Navelbråck på hund

Navelbråck på hund beror på en svaghet i bukväggen vid navelregionen. Det är oftast medfött och ses som en liten utbuktning på navelns plats. Bråck upptäcks vanligen i valpstadiet. Små bråck är oftast ofarliga med kan leda till bekymmer i framtiden.

Valpen i livmodern

Valpfoster ligger i tikens livmoder och får näring via navelsträngen, som går från tikens moderkaka genom en öppning i bukväggen hos valpen/fostret. Efter födseln ska den öppningen slutas och ärret är det som blir naveln.

Här har öppningen i bukväggen slutits som den ska.

Så uppstår navelbråck på hund

Bukväggen består av flera lager; hud, underhudsfett, muskler, bindvävshinnor och innerst bukhinnan i vilken tarmarna ligger inneslutna. I fosterstadiet går alltså navelsträngen genom alla dessa lager. Det händer att valpens öppning för navelsträngen inte slutits helt när valpen föds. Då kan bukhinnan bukta ut och en så kallad bråcksäck bildas. Navelbråck består alltså av en säck av bukhinna som glidit ut genom en glipa i en försvagad bukvägg.

Små och stora navelbråck hos hund

Navelbråck varierar i storlek, de är allt från någon millimeter till flera centimeter.

Små navelbråck på hund

Vid små bråck är det endast fettvävnad i den utbuktande bråcksäcken. Det ses som en liten bula vid naveln. Små bråck brukar inte ha någon betydelse för valpen och lämnas utan åtgärd. De läker ofta ut av sig själv. Det är dock viktigt att hålla koll på bråcket då det ibland blir värre med tiden. Det ska inte göra ont för hunden när man känner på bråcket.

Om din hund visar att det är ömt eller om du tycker att bråcket känns spänt ska du omedelbart kontakta veterinär.

Stora navelbråck på hund

Om glipan i bukväggen är större kan tarm från bukhålan falla ut. Tarmarna kan komma i kläm och bli utan blodförsörjning. Det är mycket smärtsamt och medför fara för hundens liv. Detta kallas inklämt bråck. Vid inklämt bråck är det bråttom till veterinär!

Vad gör veterinären?

  • Veterinären känner över området vid naveln för att ställa diagnos.
  • Små bråck brukar lämnas utan åtgärd, men bör bevakas – ofta läker de av sig själv.
  • Större bråck behöver ofta opereras.
  • Bråckoperationen är ett relativt litet ingrepp som kan utföras när valpen är gammal nog att sövas. Man syr då ihop den defekt som finns i bukväggen.

Vilka hundar får navelbråck?

Navelbråck hos hund upptäcks så gott som alltid i valpstadiet, men det händer att det upptäcks först senare i hundens liv. Både tikar och hanhundar drabbas. Man tror att navelbråck är ärftligt eftersom vissa raser drabbas oftare än andra. Det förekommer dock hos de flesta raser.

Det är inte lämpligt att avla på hundar med navelbråck eftersom valparna då löper större risk att också få denna defekt. Olika rasklubbar har information om arbetet som bedrivs för att förhindra ökad utbredning av navelbråck.

 

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen