Löss hos hund
Boka tid hos veterinär
Är du osäker på hur ditt djur mår, boka ett klinikbesök eller videosamtal med en av våra veterinärer.
Artikelns innehåll
Orsak
Lusen är en parasit som lever hela sitt liv på hundens hud, och smitta sker främst genom direktkontakt mellan hundar. De vuxna honorna lägger ägg, gnetter, som sitter fastklistrade vid hundens päls och kläcks efter ca 1 månad. Den vuxna lusen lever i genomsnitt i 1-1,5 månad. Det finns både blodsugande och pälsätande löss, varav den blodsugande är vanligast i Sverige. En vuxen lus är omkring 1-2 mm lång och kan ses med blotta ögat, eller ännu hellre med ett förstoringsglas.
Hur vet jag om min hund har löss?
En hund med löss har klåda i varierande grad samt ibland torr och mjällig hud. Den kan ha rivsår till följd av klådan och ibland ses sekundär hudinfektion med utslag och rodnad. Kraftigare angrepp av blodsugande löss kan leda till blodbrist, inte minst hos valpar.
De vuxna lössen kan påvisas med luskam eller förstoringsglas och de hittas lättast bakom öronen, på halsen, i armhålorna och i ljumskarna. Även gnetterna, som ser ut som små (ca 0,5 mm) vita avlånga ägg, kan ses med förstoringsglas. Det vita skalet sitter kvar på hårstrået även efter att ägget kläckts.
Lusangrepp är vanligast under höst och vinter.
Hur behandlas löss hos hund?
Det finns flera effektiva medel mot löss hos hundar, i form av spot on-preparat, sprayer och schampon. Flera av dessa kan köpas receptfritt på apotek. Du bör inte behandla hunden rutinmässigt, utan endast om du har observerat löss på hunden. Om det finns flera hundar i hemmet behandlas allihop. I samband med behandlingen är det viktigt att tvätta liggunderlag, borstar och kammar samt att noga städa miljöer där hunden vistas.
När bör veterinär kontaktas?
Boka tid hos veterinär om hunden har klåda utan att du kunnat hitta några löss eller om du har sett och behandlat lusangrepp, men hunden fortfarande har utslag och/eller klåda.
Valpar med påtagligt lusangrepp bör undersökas hos veterinär, i synnerhet om de verkar allmänpåverkade. För rådgivning kan du kontakta din klinik eller boka ett videomöte med en av våra onlineveterinärer.