Klåda hos häst

Klåda hos häst kan bero på insektsbett. En del hästar är överkänslig mot knott och andra insektsbett och kliar gärna upp svansrot och lugg under sommaren.

Fysiska skydd som hjälper hästen att slippa besvär

Flugtäcke – framförallt de zebrarandiga är suveräna då hästen inte ser ut som en hästsiluett med ett sånt på och därmed får hästen vara relativt i fred. Dessutom har täcket en fysisk skyddsfunktion, men stora bromsar kan faktiskt bita igenom väven.

Salvor och spray som stoppar insekter och därmed klåda

Det finns ett antal insektssprayer på marknaden. Bra både i hagen och när man rider ut. Vissa är också effektiva mot fästingar och höstens plåga hjortflugan. Det finns mjukgörande salvor  som förebygger klåda och lindrar besvär orsakade av sol och insekter. Börja så tidigt som möjligt med dessa. Används på de drabbade områdena, vanligtvis mankam och svansrot.

Strategier för hur du undviker problem med klåda hos häst

Försök att vara ute tidig morgon – då är det betydligt färre insekter i omlopp. Ha hästen inne på natten. Undvik sommarbete dygnet runt så för att slippa nattens knott. Mocka hagarna minst varje vecka och se till att inte ha träd eller buskar i närheten då insekterna gärna samlas i dessa och förökar sig i gödseln.

Här hittar du hästsjukhus och hästkliniker som kan hjälpa dig om din häst behöver undersökas.

Pälsätare kan också ge klåda.

Man kan undvika värsta knott-tiden genom att ha hästen inne på natten.

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen