Kastrera hankatt
Här får du fakta om hur kastreringen går till, hur den kan påverka din katt och hur du på bästa sätt tar hand om katten efter kastreringen.
Artikelns innehåll
Hur går det till att kastrera en hankatt?
Att kastrera hankatt är ett relativt enkelt ingrepp. Katten får lugnande och lokalbedövning eller sövs - det anses vara en låg risk för narkoskomplikationer om katten är frisk. Det läggs två snitt, en över vardera testikel och blodkärlen som har försörjt testiklarna knyts av. Snitten i pungen lämnas att läka öppet, inga stygn behöver tas. Normalt repar sig katten fort efter operationen.
I samband med kastrering är det vanligt att man låter id-märka katten. Den vanligaste id-märkningen i dag är att sätta ett microchip under huden i nacken på katten. Det går även göra en tatuering i örat om katten är sövd – tidigare gjordes det utan lika stor hänsyn till smärtan som ingreppet medför men nu ska djuren vara sövda. Id-märkning med chip får göras även på vakna katter då det är ett mindre smärtsamt ingrepp.
När ska man kastrera en hankatt?
Lämplig tid att kastrera är när katten är 4–6 månader gammal. Om åldern är okänd kan en riktlinje vara att han väger minst 2 kg. Om du bestämt dig för att låta kastrera din katt, vänta inte för länge. Om han hinner börja urinmarkera inne kan det bli till en vana som inte alltid försvinner efter ingreppet.
Det förekommer ibland önskemål om att kastrera katten tidigare, redan precis före leverans vid 12 veckors ålder. Det är ett ingrepp som i praktiken går att genomföra men det ställer större krav på narkos och kirurgi. Det väcker också frågan om det är lämpligt för kattens vuxna liv att inte ha fått mogna genom sin "tonårsperiod". Vissa studier ger en bild av att det är en större frekvens av skygga katter som kastrerats så tidigt.
Kemisk kastration
Det förekommer ibland frågor och önskemål kring kemisk kastration av hankatter. Det finns inte något registrerat preparat och det är inte helt klarlagt hur det påverkar katten. Ofta uppstår frågan för att hankatten är tänkt att användas i avel senare i livet – men det går alltså inte att garantera att den kemiska kastrationen blir hundraprocentig och det går heller inte att veta säkert om eller när fertiliteten kommer tillbaka.
Könsmognaden hos hankatten
Katten blir könsmogen från 5-6 månaders ålder, lite beroende på ras. Det finns uppgifter som ger en ännu senare tid för full mognad vid 8-10 månader. Urinen får då en frän lukt och katten kan börja markera revir genom att spraya urin, vilket kan ske både inomhus och utomhus. Han kan bli rastlös och gnällig, och försvinna iväg för att leta efter honkatter och slåss med andra hannar.
Fördelar och nackdelar med att kastrera hankatt
- Inga oönskade kattungar. En kastrerad hankatt kan förstås inte göra honkatter i närheten dräktiga. Det underlättar för grannsämjan både mellan människor och djur!
- Förändringar i beteendet. Genom kastrering försvinner kattens sexualdrift och de beteenden som hör ihop med det upphör. En kastrerad hankatt blir lugnare, jämnare i humöret och mer tillgiven och lekfull. Han håller sig hemma och letar inte efter andra hannar att slåss med.
- Ett längre liv. Studier visar att kastrerade katter lever längre än icke kastrerade. Det kan ha flera orsaker. Främst hankatter blir lugnare och håller sig mer hemma men även kastrerade honor lever ett lugnare liv. De hamnar mer sällan i slagsmål och råkar inte ut för trafikolyckor i samma utsträckning.
- En nackdel med att kastrera sin katt är risken för övervikt. Extra kilon kan leda till diabetes, urinvägsproblem och ledsjukdomar i till exempel knä- och höftleder. Det är bra att ge den kastrerade katten specialfoder som motverkar viktuppgång och urinsten. I vissa fall är det lämpligt att byta direkt efter kastrationen. Det är i många fall svårare att banta ner en katt än att hålla den i lagom hull! Fråga din veterinär på klinik i samband kastrationen av din katt, för att få rekommendation till ett foder för kastrerade katter.
Inför kastrationen
Om du väljer att låta kastrera din hankatt är det bra att förbereda den på bästa sätt. Inför kastrationen ska katten vara så ren som möjligt. Den brukar sköta det själv men det kan vara ett problem hos katter med lång päls. Se till att katten är inne från kvällen före besöket. För att minimera risken för kräkningar vid narkosen ska katten fasta från midnatt kvällen före operationen men får dricka vatten samma morgon.
En hankatt blir oftast lugnare efter kastration.
Vad händer hos veterinären?
- Undersökning. När du kommer till kliniken undersöker veterinären din katt för att kunna bedöma att han är i god form för att sövas och opereras.
- Smärtstillande. Efter undersökningen får han följa med till operationsavdelningen för att få lugnande och smärtstillande läkemedel. Att ge smärtstillande före ingreppet optimerar effekten och förstärker även den lugnande medicinen.
- Sövning. När den lugnande och smärtstillande medicineringen har gett effekt är det dags för sövning. Narkosen anpassas individuellt för varje katt. Hänsyn tas till ras, ålder, vikt allmäntillstånd och eventuella sjukdomar.
- Operation. Området på och omkring testiklarna rakas och tvättas. Katten flyttas in till operationssalen där steriltvätt och kastration sker.
- Uppvak. Din katt vaknar lugnt nedbäddad i sin bur under uppsikt av en djursjukskötare. Vid behov får han ytterligare en smärtstillande injektion. Det är först när katten är helt vaken och operationssåret kontrollerat som han kan åka hem.
Efter kastrationen
- Efter narkosen och den smärtstillande medicinen är många katter lite trötta och vingliga när de kommer hem. Låt den få lugn och ro i ett mörkt och tyst rum. Lägg gärna över en filt för att förhindra avkylning.
- Det finns inga stygn som behöver tas bort. Om katten haft kanyl i benet ska plåstret tas bort cirka en timme efter hemgång.
- Ge honom mat och vatten först när han är helt vaken och stadig på benen. De första portionerna ska vara små. Han behöver ta det lugnt ett tag.
- För att såret ska läka bra bör katten hållas inomhus åtminstone de första två till tre dagarna, även längre om behov.
- Vissa kliniker har som rutin att skriva ut antiinflammatorisk och smärtstillande medicin efter operationen. Du får instruktioner från din veterinär!
- Nykastrerade hanar brukar inte slicka på operationssåret, men om han skulle göra det behöver han ha en krage runt haslen. Detta för att undvika infektion. Kontrollera såret dagligen. Det ska läka utan större svullnad, rodnad, blödning, vätskeutträde och/eller påtaglig ömhet. Om du är osäker, kontakta din djurklinik för råd och eventuell läkningskontroll.
- Det är ovanligt men det förekommer kryptorkida hanar där en eller båda testiklarna inte vandrat ned i pungen (scrotum). Dessa testiklar är ofta mindre än normalt och ligger antingen i ljumsken eller i buken. Då blir kastrationen en helt annan typ av operation och veterinären behöver utföra ett ingrepp mer likt ingreppet på honkatt. Testiklarna som ligger på ett felaktigt ställe är ibland inte fertila (inga livsdugliga spermier produceras) men de producerar fortfarande könshormoner vilket ger de beteendeassocierade nackdelarna med att ha en icke kastrerad hankatt. En kryptorkid hane löper dessutom en större risk att få testikeltumörer så även om det är ett besvärligt ingrepp så är det rekommenderat att få det gjort!