Hundsjukdomar – Vi listar några av de vanligaste

Här har vi samlat information om vanliga hundsjukdomar, skador och andra bekymmer som din hund kan råka ut för. Vi beskriver symptom och orsaker, berättar vad du kan göra själv hemma och när det är dags att kontakta en veterinär.

Du får också veta mer om vad vi inom Evidensia kan göra för din hund, hur behandlingen går till, vilken medicin och annan hjälp som finns och om den viktiga eftervården.

Några vanliga hundsjukdomar och hälsoproblem:

Förgiftningar »

Många förgiftningar ser man inte på en gång. Symtomen kan komma efter en tid och dessutom vara diffusa. Det kan handla om att hunden får feber, är trött, hängig, inte vill äta eller får bleka slemhinnor. Akuta symtom kan vara att hunden kräks, får diarré, andas hastigt eller är ”speedat”.

Hudproblem »

Hela tjugo procent av de hundar som kommer till en veterinär söker för någon form av klåda eller andra hudproblem. Hudproblem är ofta komplexa och kan ibland kräva både tid och ansträngningar för att komma tillrätta med.

Hälta »

Stelhet och hälta hos hundar kan bero på många saker.

Knölar »

En knöl behöver inte vara farlig, men den bör alltid undersökas eftersom den i värsta fall kan vara cancer. Allt fler hundar behandlas idag för tumörsjukdomar, till exempel juvertumörer. Djuren blir allt äldre, vilket gör att risken ökar för att fler får tumörer.

Magtarmproblem »

Problem med mage och tarm hos hundar är ett av de vanligaste orsakerna som hundägare uppsöker veterinär för, t.ex kräkningar, diarré eller förstoppning. Besvären kan ha många orsaker och det är viktigt att kontakta en veterinär om problemen är stora eller återkommer ofta. Om hundens allmäntillstånd är opåverkat behöver du inte omedelbart åka till veterinären för att den kräks eller är dålig i magen.

Ormbett »

Hundar blir oftast ormbitna i nosen, kring huvudet eller i ett ben. Svullnad uppstår oftast inom två timmar och många gånger blir hunden tröttare än vanligt. Om du vet att din hund har blivit biten av en huggorm gäller det att både bevara lugnet och handla snabbt. Uppsök veterinär omgående.

Bitsår och sticksår »

För det mesta är såren mindre och du kan sköta om dem, och få dem att läka själv. Men ibland är oturen framme och du behöver kontakta veterinär.

Ökad törst och urinering »

Att hunden dricker och kissar mycket är vanliga symtom och kan bero på en rad olika sjukdomar. Några är urinvägsinfektion, diabetes, livmoderinflammation och problem med njurarna. Det finns också flera andra sjukdomar det kan bero på.

Öronproblem »

Hundar med hängande öron kan behöva hjälp med ordentlig rengöring med jämna mellanrum. Har din hund återkommande öroninflammationer är det klokt att konsultera en veterinär.

 

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen