Tandavdelningen på Djurkliniken Kristianstad

Tandavdelningen på Djurkliniken Kristianstad

Välkommen in på Djurkliniken Kristianstads tandavdelning där vi tar hand om ditt djurs munhälsa. Här upptäcker, förebygger och behandlar vi tandrelaterade sjukdomar hos katter och hundar.

Idag: 08:00 ­- 17:00

Telefontid: 
Mån-fre från kl. 07:45

Tandavdelningen Djurkliniken Kristianstad

Tandvård är viktig för ditt djur

Även djuren behöver sköta sina tänder. Idag vet vi att cirka 50% av alla katter har någon typ av tandsjukdom och 80% av hundar över fyra års ålder har någon typ av inflammation i tandens stödjevävnad. Därför är tandvård till djur viktigt.

Det kan vara svårt att själv avgöra om allt står rätt till i munnen på ditt djur, men när du misstänker att det behöver hjälp med sina tänder rekommenderar vi att boka ett besök hos veterinär för undersökning.

Tandavdelningen Djurkliniken Kristianstad

Hur märks det om ett djur har problem med tänderna?

Många gånger märks inga symptom alls, men några symptom på tandproblem kan vara exempelvis:

  • Att tandköttet är rött och inflammerat
  • Att djuret börjar tugga annorlunda
  • Det luktar illa i munnen
  • Djuret väljer mjuk mat framför torrfoder
  • Djuret ”smular” och släpper mat när det äter

Smärta i munnen kan också visa sig i form av generella beteendeförändringar som att djuret blir tröttare och/eller grinigare. Ofta misstolkar djurägaren detta som ett normalt ålderstecken.

Tandavdelningen Djurkliniken Kristianstad

Vad vi behandlar på tandavdelningen

Utöver vårt Tandvårdspaket – professionell tandrengöring (med ultraljud och puts) samt röntgen och undersökning av alla tänder utför vi följande:

  • Utdragning av tänder på grund av tandlossning eller skador
  • Vissa bettregleringar vid bettfel samt åtgärdande av skador orsakade av bettfel
  • Rotbehandlingar eller andra åtgärder vid traumatiskt skadade tänder
  • Avlägsnande av kvarvarande mjölktänder
  • Tandresorption (nedbrytning av tandvävnad)
  • Inflammationer och sjukdomar i tandköttet
  • Inflammationer och sår i munnen
  • Munhåletumörer

Tandavdelningen Djurkliniken Kristianstad

Evidensias tandvårdspaket, bästa starten för ditt djurs munhälsa

Evidensias tandvårdspaket är en paketerad undersökning och behandling som innehåller alla nödvändiga delar för bästa möjliga mun- och tandhälsa hos hund och katt. Tandvårdspaketet ska hjälpa till att upptäcka, förebygga och korrekt behandla tandrelaterade sjukdomar. 

I Evidensias tandvårdspaket ingår narkos och narkosövervakning, dentalröntgen, klinisk undersökning av tänderna, professionell tandrengöring inklusive polering av tänderna samt framtagande av behandlingsplan. 

Behandlingsplanen beskriver eventuellt behov av ytterligare behandling av skadade eller sjuka tänder. Det innebär vanligtvis att djuret i nästa steg behöver operera bort dessa tänder och den delen av behandlingen ingår inte i tandvårdspaketet.

Tandavdelningen Djurkliniken Kristianstad

Så går Tandvårdspaketets undersökning och behandling till

  • Din hund eller katt skrivs in hos oss på morgonen och hålls under uppsyn tills det är dags att påbörja sin tandbehandling. 
  • Hos oss sövs alltid patienten under full narkos vid genomförande av tandvårdspaketet. Detta eftersom vi använder apparater som låter och vissa behandlingsmoment kan även göra ont. Inför narkosen görs en riskbedömning av veterinär. Djuret kopplas sedan till övervakningssystem och övervakas noggrant genom hela behandlingen.
     
     Tandröntgen är en viktig del av undersökningen eftersom cirka 60% av tanden är dold under tandköttskanten och i käkbenet. Röntgenbilder är nödvändiga för att avslöja om det finns underliggande sjukdomar. 
  • När skador och sjukdomar på tänder upptäcks som gör att de behöver opereras ut utför vi det vid samma besök om möjligt. Är problemen omfattande kan ditt djur behöva bokas in för ytterligare behandling.
  • Efter en tandbehandling går djuret hem. Ofta med smärtlindring, rengöringsinstruktioner och ett återbesök bokat för läkningskontroll.

Vi som jobbar på tandavdelningen

I vårt tandteam ingår både veterinärer och legitimerade djursjukskötare med specialintresse och vidareutbildning inom munhålans sjukdomar. Våra sköterskor är också erfarna och rutinerade i narkos.

Boka en tid

Ring oss för att boka tid eller boka tid online

044 - 24 77 97

Våra recensioner

5

Den 25te oktober slutade mitt lilla hjärtas hjärta att slå. Hon var min livs kärlek och vi var oskiljaktiga varje dag och natt i tio år. Hon var mitt barn. Jag vill tacka veterinär Mimmi och sjuksköterska Malin för att de tog så bra hand om mig och bebi när hennes kropp inte orkade mer. De tog hänsyn, hade empati, gav oss gott om tid, visade precis lika mycket respekt som om Bebi varit ett människobarn. Hon var min enda tröst. Jag tror änglarna var med oss den dagen, och två av dem var i människoform. Tack fina Mimmi och Malin för att ni visade vördnad för mitt barn och var varsamma med mitt hjärta. Tack

5

Mycket vänligt bemötande.

5

Hunden Nellie som fick biverkning av narkos/läkemedel efter sin tandoperation, blev på dag 6 av med sin blodiga diarré.Stort tack till veterinär Maria som med sitt positiva, lättsamma bemötande genast lugnade en lite orolig matte att det inte var någon fara. Hon hade givetvis rätt!Mycket fin gest också att ni inte tog betalt för ”efterbesöket”, gällande detta. 🐕❤️🙏

5

Mycket bra och professionell bemötande

Baserat på recensioner från Google

Våra öppettider

Telefontid: 
Mån-fre från kl. 07:45
Övriga öppettider

Kliniken

  • Måndag
    08:00 ­- 17:00
  • Tisdag
    08:00 ­- 20:00
  • Onsdag
    08:00 ­- 17:00
  • Torsdag
    08:00 ­- 20:00
  • Fredag
    08:00 ­- 17:00
  • Lördag
    Stängt
  • Söndag
    Stängt

Medarbetare

Pia Hogland

Pia Hogland

Klinikchef

Pia är vår klinikchef sedan sommaren 2021. Trots att Pia jobbar administrativt kan man ibland se henne i receptionen då hon tycker att kundkontakten är viktig och givande.  
Läs mer om Pia
Lena Ludtke

Lena

Chefsveterinär / Leg. Veterinär

Veterinärexamen Sveriges Lantbruksuniversitet Uppsala 1999. Vidareutbildad inom medicin och kirurgi via ESVPS (European School of Veterinary Postgraduate Studies) 2015-2019 med examen (GPCert Small animal medicine and surgery) 2019. Började hos oss 2012. Tidigare arbetat på Evidensia djursjukhuset i Helsingborg och som patolog på Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala. Även erfarenhet av arbete som laboratorieveterinär och distriktsveterinär. Jobbar mest ute på polikliniken med medicinska utredningar, gärna inom dermatologi (hud) och gastroenterologi (magtarm),  hjälper även till inne på operation med allmänkirurgiska ingrepp. Tycker laboratoriediagnostik och cytologi är intressant. Hemma finns en gammal katt och två marsvin. Hund står på önskelistan.
Läs mer om Lena
default avatar

Cecilia

Chefssköterska

Har jobbat som sköterska sedan 2010 på flera kliniker och djursjukhus, hos oss sedan 2016. Är vår chefssköterska sedan 2022. Jobbar främst som anestesisköterska på vår operationsavdelning och vår tandavdelning. Fritiden spenderar hon gärna med sin aussietik Kiwi och tränar agility och spår. Kompetens Anestesi Odontologi
Läs mer om Cecilia
Anna Schischke

Anna

Leg. Veterinär

Anna har tidigare arbetat på Universitetsdjursjukhuset i Uppsala och på Anicura veterinärmottagningen i Bromölla. Började hos oss 2017. Anna gillar kirurgi, särskilt mjukdelskirurgi, och spenderar därför sin mesta tid inne på operationsavdelningen. Är även extra intresserad av bilddiagnostik och gör därför en hel del ultraljudsundersökningar.   Kompetens Allmän medicin och Kirurgi Erfarenhet   Veterinärexamen Sveriges Lantbruksuniversitet Uppsala 2015.  
Läs mer om Anna
Våra medarbetare

Facebook inlägg