Sarkoider

Sarkoider, eller inkar som de ofta kallas, är hästens vanligaste tumörform. Det är lokalt aggressiva hudtumörer som ofta förekommer i ansiktet, insidan av armbågar och lår, undersidan av buken eller vid skapet. Inkarna kan se mycket olika ut och de kräver anpassad behandling.

Orsak till sarkoid

Sarkoider orsakas av bovint papillomvirus och är den vanligaste tumören vi ser hos häst. För att en häst ska drabbas krävs att den är genetiskt predisponerad och att det finns en hudskada där papillomviruset kan ta sig in. Viruset tar sig in i hudcellernas arvsmassa och omvandlar dem till tumörceller, vilket påminner om hur humant papillomvirus orsakar livmoderhalscancer på människa. Eftersom det krävs både hudskada och att hästen är genetiskt känsligt för att cancer ska utvecklas anses sjukdomen inte direkt smittsam, men troligen kan viruset föras över mellan hästar via insekter och utrustning.

Symtom på sarkoider, inkar på häst

Sarkoider/inkar förekommer i sex olika former:

  • Ockult ink (=plattink) ser ut som en hårlös fläck med skrovlig yta.
  • Verrukös ink (=vårtliknande ink) är mer upphöjda hårlösa vårtor i huden
  • Nodulär ink är knölar under huden, ofta med pälsen kvar på huden
  • Fibroblastisk ink är mer snabbväxande vårtliknande inkar ofta med sårig och skrovlig yta som också kan påminna om svallkött
  • Blandade inkar är när det förekommer flera olika sorters inkar i samma område
  • Malevolent (= elakartad ink) är en malign cancer som sprids i kroppen och som är mycket ovanlig.

De kan förekomma var som helst på kroppen men är vanligare där huden är tunnast som i ansiktet och under bröst och buk. Alla hästraser kan drabbas men arab och quarterhästar verkar mer känsliga. Ofta får hästen sin första ink innan den är sju år gammal.

När ska jag söka vård hos veterinär?

De flesta inkar orsakar inte några problem för hästen och då är det oftast bästa att låta dem vara ifred. Om de däremot sitter på ställen där de berörs av utrustning eller om de börjar växa och bli såriga rekommenderas kontakt med veterinär.

Vad gör veterinären mot sarkoider?

Det finns fler knölar i huden än inkar och för att säkerställa diagnosen kan veterinären behöva ta ett vävnadsprov (=biopsi) från hudförändringen. Detta görs dock bara om planen är att behandla sarkoiden eftersom många sarkoider börjar växa mer efter att de blivit irriterade av en biopsitagning.

Behandling av sarkoider/inkar

Det finns mängder med olika behandlingar för inkar men ingen som fungerar i alla lägen på alla inkar. Valet av behandlingsmetod styrs av vilken typ av tumör det handlar om samt dess storlek, utbredning och lokalisation. Det finns salvor och vacciner som påverkar immunsystemet så att sarkoiden tillbakabildas, vanlig kirurgi, laser- eller kryokirurgi, strålning och cytostatika.

Eftersom sarkoiderna delvis orsakas av en genetisk känslighet är risken relativt stor att en häst som behandlats utvecklar nya sarkoider i framtiden.

Vad kan jag göra som djurägare?

Det finns inget sätt att hindra att hästen får inkar, men vi rekommenderar att man inte lånar utrustning från en häst med inkar. För att inkarna inte ska bli irriterade och växa rekommenderar vi alltid att det är veterinär som behandlar inkar och att ägaren inte experimenterar själv med salvor.


För att undvika spridning av sarkoider rekommenderar vi att man inte lånar utrustning från en häst med inkar.

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen