Rida ut i obanad terräng

På våren är det trevligt att rida ut i skog och mark.  Det finns många fördelar med att lämna ridbanan och ge sig ut i mer obanad terräng, så passa på att komma ut nu när förutsättningarna är bra. 

Nu på våren är det trevligt att rida ut i naturen. Och det är bra för hästen med träning i varierad miljö och på olika underlag.

Varierad träning vid uteritt

Hälta är en av de vanligaste orsakerna till att hästar behöver veterinärvård och tyvärr också en vanlig orsak till utdömning. Det finns väldigt många orsaker till hälta varav vissa relaterar till kronisk överansträngning på grund av ensidig träning och obalans mellan rörelseapparatens styrka och  belastningen den utsätts för. Att utföra liknande rörelser på samma underlag dag efter dag ökar belastningen på vissa delar i kroppen medan andra inte ansträngs alls, vilket på sikt leder till att  risken för skador ökar. Genom att rida i skog och mark tränar hästen sin koordination och styrkan i hela kroppen, och stärker då också de vävnader som inte ansträngs i det vanliga arbetet, vilket kan bidra till ökad support från omgivande vävnader och därmed mindre risk för överbelastningsskador.

Alternativ till fin ridterräng

Det är inte alla förunnat att ha fin ridterräng i anslutning till stallet men ofta går det att variera arbetet och underlaget någorlunda ändå. Vissa dressyrmoment går utmärkt att träna i skritt längs grus- eller asfaltsvägar till exempel. Eller så finns det en liten backe där det går att träna klättring. Kanske finns en gräsyta där det går att lägga ut några markbommar och träna detaljer och lydnad.

Risker vid uteritt

Har man en lättskrämd häst är det inte är fullt så enkelt att rida ut. Även om risken för förslitningsskador minskar är det är inte säkert att den sammantagna risken för skador på hästen minskar om den blir så rädd för saker i miljön att den skadar sig på grund av det. I dessa lägen får man skynda långsamt och det kan vara säkrare att variera sin träning och underlag på något annat sätt.

Meddela alltid någon vart du rider innan du ger dig ut, ifall det skulle hända något.

Att tänka när du tänker rida ut

Rid helst tillsammans med någon annan när du rider ut, ifall det skulle hända något. Berätta alltid för någon vilken väg ni tänker rida och när ni väntas hem. Det finns även speciella appar så att dina släktingar eller vänner kan se exakt var du rider när du är ute.

Läs fler hästinlägg på Djurvårdguiden.

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen