Brännsår på tassar

Hundar kan få brännsår på tassar av asfalt, speciellt om hunden springer mycket under sommarperioden. Vid mycket belastning på asfalt så slits delar av den tjocka huden på trampdynorna, det uppstår som en slags blandning av vattenblåsor och brännskador på trampdynorna. Denna typ av skada behandlas med smärtstillande medel och eventuellt ett bandage.

Cykla på asfalt – risk för brännsår på tassar

Temperaturen ute stiger och solen skiner. Många tänker kanske inte på att när solen bränner och temperaturen ute stiger måste man vara medveten om att asfalt och andra ytor blir mycket varma.

Undvik att cykla med hunden på asfalt under de varma sommarmånaderna och välj om möjligt grus- eller skogsvägar istället. Det är också bättre att cykla tidig morgon eller sen kväll för att undvika de varmaste timmarna.

Om hundens trampdynor är slitna och torra sedan tidigare är risken större för brännsår på tassar. Om hunden ömmar, haltar eller har sår på trampdynorna är risken stor att den har fått brännsår.

Vad gör veterinären?

Om brännsår har konstaterats kan hunden behöva bandageras eller ha på sig strumpor för att skydda trampdynorna. Tassalva kan behövas likväl som smärtstillande medel. Kontakta din närmaste klinik om du misstänker att din hund har fått brännsår på tassarna.

Brännsår på tassar och trampdynorna är mycket smärtsamt för hunden och behandlas med smärtstillande medel och mjukgörande tassalva.

Anpassa aktiviteten för att undvika brännsår på tassar

Brännskador och slitage på trampdynor i samband med hög aktivitet på heta ytor är inte ovanligt på sommaren. Vi rekommenderar att inte träna långa löp- eller cykelpass med hundar på asfalt när det är soligt och temperaturen är över 20 grader.

5-sekundersregeln är bra för att avgöra om ytan är för varm för hunden. Du kan avgöra om asfalten är för varm genom att hålla baksidan av handen mot marken och räkna till fem. Om du bränner dig själv och inte kan hålla handen där i 5 sekunder är det också för varmt för hunden att gå på ytan.

Ny, mörk asfalt orsakar vanligtvis mer skada än grå, gammal asfalt. Hundar som är mindre vana att springa på asfalt får större tasskador än hundar med ”mer härdade tassar”. Vi rekommenderar i allmänhet att undvika asfalt när du cyklar eller springer med hunden.

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen