Sårskada på katt
Artikelns innehåll
- Alexandra, är det vanligt att katter råkar ut för sårskador?
- Vilka typer av sårskador ser ni mest här på kliniken?
- Vad kan jag som kattägare göra för att förebygga och minimera risken för sårskador?
- Hur vet jag om jag behöver uppsöka veterinär eller om jag kan sköta om såret hemma?
- Vad ska man använda och tänka på när man lägger om ett sår?
- Vad gör jag om katten blir orolig vid omläggning?
- Hur vet jag att det bara är en sårskada och ingen inre skada?
- Vad ska jag vara uppmärksam på under läkningsprocessen?
- Vad kan veterinären göra om såret inte vill läka?
- Tips till dig som kattägare:
Det sägs att katter har nio liv och visst kan de hantera många utmanande situationer på ett imponerande vis men trots att de är fantastiska överlevare så drabbas de ibland av sår och andra skador som de inte kan läka ut på egen hand.
I den här artikeln följer vi med chefsveterinär Alexandra Odevall på Evidensias Veterinärklinik i Vasastan, när hon tar emot katten Keyla som drabbats av en otäck sårskada efter slagsmål med en annan katt.
Alexandra, är det vanligt att katter råkar ut för sårskador?
Visst får vi in en hel del katter med sårskador här på kliniken. Oftast på grund av slagsmål mellan utekatter och då är det vanligtvis bitskador. Katter har både tunna och vassa tänder som lätt kan göra djupa sår när de biter till. Dessutom har många katter elaka bakterier i munnen och dessa riskerar förstås att växa till och infektera bitsåren om de inte upptäcks och tas om hand i tid.
Vilka typer av sårskador ser ni mest här på kliniken?
Det är mest olika typer av bitskador men även en hel del kloskador. Då brukar det handla om att katten fastnat med en lite för lång klo någonstans och i samband med det fått en sårskada. Och trots att katter kan dra in sina klor och på så vis skydda ett sår och en skadad pulpa så kan det vara väldigt ömt och smärtsamt för katten. Särskilt om det blir infekterat. Det är förhållandevis vanligt att små sår inte upptäcks förrän det blir en infektion och bildar varbölder som spricker. Det beror på att små sår kan vara väldigt svåra att se om katten har mycket päls.
Vad kan jag som kattägare göra för att förebygga och minimera risken för sårskador?
Det beror förstås på om du har en ute- eller innekatt men kloklippning på innekatter och se till att inte det finns vassa kanter eller saker i hemmet som katten kan skada sig på.
Att hägna in eventuell balkong och andra platser på hög höjd minskar ofta risken för skador hos innekatten. Ett annat tips är att inte lämna fönster och dörrar öppna.
När det gäller utekatter så är det lite svårare att förebygga risk men att kastrera sin katt kan bidra till att den blir mindre revirbenägen och därmed också hamnar i färre slagsmål. Självklart är kastrering ingen garanti för det. Ett bra tips är dock att gå igenom sin katt varje gång den kommer hem. Det är förstås inte förebyggande för uppkomst av ett eventuellt sår men däremot för en eventuell infektion. Tidig upptäck av en bitskada eller någon annan typ av sår kan göra stor skillnad för katten och den behandling som ska sättas in. Man kanske till och med kan undvika ett veterinärbesök!
Hur vet jag om jag behöver uppsöka veterinär eller om jag kan sköta om såret hemma?
Det beror lite på dig som djurägare. Om du är van vid sårskador så kan du sköta om mycket på egen hand hemma så länge kattens allmäntillstånd är som vanligt och läkningen går som den ska. Är du däremot ovan eller känner dig det minsta osäker så rekommenderar vi att du kontaktar veterinär för rådgivning och eventuell behandling.
Om din katt blir slö, tappar aptit och har ett påverkat allmäntillstånd i kombination med att såret inte läker utan snarare blir rött, ömt, irriterat, varigt, illaluktande och kanske till och med kliar så bör du alltid uppsöka veterinär.
Vad ska man använda och tänka på när man lägger om ett sår?
