Insektsbett på häst
Artikelns innehåll
Med sommaren kommer även insekterna. Hästar på bete är extra utsatta för bitande insekter. Insektsbett kan ge allergiska reaktioner, utslag, sår i huden samt pälsförändringar. De kan även stressa hästarna och skapa oro i flocken, vilket i sin tur ökar skaderisken. Nedan ger vi tips på hur du kan skydda din häst från angripande insekter.
Insektsbett på häst – Symtom
Knott och svidknott (Culicoides) orsakar en allergisk reaktion som visar sig som så kallat sommareksem på häst, Culicoides-hypersensitivitet. Eksemet ger kraftig klåda och hudförtjockning. Problemet förkommer hos alla raser, men är vanligast hos importerade islandshästar. Oftast är huden vid man och svansrot värst drabbade, men utbredningen kan variera beroende på knott-art. Bett av flugor, blinningar och bromsar kan ses som upphöjda, cirkulära svullnader i huden. Hästen kan klia sig och riva upp sår som kan bli infekterade.
När skall jag kontakta veterinär?
Kontakta veterinär:
- Om din häst visar tecken på kraftig ihållande klåda som inte går att mildra med receptfria produkter/läkemedel.
- Om du har en häst som misstänks ha utsatts för ett kraftigt knottangrepp och verkar allmänpåverkad.
Utredning
Allergi och klåda kan vara besvärligt att komma till rätta med och ibland är uteslutningsmetoden den bästa för att komma fram till vad hästen reagerar på. Det finns även blodprover och pricktester utvecklade för hästar som kan vara till hjälp i utredningen, samt allergivaccin som kan framställas efter diagnos, baserat på provsvaren.
Vad kan jag själv göra?
Det finns mycket som du som djurägare kan göra för att förebygga problem med insekter.
Miljö
- Ta bort fortplantningsställen för insekter så som stillastående vatten (knott) och gödsel (flugor). Dränera hagarna. Ta bort sly och buskar i sanka marker så att de kan torka upp bättre. Mocka hagarna regelbundet.
- Oftast finns det mindre insekter på höglänta, öppna och blåsiga betesmarker.
- Vissa insekter är aktiva på natten (knott) och andra på dagen (flugor, bromsar). Håll hästen inne den tiden på dygnet den verkar vara mest besvärad. Eventuellt kan fläktar placeras i stallet för att störa insekter som hittat in i stallet.
Flugskydd
- Flugtäcke skyddar effektivt mot de flesta insekter. Speciellt effektiva är de zebra-randiga täcken som gör att hästarna inte ser ut som hästsiluetter på avstånd och därmed förvirrar insekterna. Komplettera med flugmask.
- Flugspray kan appliceras på de ställen som är svårare att täcka, så som ben och ljumskar. Även vid uteritt kan spray användas. Exempelvis är Centaura effektivt och godkänt för både häst och ryttare.
Insektsbett på häst – Behandling
Vid problem med insekter gäller att försöka hålla hästen borta från det den reagerar på genom miljöanpassningar och insektsskydd (se ovan).
När klåda och hudproblem är ett faktum kan detta behandlas genom följande:
- Tvätt med klådstillande shampoo, exempelvis Lindra, Equimyl eller Oatmeal. Komplettera eventuellt med klådstillande gel. Om hästen haft klåda en längre tid kan hudsår och infektion uppstå. Tvätta då med antibakteriellt schampo, så som exempelvis klorhexidinschampo.
- Efter schamponering kan en skyddande och klådstillande kräm (Equimyl) appliceras på drabbade områden. Krämen är både kylande, klådstillande och antiseptisk. Den kan även användas förbyggande genom att verka som ett skyddande lager mot insekterna.
- Nyare studier visar att komplement med essentiella fettsyror (till exempel fiskleverolja) i kosten kan hjälpa vid klåda genom att minska inflammationen i huden samt stärka hudens egen skyddsbarriär.
- Vid allvarligare problem kan veterinär behöva ordinera receptbelagda läkemedel. Kontakta din veterinär om din häst har stora besvär med klåda.