Viktiga tips för tassarna i vinter

Hundens tassar kräver förstås kärlek och omsorg hela året men under höst och vinter, när kyla, väta och saltade trottoarer sliter mer än vanligt på tassarna, så är det bra med lite extra uppsikt och omvårdnad. Regelbundenhet är viktigt. Gör det till en rutin att gå igenom tassarna varje dag. Titta på trampdynor, klor och eventuell päls mellan tårna. En daglig genomgång kan spara både onödigt lidande och pengar samtidigt som det bidrar till en nära relation mellan dig och din hund.

Nedan tipsar vi dig om vad som är viktigt att tänka på och hur du kan minimera risker för besvär och problematik hos din älskling.

Klipp klorna

Kloklippningen är extra viktig vintertid eftersom klorna ofta slits mindre då jämfört med på sommaren. Låter man klorna bli för långa så leder det till ökad risk för klobrott och felställningar. Passa också på att titta efter hur hunden sliter på sina klor. Ett ojämnt slitage är ofta tecken på att något är fel och att hunden behöver undersökas av veterinär.

Ansa lång päls

Har du en ras med mycket päls mellan tårna så behöver den klippas ner ordentligt för att det inte ska fastna snö och isbildning i den. Det kan skava, bilda sår och sprickor samt smälta och därmed bidra till väta och fukt som inte torkar ordentligt. Något som i värsta fall leder till jästsvamp och bakterieinfektioner.

Använd skor eller fet salva

Det bästa sättet att undvika sår i tassarna är genom att använda skor eller en skyddande fet salva. Skare, grus och is kan gå hårt åt tassarna och i värsta fall riva upp sår som gör ont och riskerar att bli infekterade. Raser med mindre päls i tassen har en ökad risk för sårskador så för dem rekommenderar vi skor medan de lite större hundarna med riklig päls brukar kara sig bra med någon form av fet salva.

Torka blöta tassar noga

Fukt som inte tas om hand är en grogrund för både jästsvamp och bakterieinfektioner. Vi rekommenderar att man använder en ren frottéhandduk eller en klassisk plutoduk för att torka tassarna med. Det bör ske efter varje promenad.

Håll koll på vägsaltet

Vägsaltet torkar ut huden, sliter på tassens skydd och gör hunden mer benägen att slicka rent sina tassar. Det kan skapa problem med infektioner och vara farligt för hunden om den får i sig för mycket salt. Även här rekommenderar vi fet salva inför promenaden.

Kontakta veterinär

Slutligen uppmanar vi dig att kontakta veterinär:

  • Om tassen är röd, vätskar, kliar eller får problem med fuktande infektion.
  • Om det finns en spricka i en klo eller om klon står ut åt fel håll
  • Om hunden har ihållande eller återkommande rodnad i tassarna. Det kan bero på underliggande allergi som behöver utredas.

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen