Kattungebesiktning

När du köper en kattunge rekommenderar vi en kattungebesiktning innan köpet genomförs, för att kontrollera att det är en frisk katt du får hem.

Vad innebär kattungebesiktning?

Vid veterinärbesiktningen bedöms kattungens allmäntillstånd och hull. Veterinären lyssnar på hjärta och lungor och kontrollerar att kattungen rör sig normalt, samt att ben, leder, rygg, mage och svans kan kännas igenom utan tecken på smärta eller andra avvikelser. Ögon, öron, klor, kännbara lymfknutor och tänder undersöks. Kattungen byter från mjölktänder till permanenta tänder vid 4-6 månaders ålder, så det är mjölktänderna och bettet som utvärderas vid en 12-veckorsbesiktning. Att hankattens båda testiklar ligger i pungen kontrolleras. Päls och hud söks igenom efter tecken på ohyra.

Om veterinären hittar något som avviker från det normala vid besiktningen noteras det i besiktningsintyget. Detta intyg bör alltid finnas med när uppfödaren och den nya ägaren gör upp om köpet. Intyget ska inte vara mer än 7 dagar gammalt när kattungen flyttar.

När du köper en kattunge rekommenderar vi att en besiktning görs innan köpet genomförs. Då vet du att det är en frisk katt du får hem.

Kliniker som erbjuder den här behandlingen

Var snäll och vänta medan klinikerna listas