Mugg och rasp på häst
Artikelns innehåll
Varför får hästen mugg?
Huden fungerar som skydd för kroppens inre organ. Den hjälper till att reglera vätske- och värmebalans och skyddar kroppen från intrång av oönskade bakterier. Om huden blir fuktig eller sårig bryts skyddet ner och bakterier kan växa till i de skadade hudområdena och orsaka en infektion. Kroppen svarar med en inflammation och området kan bli svullet, varmt och ömt. Hos hästar med ljusa ben ser man ofta också en rodnad. Ibland sprider sig problemet uppåt längs hästens ben och när det når skenbenet talar man istället om rasp. Rasp kan förekomma utan att hästen samtidigt har mugg.
Allergiska reaktioner från exempelvis strö, växter och foder kan också orsaka liknande problem.
Fotskabb kan också ge upphov till rasp. Vid fotskabb har hästen kvalster i hovskägget som ger kraftig klåda och huden kan bli mjällig och sårig.
Sommartid kan man ibland se mugg- och raspförändringar, men där orsaken är överkänslighet mot solljus (fotosensibilitet). När hästar äter vissa växter och dessa bryts ner i kroppen bildas det ämnen som kan reagera med solljus och skada huden. Det här sker på vita eller opigmenterade hudområden och ger förändringar i form av vätskande sår med krustor. Den här typen av förändringar ser man också ofta på huvudet hos hästar som har stora vita tecken.
Mugg – symtom
- Små sår i karleden, kan vara både torra och vätskande
- Ökad värme i området
- Ömhet
- Svullnad
- Rodnad i huden på ljusa hästar, syns inte på hästar med mycket pigment
- Förtjockad hud ses vid långvariga problem
- Hälta kan förekomma vid kraftig mugg/rasp om svullnaden och smärtan gör det svårt för hästen att röra sig normalt
Lymfangit
Vid lymfangit svullnar hästens ben kraftigt och det brukar vara svårt att se de normala konturerna av senor och skelett i det svullna området. Lymfangit orsakas av att infektionen spridit sig vidare från sår i huden till lymfkärlen och att de därför inte kan transportera bort vätska från hästens ben som de ska.
Kontakta veterinär om hästen har utbredda problem, om den har ont, är kraftigt svullen eller har blivit halt. Kontakta också veterinär om du har försökt behandla hästen själv och den inte blivit bättre på några dagar.
Mugg – behandling
Lindrig mugg kan du som hästägare ofta klara att ta hand om själv. Så här behandlar du mugg hos häst.
- Mjuka upp torra skorpor genom att smörja på fet salva exempelvis vaselin och låt verka 20-60 minuter innan de försiktigt pillas bort utan att skada underliggande hud. Torra skorpor kan även mjukas upp genom tvätt med linoljesåpa.
- Det är viktigt att på ett skonsamt sätt få bort alla lösa skorpor då bakterier och svampar kan gömma sig under dessa. Skorpor som sitter hårt, skall inte pillas bort, detta kan orsaka nya sår.
- Tvätta därefter med 2% klorhexidintvål. Låt verka 15 minuter.
- Skölj bort all tvål och torka torrt med en mjuk, ren handduk.
- Smörj sedan in det väl torkade området med mjukgörande salva och/eller medicinsk honungssalva.
- Det är viktigt att benet hålls rent och torrt under behandlingsperioden.
- Genomför behandlingen dagligen till dess alla hudförändringar är borta.
Om din häst inte har ont eller är halt är det bra om den får röra på sig som vanligt. Rörelse ökar cirkulationen och hjälper till att minska eventuell svullnad.
Kontakta alltid veterinär om din häst har kraftiga symptom eller om den inte blir bättre efter några dagars behandling hemma. Det kan hända att det finns andra orsaker till hästens problem, som kan behöva utredas vidare.
Förebygg mugg och rasp på din häst
Om din häst ofta drabbas av mugg och/eller rasp, bör du vara extra noggrann vid den dagliga skötseln av hästen så att du upptäcker eventuella återfall så fort som möjligt. En del hästar är mer känsliga än andra och kan drabbas av återkommande problem.
Så här kan du förebygga:
- Undvik att ha hästen i leriga, blöta hagar.
- Spola eller borsta bort lera och annan smuts. Var försiktig med att borsta fuktiga ben, eftersom borsten kan orsaka små mikroskador i den blöta huden.
- Spola benen efter att hästen gått på saltat underlag som ju är vanligt på vintern.
- Se till att hästen står rent och torrt under natten.
- Håll benskydd och benlindor rena från smuts och se till att de sitter bra. Annars är det lätt att hästen drabbas av skav och sår på grund av skydden, något som ökar risken för mugg och rasp.
Om du har fler frågor eller vill boka en tid så kan du hitta din närmaste klinik här.