Fästing på katt
Artikelns innehåll
Trots att det är ovanligt att katter smittas av och insjuknar i fästingburen sjukdom är det lämpligt att behandla dem med fästingmedel. Detta för att de ska slippa bli bitna och för att undvika att de tar med sig fästingar inomhus där fästingarna kan förflytta sig till människor och hundar.
Fästing på katt – förebyggande behandling
Gör det till en vana att undersöka din katt regelbundet under fästingsäsongen och ta bort fästingar så fort som möjligt. Fästingar kan sätta sig överallt på katten. Ofta biter sig fästingen fast framme vid ansiktet, bakom öronen, på halsen eller vid armhålorna.
Det finns olika former av receptfria fästingmedel för djur på apotek. Använd alltid bara fästingmedel godkända för katter, aldrig medel för hundar. Katten kan bli sjuk och i värsta fall få kramper och dö av dessa. För alla djur är det viktigt att du tänker igenom de biverkningar som finns.
Katten kan till exempel slicka i sig fästingdroppar från pälsen om man har givit det för långt bak på kroppen, eller från andra katter som är nybehandlade och därmed få i sig giftet.
Om katten blir dålig - duscha och schamponera pälsen och skölj noga. Blir din katt mycket dålig, kontakta veterinär. Också fästinghalsband kan göra att katter blir allmänpåverkade och vingliga.
Undersök gärna din katt dagligen och plocka bort de fästingar du hittar. Har du tur hittar du dem innan de har satt sig fast.
Fler frågor?
Har du fler frågor och vill komma i kontakt med en veterinär kan du boka en videokonsultation direkt i mobilen. Vill du komma i kontakt eller boka ett besök hos din närmsta Evidensiaklinik gör du det här.