Det viktigaste är att din katt inte kommer åt att slicka i såret. Därför kan en strut/krage vara bra även om den kan upplevas som begränsande av katten. Sen rekommenderar vi att du rakar området med två till tre centimeters marginal runt såret så att du får bort päls och kan hålla det torrt och rent samt följa läkningen på bästa möjliga vis. Undvik sax och raka alltid med rakapparat. Har du ingen sådan kan du få hjälp av oss på kliniken.
När du tvättar såret bör du använda handskar och skölja med vanligt vatten så att synlig smuts försvinner. Tvätta händerna före och efter hantering av sår. Om katten tillåter kan du gärna massera lite lätt utifrån och in mot såret för att pressa ut eventuell smuts, var eller pälsstrån som fastnat och ska bort. Undvik helst desinfektionsmedel och tvål som kan skada den naturliga läkningen.
Vad gör jag om katten blir orolig vid omläggning?
De flesta katter är långsinta och har stor integritet så det är viktigt att inte pressa dem. En situation som upplevs besvärlig av katten kan till och med försämra er relation över tid och i värsta fall kan det sluta med att din katt inte låter sig behandlas i någon form efter det. Det är inte helt ovanligt att katten låser sig och vägrar sådant som tidigare fungerat bra. Till exempel klolipp, bad och genomgång av pälsen. Därför är det viktigt att hanteringen sker varsamt och till stor del på kattens villkor.
Orolighet vid omläggning av sår kan även vara tecken på smärta vilket i sin tur kan vara tecken på infektion och då ska veterinär uppsökas.
Hur vet jag att det bara är en sårskada och ingen inre skada?
Så länge kattens allmäntillstånd är som vanligt är det mindre sannolikhet för något annat än en sårskada. En katt som drabbas av inre skador tex blödningar är ofta påverkad. Om man känner sig osäker ska man alltid uppsöka veterinär. Skador som brutet ben brukar märkas eftersom det gör så pass ont att katten börjar halta eller helt enkelt inte vill röra sig som vanligt. Viktigt är alltså allmäntillståndet. Märker du att din katt blir sämre så kan du behöva åka in akut. Är du det minsta osäker så kontakta alltid veterinär.
Vad ska jag vara uppmärksam på under läkningsprocessen?
Kattens allmäntillstånd, att den äter, dricker, kissar och bajsar som vanligt och såklart själva såret. Det ska inte vara rött, svullet, irriterat, komma var eller lukta illa. Om utvecklingen går åt det hållet kan det vara bra att komma in på en gång så att det inte visar sig vara en infektion som kan i värsta fall leda till blodförgiftning.
Vad kan veterinären göra om såret inte vill läka?
Först säkerställer vi att det inte finns en underliggande sjukdom som kan påverka läkningen. Till exempel hormonsjukdomar, diabetes, sköldkörtelproblem, tumör mm.
Efter det rakar vi området och gör rent för att sedan undersöka sårhålan. Den kan ibland vara mycket större än vad man ser och då kan man behöva sätta drän så att dessa hålrum får en chans att sluta sig. Drän är en steril slang och med den vill man skapa en bibehållen öppning där smuts och var kan ta sig ut och läkningen kan ske inifrån. Ser man inte till att såret är öppet så finns risk att man stänger in bakterier som kan skapa inflammation och varbildning. Allt detta görs under lugnande och smärtlindring så katten inte behöver ha ont.
Det händer att vi sätter in antibiotika men det är väldigt ovanligt då de flesta sår läker fint utan. Innan eventuell antibiotikakur tar vi prov som odlas upp i labb och ger oss svar på vilken bakterie det handlar om. Finns det antibiotika som kan hjälpa mot just den bakterien så kan det bli aktuellt om katten är illa där an och såret svårläkt. Men de allra flesta sår läker fint och lämnar inga men på katten i efterhand.
Tips till dig som kattägare:
- Gå igenom din katt dagligen eller varje gång den kommer tillbaka efter en utevistelse.
- Ha alltid produkter och redskap för sårvård hemma.
- Förebygg alltid risker för sår på bästa möjliga vis.
- Rådfråga eller uppsök veterinär om såret inte läker som det ska.