Bada med häst

Många hästar gillar vatten och visst är det roligt att bada med sin häst en varm sommardag. Här går vi igenom några viktiga saker att tänka på i samband med bad med häst. 

Bada med hästAtt rida i vattenbrynet på sommaren är en dröm för många, men tänk på säkerheten för såväl häst som ryttare.

Bada med häst är bra träning

Simning och rörelse i vatten är bra träning för hästar och används till exempel inom sjukgymnastiken. Det är ett bra sätt att stärka hästens muskler och kondition utan belastning på skelett och leder. Motståndet från vattnet är ansträngande för hästen och träning i vatten, precis som annan träning, måste vara lagom och rätt anpassad för att vara uppbyggande och inte skada hästen.

Säkerhet för hästen vid bad

Att bada med häst är roligt, men det sker en hel del olyckor så det är viktigt att tänka på säkerheten. Du som ryttare måste känna badplatsen väl innan du går i med hästen så att det inte uppstår obehagliga överraskningar. Se till att det är fast och jämn mark där hästarna ska gå ner i vattnet och på botten. Stabil sandbotten fungerar ofta bra. Det är bättre om det är lite långgrunt och någorlunda jämn botten så att det inte plötsligt blir mycket djupare. Säkerställ också att det inte finns vassa stenar eller andra föremål som hästen kan skada sig på.

Alla hästar kan simma och de flesta förstår direkt hur de ska göra när de inte längre når marken, men det finns också hästar som blir oroliga och rädda innan de lärt sig. Ta det mycket försiktigt med en häst som inte simmat förut och vänd inåt samtidigt som hästen släpper botten så att den snabbt bottnar igen om den blir orolig.

Simma aldrig utåt, utan endast längs med strandkanten! Det är lätt att överskatta orken och vindens påverkan så se till att alltid ha nära till ni bottnar.

Häst badarAlla hästar kan lära sig simma, men om de inte har simmat förut är det inte säkert att de direkt vet hur de ska göra och de kan drabbas av panik så var försiktig, speciellt i början.

Säkerhet för ryttaren när man badar med häst

Många hästar gillar att bada och tycker att det är roligt med vatten. En del blir oroliga. Hästarna plaskar ofta intensivt med frambenen i vattnet och vissa vill rulla sig. Att vara barfota eller ha flipflops i närheten av hästar är sällan att rekommendera, men om du väljer att ha det när du badar med din häst var väldigt försiktig och rädd om dina fötter så att du inte blir sparkad.

När hästen simmar bör ryttaren glida av hästens rygg och simma bredvid. Det är bra att ha en halsrem eller liknande att hålla i och styra med tyglarna, men simma själv och tyng inte ner hästen i onödan. Hästen tar kraftiga tag med sina ben så simma med kroppen i jämnhöjd med hästens bål så att du inte blir sparkad och glid upp på hästens rygg igen direkt när den når botten.

Om hästen skulle bli panikslagen och du hamnar efter hästen måste du släppa taget, det är mycket farligt att hamna bakom hästen i vattnet.

Precis som vid all ridning rekommenderas hjälm på, även vid bad med häst.

Bada med hästAtt använda hjälm även vid bad med häst rekommenderas starkt. Det är också lämpligt att skydda sina egna fötter med skor, även om de blir blöta.

Säkerhet för personer i omgivningen

Det är inte tillåtet att bada med häst på allmän badplats och inte lämpligt heller. Som hästägare måste man visa stor hänsyn till andra personer. Många hästar blir exalterade när de är vid vatten och det är direkt farligt att hålla på med hästar där folk sitter och har picknick. Speciellt små barn och människor som är ovana vid hästar förstår inte hur snabbt det kan gå och hur urskillningslöst en häst som blir rädd kan springa rakt över folk. Det är hästägarens ansvar att inte hamna i en sådan situation.

Hästar som bada grumlar också vattnet och bajsar gärna i vattnet vilket innebär en stor olägenhet för andra badgäster.

Normalt omfattas hästar av allemansrätten och har rätt att vistas i naturen och därmed att bada utanför badplatser om där inte är andra människor som störs. Vi måste också visa försiktighet så att inte mark och växtlighet skadas på något sätt. Olika kommuner har olika regler och ibland finns speciella badplatser där hästar är välkomna, kolla upp vad som gäller där du bor och fråga markägaren om lov.

Häst badarMånga hästar blir exalterade när de kommer nära vatten och kan reagera kraftfullt och plötsligt så bada aldrig med hästarna där andra personer riskerar att bli skadade.

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen