Vad är fång?

Vad är fång? Fång är en sjukdom där hoven har inflammerats och vävnadsvätska har utgjutits vilket medfört sämre sammanbindning mellan läderhuden och hornkapseln. Sjukdomen är relativt vanlig och innebär stort lidande för hästen.

I svårare fall leder fång hos häst till deformation av hovarna genom att hovkapseln och hovbenet separerar från varandra. Vid en hovbensrotation roterar hovbenet oftast framåt i förhållande till hov­kapseln, dock kan det förekomma att det roterar åt sidan på hästar med kraftigt avvikande benställning. Hovbenet behåller dock fortfarande ett relativt normalt samband med hovkapseln i den övre delen av hoven. Vid hovbens­sänkning har allt samband släppt och hovbenet sjunker nedåt och bakåt i hovkapseln. En lägesförändring kan uppstå i olika grad i alla hovar men framhovarna är de som oftast får större förändring.

Hästar kan få enbart en sänkning utan rotation och vice versa. Dessa lägesför­ändringar är mycket smärtsamma och kan liknas med en ”blånagel” som vi människor kan få. Problemet är att hästarna måste stå på sina ”blånaglar” tills en ny hovvägg vuxit ned.

Här hittar du hästsjukhus och hästkliniker som kan hjälpa dig om din häst mår dåligt.

Fång är en vanlig och smärtsam sjukdom bland hästar.

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen