Så tar du hand om din häst under vintern

När vintern och kylan kommer finns det vissa saker som är viktiga att tänka på. Se till att hästen får god balans mellan foder och motion, har fri tillgång till vatten dygnet runt och att områden kring stall och hagar hålls fria från snö och is för att undvika halkningsolyckor.

Foder

Många hästar får en viloperiod under vintern och glöm då inte att anpassa foderstaten därefter. Stora mängder kraftfoder till en häst som inte arbetar eller endast rids mycket lätt kan öka risken för fång och övervikt. Se till att alla foderjusteringar sker gradvis.

Man behöver oftast inte ge extra foder under vintern på grund av kyla. Skulle det dock bli mycket kallt, under 10 minusgrader, kan man öka på grovfodergivan något.

I södra Sverige är sandkolik vanligt under vintern. Undvik detta genom att inte fodra direkt från marken utan i stället på ett lågt foderbord eller i en foderhäck. Loppfrön kan även ges förebyggande i maten under vintern.

Vatten

Hästar behöver faktiskt mer vatten vintertid än under sommartid! Detta eftersom färskt gräs innehåller stora mängder vatten (ungefär 60-80%) vilket gör att hästarna inte behöver dricka lika mycket.

Förstoppningar är mycket vanligt vintertid och i de flesta fall orsakas de av att hästarna druckit dåligt och samtidigt stått stilla en stor del av dagen. En vuxen häst på 500kg behöver ca 25L vatten per dygn i underhållsbehov. Arbetar den så att den svettas behöver den mycket mer.

Hästens vatten skall helst ha en temperatur på 10-20 C. Studier har visat att ponnyhästar dricker ca 40% mer om vattnet håller denna temperatur.

Rengör vattenkärlen dagligen och se till att vattnet inte fryser. Snö eller is räcker inte som vattenkälla vintertid.

Se till att hästarna har tillgång till vatten dygnet runt- även vintertid.

Vindskydd

Se till att hästarna har skydd från vind, regn och snö. Detta kan åstadkommas genom att hästarna går på lösdrift med möjlighet att själva gå in i stallet, att de har ett vindskydd i hagen eller tillgång till en dunge med träd.

Täcke och hårrem

När temperaturen börjar krypa nedåt under hösten och vintern börjar hästarna sätta vinterpäls. Hårremmen isolerar hästen genom att hålla och värma upp luft mellan hårstråna. Vid vått eller lerigt väder kan pälsen förlora sin isolerande förmåga och hästen får svårt att hålla värmen. Därför är det viktigt att pälsen hålls torr och skyddas från fukt.

Täcka hästar som är klippta eller inte har tillgång till vindskydd i hagen. Se till att täcket passar hästen bra för att undvika skavsår och hästen skadar sig på täcket. Kontrollera täcket dagligen för att säkerställa att det är helt och ligger som det ska. Se till att täcket är torrt. Lägg aldrig täcke på en våt häst, detta kan öka risken för regnskållor.

Täcka hästar vintertid som är klippta eller inte har tillgång till vindskydd i hagen.

Motion

Se till att hästen håller igång även under vintern. De flesta hästar mår bra av att få en vila från arbete under vintern men se till att de fortsatt rör på sig. Om de inte rör på sig så mycket i hagen kan man leda, skritta eller tömköra. Inaktivitet ökar risken för kolik och kan göra att hästens ben svullnar upp.  Svullnaden i benen försvinner dock oftast när de rör på sig.

Under vinterhalvåret kan hästen behöva broddas för att klara av att gå på isiga underlag. Att använda broddar på sin häst medför vissa risker. Se till att studera hästens rörelsemönster och förse den med de skydd den behöver för att undvika tramp med broddade hovar.

Broddar ska alltid skruvas ur när hästen transporteras och så snart de inte behövs. De flesta hästar sliter broddarna ojämnt i samma hov, därför kan det vara bra att byta slitna broddar i tid så att hästen inte snedbelastar hoven.

Försök hålla områden kring stall och hagar så fria från snö och is som det går för att undvika halkningsolyckor.

Lycka till i vinter!

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen