske kan ni öva någon extra gång att stå på vågen eller passa på att hälsa lite extra på personalen. När vi inte lever i strikta smittskyddstider längre är också väntrummet ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med andra hundägare och utbyta tips och erfarenheter.
  • Förbered gärna din valp hemma med att öva på liknande saker som den kommer behöva göra inför eller vid besöket. Det kan innebära att åka bil, stå på ett bord, lyfta på mungiporna för att titta på tänder, ta på tassar och titta i öronen. Om valpen fått öva några gånger hemma i en trygg miljö kan det många gånger göra undersökningen smidigare hos veterinären.
  • Se till att valpen är rastad och inte alltför hungrig inför besöket. En otålig eller hungrig valp är svårare att undersöka.
  • Ta med vaccinationsintyg och försäkringsnummer samt annan information som kan vara bra för veterinären att ha i inlagt i ditt djurs journal. När olyckan väl är framme är det skönt att slippa lägga tid på att leta fram papper!

Fler artiklar, tips och goda råd om hund hittar du på Djurvårdguiden.

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen