Hundsjukdomar – Vi listar några av de vanligaste

Här har vi samlat information om vanliga sjukdomar, skador och andra bekymmer som din hund kan råka ut för. Vi beskriver symtom och orsaker, berättar vad du kan göra själv hemma och när det är dags att kontakta en veterinär. Du får också veta mer om vad vi inom Evidensia kan göra för din hund, hur behandlingen går till, vilken medicin och annan hjälp som finns och om den viktiga eftervården.
Boka tid hos veterinär Boka tid hos veterinär

Boka tid hos veterinär

Är du osäker på hur ditt djur mår, boka ett klinikbesök eller videosamtal med en av våra veterinärer.

 

Några vanliga sjukdomar och hälsoproblem:

Förgiftningar »

Förgiftning behöver inte alltid visa sig omedelbart med akuta symtom. Symtomen kan komma efter en tid och dessutom vara diffusa. Det kan handla om att hunden får feber, är trött, hängig, inte vill äta eller får bleka slemhinnor. Akuta symtom kan vara att hunden kräks, får diarré, andas hastigt eller är orolig och rastlös.

Hudproblem »

Hela tjugo procent av de hundar som kommer till veterinär söker för någon form av klåda eller andra hudproblem. Hudproblem är ofta komplexa och kan ibland kräva både tid och ansträngningar för att komma tillrätta med.

Hälta »

Stelhet och hälta hos hundar är vanligt och det finns flera orsaker till att din hund visar symtom från rörelseapparaten. 

Knölar »

En knöl behöver inte vara farlig, men den bör alltid undersökas eftersom den i värsta fall kan vara cancer. Allt fler hundar behandlas idag för tumörsjukdomar, till exempel juvertumörer. Djuren blir allt äldre, vilket gör att risken ökar för att fler får tumörer.

Magtarmproblem »

Problem med mage och tarm hos hundar är en av de vanligaste orsakerna som hundägare uppsöker veterinär för, till exempel kräkningar, diarré eller förstoppning. Besvären kan ha många orsaker och det är viktigt att kontakta en veterinär om problemen är allvarliga eller återkommer ofta. Om hundens allmäntillstånd är opåverkat behöver du inte omedelbart åka till veterinären för att den kräks eller är dålig i magen.

Ormbett »

Hundar blir oftast ormbitna i nosen, kring huvudet eller i ett ben. Svullnad uppstår oftast inom två timmar och många gånger visar hunden symtom på trötthet och smärta. Om du vet att din hund har blivit biten av en huggorm gäller det att både bevara lugnet och handla snabbt. Uppsök veterinär omgående.

Bitsår och sticksår »

För det mesta är såren mindre och du kan få dem att läka själv med noggrann sårvård. Ibland är dock oturen framme och du behöver kontakta veterinär.

Ökad törst och urinering »

Att hunden dricker och kissar mycket är vanliga symtom och kan bero på en rad olika sjukdomar. Några är urinvägsinfektion, diabetes, livmoderinflammation och problem med njurarna. 

Öronproblem »

Öronproblem kan många gånger undvikas genom noggrann kontroll av hundens öron och vid behov rengöra öronen med särskilda rengöringsåreparat. Har din hund återkommande öroninflammationer bör du konsultera  veterinär.

 

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen