Löss på häst
Artikelns innehåll
Löss är en vanlig orsak till klåda och ruggig päls på häst under vinterhalvåret. Här berättar vi hur du känner igen symtomen och vad du kan göra åt problemet.
Om löss
Löss förekommer hos många olika djurslag inklusive människa. Det finns många olika arter och varje art har sin specifika värd. Hästar kan drabbas av pälsätande (Bovicula equi) eller blodsugande löss (Haematopinus asini). Pälsätande löss är betydligt vanligare i Sverige. Problem med löss ses ofta på vårvintern när hästarna är långhåriga. Vuxna, friska individer är ofta motståndskraftiga och större angrepp av löss ses främst på unga, gamla, eller allmänt nedsatta individer.
Lössen lever hela sitt liv på hästen. Vuxna honor lägger ett ägg om dagen. De platta, halvgenomskinliga äggen fästs på hårstån nära huden. Äggen kallar även gnetter. Efter 5-20 dagar kläcks äggen till nymfer. Efter 2-4 veckor är nymferna fullvuxna löss och lever därefter ungefär en månad. Vuxna löss är avlånga och platta. De har huvud, bröstkorg med sex ben, och bakkropp. Blodsugande löss är 3-5 mm stora medan pälsätare är något mindre; 1-2 mm långa. Båda är brunaktiga i färgen
Pälsätande löss hittas oftast i mankam, hals, bog och svansfäst, medan den blodsugande lössen tenderar att leva där pälsen är lite tunnare som på huvudet, halsen, ryggen och insidan av låren. Vid kraftig infektion kan löss hittas på hela hästen. Smitta mellan hästar sker genom direktkontakt mellan hästar, eller via gemensam utrustning och redskap.
Symtom
Som nämns ovan är det främst nedsatta individer som drabbas, så i en grupp med hästar är det vanligen endast enstaka hästar som får symtom. Drabbade hästar får klåda och pälsen ser maläten ut. Hårlösa fläckar förekommer. Vid kraftigare infektion kan hästen bli mer allmänt nedsatt och blodsugande löss kan orsaka anemi (blodbrist). Beteendeförändringar med nervöst beteende kan bli följden av konstant klåda och irritation.
Hur diagnostiseras och behandlas löss hos häst?
Löss och gnetter kan identifieras i pälsen med blotta ögat och många gånger kan hästägaren själv ställa diagnosen. Vid lindrig infektion kan du köpa receptfria medel mot löss på apoteket och behandla. Var noggrann med att tvätta borstar, täcken och vojlockar och separera mellan hästar för att undvika att smittan sprids.
Om du är osäker på diagnosen, om någon häst verkar mer påverkad, eller om problemet återkommer hjälper veterinären till att konfirmera diagnosen och utesluta andra orsaker till klåda och ruggig hårrem. Provtagning och undersökning i ljusmikroskop säkerställer vilken typ av löss det handlar om. Veterinären hjälper också till att avgöra om det är någon annan orsak som gör att hästen blivit nedsatt och därför drabbats av löss.