Resa utomlands med hund

En efterlängtad utlandsresa kan lätt grumlas om du inte har förberett dig och din hund på rätt vis. I vårt reportage om utlandsresor tillsammans med hund får du tips om viktiga vaccinationer, reseapotek, försäkringsfrågor och mycket annat. Häng med och lär dig allt du behöver veta!

 

Jacob Mortensen är legitimerad veterinär och arbetar sedan många år på vårt djursjukhus i Göteborg. Han träffar ofta djurägare som vill ta med sig hunden på semestern och frågorna kring förberedelser är många. Här reder vi ut vad som kan vara bra att tänka på när du vill ta med dig hunden utomlands.

Vi träffas i köket på vårt djursjukhus i Göteborg. Jacob har precis hjälpt en patient med andnöd när vi slår oss ner med varsin kaffe. Han är lugn och meddelar att patienten mår mycket bättre nu. Jag slås av hans förmåga att så snabbt ställa om fokus från akutläge till ett helhjärtat engagemang i vår intervju om resor tillsammans med hund. Det märks tydligt att han brinner för allt som gynnar djurens tillvaro så vi sätter igång direkt.

Jacob, får jag ta med mig min hund vart jag vill i världen?

Som regel ja, men världen är stor och föränderlig så vi rekommenderar alltid att du som djurägare läser in dig på de regelverk som gäller i det enskilda landet. Såväl kring införsel som utförsel av hund.

Hur gör jag det? Vart vänder jag mig?

Det gör du enklast hos det specifika landets ambassad. De brukar kunna ge vidare information om vad som gäller och vad som krävs för att du ska få ta med dig din hund.

Jacob betonar också att vi som djurägare ska tänka på tillbakaresan och införsel av hunden till Sverige igen. Han uppmanar oss att kontakta Jordbruksverket för information om vad som gäller för det land vi har vistats i.

Vad är absolut viktigast att tänka på inför en resa med hund utanför Sverige?

Inom EU är det pass, ID-märkning och rabiesvaccination. Åker man utanför EU så kan det vara andra landspecifika regler som gäller. Ett rabiesvaccin ger medicinskt skydd i 3 år. Reser du utomlands inom den tidperioden ska ingen ny påfyllning vara nödvändig men stäm alltid av med lokalt regelverk på det specifika resmålet då enstaka länder kan kräva att vaccinet uppdateras årligen.

När det gäller rabiesvaccinationen så är det också viktigt att den tas senast 3 veckor före avresa. Tas den efter det finns risk för att den inte har fullgod effekt.

Behöver vi göra en allmän hälsokoll av hunden innan avresan?

Det finns inget generellt krav på hälsokoll eller friskintyg men en del flygbolag och vissa länder kan ha lokala regelverk som kräver det. Är du osäker rekommenderar vi att du kontaktar flygbolaget eller researrangören.

I de fall det krävs någon form av dokumenterad hälsostatus bör det anges som ett intyg i hundens pass. Det kan vi som veterinärer hjälpa till med.

Behöver jag tänka på särskilda eller kompletterande vaccin?

Utöver rabiesvaccin bör du också överväga vaccination mot leptospiros. Sjukdomen är mer frekvent i varmare klimat så som i södra Europa. Det är en infektionssjukdom som i värsta fall kan ge akut njur- och/eller leversvikt och leda till att hunden avlider.

Sen rekommenderar vi förstås att hunden ska ha fått påfyllning av sin årliga vaccination. Här kan du läsa mer om grundvaccination.

Behöver jag se över min försäkring eller köpa eventuellt tillägg?

Ja det tycker jag. Det är viktigt att se över sin försäkring. Du bör veta vad den täcker om du hamnar i en situation där ni behöver söka veterinärvård på resmålet. Och är det så att försäkringen inte är tillräcklig eller ens täcker veterinärvård utomlands bör du rådfråga ditt försäkringsbolag om hur ni ska lösa det på bästa möjliga vis.

Behöver hunden ett eget pass och hur ordnar jag det?

Ja. Hunden måste ha ett eget pass. Det ordnar du enkelt genom att boka tid hos veterinär som utfärdar pass och intygar att alla uppgifter stämmer. Det är en kort konsultation på ungefär 20 minuter och du får med dig passet hem på en gång.

Jag tar en klunk kaffe och reflekterar över att det är en hel del att tänka på. 

Hur lång tid innan avfärd bör jag börja planera för att få allt på plats i tid vid resa med hund?

Det skiljer sig lite grann beroende på var i världen du ska resa2, men vi rekommenderar förstås att du är ute i så god tid som möjligt. Egentligen så snart du börjar planera din resa. Då kan det också vara dags att se över det specifika resmålets lokala regler för in- och utförsel av hund.

Finns det några uppenbara medicinska risker med att ta med sig hunden utomlands?

Det finns områdesspecifika sjukdomar som vi inte ser på samma sätt i Sverige. Till exempel i södra Europa där det finns risk för leishmanios, en allvarlig infektionssjukdom som hundar riskerar att få om de blir bitna av sandmyggor. Sjukdomen är lömsk eftersom den kan ha mycket lång inkubationstid. Alltifrån några månader upp till flera år innan symtom utbryter. Sjukdomen går inte heller att bota men kan däremot lindras med hjälp av rätt behandling.

Vanliga symtom vid leishmanios är problem med mage/tarm, feber, hudförändringar samt förändringar i blodbilden. Dessa symtom kan givetvis indikera många olika åkommor och det finns som tumregel ingen risk för att hunden har leishmanios om den inte har vistats i södra Europa. Därför är det viktigt att nämna eventuella semestrar i Sydeuropa.

Resa utomlands med hund – vet man hur hundar klarar långa flygresor?

Det är väldig individuellt och kan bero på hundens personlighet, allmänt hälsotillstånd och generell resvana. Det kan också spela roll om hunden får åka med i kabinen tillsammans med dig som djurägare eller om den måste färdas i lastutrymmet. De allra flesta hundar klarar en resa bra men det finns såklart individer som upplever en del stress och obehag.

Har du en kroniskt sjuk hund eller känner dig det minsta osäker på hur hunden skulle klara av en längre resa rekommenderar vi att du rådfrågar en veterinär innan avresa.

Hur hjälper jag min hund om den visar rädsla och obehag inför en resa? Finns det preparat som kan underlätta?

Jacob tittar intensivt på mig och behöver ingen som helst betänketid för att svara. Hans ord kommer instinktivt.

Om hunden verkligen lider av sin rädsla bör du verkligen överväga att låta den stanna hemma tillsammans med hundvakt eller att bo på hundhotell. Om det inte är ett möjligt alternativ finns receptfria preparat som kan ha en lugnande effekt. Med vissa lugnande preparat känner man dock inte till hur preparaten påverkar hunden när den befinner sig på hög höjd. Jacob betonar därför vikten av att kontakta flygbolaget för mer information.

Hur fungerar det om min hund behöver sjukvård när vi reser utomlands?

Om hunden insjuknar eller råkar ut för en olycka kontaktar du i första hand lokal veterinär. Fråga gärna på hotellet eller turistinformationen på orten. Eftersom det inte finns samma möjlighet att direktreglera till försäkringsbolaget när du är utomlands bör du vara beredd på att kunna betala hela beloppet på plats men var noga med att spara kvitto och kopia på behandlingsunderlag för att kunna ansöka om ersättning i efterhand.

Jacob påminner om att Evidensia har kliniker i många länder. Kanske även på resmålet eller i den stad du ska besöka? Fråga gärna din lokala klinik som kan ta reda på det.

Hur ska vi förhålla oss till andra hundar på semesterorten?

Ni bör alltid vara försiktiga i kontakten med okända hundar och utomlands är det förstås extra viktigt eftersom de kan vara helt ovaccinerade, bära på rabies, komma från länder med allvarliga sjukdomar som din hund är oskyddad mot och så vidare.

Hur ska jag tänka kring foder när vi är på resa?

Det kan vara bra att ta med sig det foder som hunden är van vid. Då minimerar du risken för påverkad bakterieflora och eventuell sjukdom. Särskilt om hunden står på en speciell diet eller ett medicinskt foder. Många av de större foderleverantörerna finns dock representerade i många olika länder så åker ni någonstans där ni vet att de finns kan ni såklart köpa fodret på plats. Självklart finns dock ingen garanti för att just den varianten hunden äter finns på orten du ska till.

Lika viktigt som foder är förstås också vatten. Hunden bör alltid dricka samma vatten som du själv. Väljer du att dricka flaskvatten så rekommenderar vi attdu även ger det till din hund.

Hur är det med hundar, värme och stark sol samt snö och kraftig kyla?

En stor och plötslig omställning i klimat påverkar hundar på samma vis som det påverkar oss människor. Ta det varsamt och säkerställ att din hund har tillgång till friskt vatten och skugga alternativt ett varmare täcke beroende på var ni är. Var också noga med att aldrig lämna hunden ensam i bilen. Även om fönster eller baklucka lämnas öppet.

Vad bör ett bra semesterapotek till hunden innehålla?

Det är alltid bra att gå igenom, rensa och komplettera hundens reseapotek före avresa. Håll koll på utgångsdatum och se till att du har med dig åksjuketabletter, fästingmedel, myggnät, vätskeersättning, receptfri medicin mot dålig mage, medel mot sandmygga och fästingborttagare. Om hunden redan står på medicin så är det förstås viktigt att ta med tillräckligt för att det ska räcka hela resan.

Är det något särskilt jag behöver göra eller tänka på inför hemresan?

Det beror på var du har varit. Kontakta Jordbruksverket som kan ge dig information om vad som gäller vid införsel av hund efter en utlandsvistelse.

Tusen tack Jacob. Vi stannar där. Men innan vi avslutar så tänker jag att vi ska summera det absolut viktigaste jag som djurägare bör tänka på om jag vill ta med mig hunden utomlands.

 Jacob nickar och funderar innan han rabblar upp de fem punkterna nedan. Han säger att den djurägare som har koll på dem har koll på sin resa.

Alltså:

  • Planera i god tid och kolla upp lokala regler för införsel i det enskilda landet.
  • Se till att hunden är chipmärkt, har eget pass samt giltigt rabiesvaccin.
  • Kontakta Jordbruksverket för regler kring vad som gäller när du resor hem från annat land.
  • Kontakta ditt försäkringsbolag för att ta reda på vad som gäller för veterinärvård utomlands.
  • Sätt ihop ett ändamålsenligt reseapotek anpassat för din hunds individuella behov.

Vår personal hjälper gärna till med rådgivning och rekommendationer anpassade efter just din hunds behov i samband med en utlandsresa. Bokar du besök för pass eller vaccination på kliniken kan de också svara på eventuella frågor om lämpliga preparat för oroliga hundar.  Tveka inte att höra av dig. Du hittar närmaste klinik här.

Har du inte möjlighet att komma till någon av våra kliniker kan du boka ett videomöte med en av våra onlineveterinärer. Ladda ned Evidensiaappen och boka ett videomöte här.

Vill du köpa produkter till ditt reseapotek direkt online så gör du det enkelt i vår webbshop Vetapotek.

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen