Vattensvans hos hund
Boka tid hos veterinär
Är du osäker på hur ditt djur mår, boka ett klinikbesök eller videosamtal med en av våra veterinärer.
Artikelns innehåll
Vattensvans är extra vanligt under sommartid då hundar badar och vistas mer i vatten.
Symtom på vattensvans hos hund
Som hundägare kan du tro att hunden har brutit svansen, då svansen ofta ser ut som normalt en bit från svansroten för att sedan tvärt hänga rakt ned. Märker du att din hunds svans hänger rak och orörlig och att det ömmar då du rör vid ryggslutet eller svansen kan det vara tecken på att din hund drabbats av vattensvans. Har du en tik kan det även märkas på att hon besväras av smärta då hon ska sitta ner och kissa.
Vattensvans är extra vanligt under sommartid då hundar badar och vistas mer i vatten. Vanligtvis går symtomen över av sig själv efter några dagar. Symtomen kan även tyda på andra sjukdomstillstånd. En veterinärundersökning behövs då för att kunna utesluta andra orsaker.
Så kan du förebygga vattensvans
Det går att förebygga vattensvans genom att hålla hunden varm och torr. Torka hunden noga efter bad eller kallt regn. Använd gärna ett regntäcke som går ner över ryggslutet. Ett hundtäcke kan även vara bra att använda för att hålla hunden varm om den redan blivit blöt.
Det är inte ovanligt att jakthundar drabbas, även om de inte har simmat. Kall, blöt väderlek eller hårda vindar kan göra att symtomen uppstår. Ibland kan ett neoprentäcke hjälpa till att skydda genom att värma hunden och stänga ute vind.
När bör jag uppsöka veterinär?
Om tillståndet inte går över efter ett par dagar eller om din hund är märkbart påverkad ska du kontakta veterinär. Din hund kan behöva smärtlindring för att lindra besvären. Andra orsaker till tilståndet kan även behöva undersökas. Du hittar din närmaste klinik här. Hjälp och råd kan du också få i ett videomöte med en av våra onlineveterinärer. Boka mötet i Evidensiaappen.