Djur är det bästa som finns – men tänk efter före

tisdag 21 april 2020
Kopa-hund2

Att ha en fyrbent familjemedlem är fantastiskt och skänker mycket glädje. Dock är djur levande varelser som behöver kärlek, vård och omsorg vilket innebär ett åtagande både tidsmässigt och ekonomiskt under många år.

När du skaffar ett sällskapsdjur, gör det inte bara som ett roligt infall eller som kapitulation för barnens tjat. Ansvaret att vara djurägare sträcker sig över lång tid, en hund kan bli 16 år gammal och katter når ibland en ålder av 20 år. Är du redo för den stora uppgiften kommer familjen få ett härligt tillskott!

Många köper hund eller katt vid längre ledigheter som exempelvis sommarlov och semester. Flera har också passat på under coronautbrottet då man jobbat hemma under en längre period. I detta läge ska man tänka på att ledigheten eller hemarbetet oftast har ett slut, det som fortfarande finns kvar hemma är djuret, med samma behov som innan.

En katt eller hund innebär följande kostnader och krav:

  • Veterinärkostnader under djurets hela livstid, exempelvis vaccinationer och tandvård
  • Husdjursförsäkring, försäkringskostnaderna kan variera så jämför flera försäkringsbolag
  • Mat och mediciner
  • Utrustning i form av sovplats, vårdprodukter, tillbehör, leksaker med mera
  • Omsorg om någon annan tar hand om ditt djur under dagtid, till exempel hunddagis
  • Planera i förväg hur du löser passning vid semestrar som djuret inte kan följa med på. Är lösningen djurpensionat innebär det en kostnad.
  • Tid för hemvård i form av hygien, pälsvård och tandborstning (djurs tandhälsa är lika viktig som för människor)
  • Motion i alla väder, varje dag, året om

Rörelse, stimulans och tillräckligt utrymme

Hunden är ett flockdjur som inte ska lämnas ensam utan sällskap flera timmar i sträck och den behöver rastas flera gånger per dag. En del hundraser fordrar dessutom mer motion och stimulans än andra. Dessa raser kan därför vara mer olämpliga än andra att ha på liten yta, som i mindre lägenheter. Vissa katter fungerar som innekatt, men inte alla.

Barn och djur

Även små djur som kaniner, marsvin och hamstrar kräver skötsel, noggrann kosthållning, tillbehör och veterinärvård. Det kan tyckas lättare att gå barnens önskningar tillmötes i form av en hamster, men dess storlek betyder inte att den behöver mindre omsorg.

Det händer också att barns intresse svalnar när Missan eller Milou inte längre är samma lilla kattunge eller valp som flyttade in. Till fördelarna ska dock räknas att umgänge med djur, att tolka deras beteenden och medföljande ansvar är nyttigt för barns utveckling. Det yttersta ansvaret för djuret ska däremot alltid ligga hos en vuxen.

Överhuvudtaget mår de flesta människor bra av att umgås med djur, det visar utförda studier både på skolor, sjukhus, äldreboenden och fängelser. Vi på Evidensia tycker förstås att djur är det bästa som finns, och vill att de ska må bra. Därför har vi samlat några av de viktigaste sakerna du kan behöva veta inför hund- eller kattköpet här:

Valpens hälsa – Tips och råd inför en härlig tid
Valpbesiktning
Kattungebesiktning

Tandvård för hund och katt
Tandskola för hund
Tandskola för katt

När du tagit steget till att låta den där underbara varelsen bli en del av ditt eller din familjs liv är ni alltid välkomna till oss!