Epilepsi hos hund – När söker jag hjälp?
Epileptiska anfall kan även vara sekundära till skador inne i hjärnan som tumörer och trauma, eller yttre påverkan till följd av exempelvis förgiftning eller lågt blodsocker.
Sök vård direkt
Detta kan vara ett akutfall som behöver vård omgående – kontakta veterinär.
Hitta närmaste akutmottagningArtikelns innehåll
I hjärnan kommunicerar nervceller med varandra genom kemiska och elektriska signaler. Ett epilepsianfall utlöses av att dessa celler av någon anledning blir överaktiva.
Så ser ett epileptiskt anfall ut hos hund
Epileptiska kramper är ofrivilliga och ofta kraftiga muskelryckningar som orsakas av storhjärnan. Under ett epilepsianfall blir hundens kropp stel. Det kan rycka i hela eller delar av kroppen. Hunden kan tugga fradga och kissa på sig. Krampanfallen pågår oftast bara under en minut och vanligast är att kramperna uppstår i vila.
Direkt efter ett krampanfall är det vanligt att hunden beter sig annorlunda. Förvirring, trötthet, blindhet, förändrad törst och aptit kan ses de närmaste timmarna.
När ska jag söka hjälp för epilepsi?
Om din hund drabbas av ett krampanfall bör du alltid kontakta veterinär. Du måste åka in akut om krampanfallet pågår i mer än 5 minuter eller om flera anfall kommer på samma dag.
Uppsök akutmottagning omedelbart om:
- Anfallet pågår över 5 minuter.
- Hunden får flera anfall på samma dag.
Vad gör veterinären?
Undersökningen hos veterinären syftar till att undersöka eventuell bakomliggande orsak till anfallen. Veterinären lyssnar och ställer en rad frågor. I sjukdomsbeskrivningen ingår bland annat:
- Hur länge har hunden haft anfallen och hur ofta?
- Har hunden fått i sig något olämpligt som kan utlösa krampanfall?
- Är din hund frisk i övrigt?
- Står hunden på medicinering sedan tidigare?
- Veterinären gör både en klinisk och neurologisk undersökning av din hund.
- Veterinären tar prover för att utesluta andra bakomliggande sjukdomar.
- En diagnos, eller preliminär diagnos, ställs. Beroende på provsvar och symtom läggs en behandlings- eller utredningsplan upp inklusive planering av eventuellt återbesök för uppföljning.
Behandlingen
Som regel påbörjas behandling om hunden haft flera anfall under en kortare tidsperiod, om hunden haft klusteranfall (flera korta anfall under ett dygn) eller ett långt anfall (status epilepticus). Behandling innebär inte per automatik att hunden blir anfallsfri utan syftar till att anfallen ska vara få och lindriga.Det finns ett flertal olika läkemedel som kan användas både enskilt och i kombination. En hund som medicineras bör undersökas minst en gång årligen på kliniken.
I vissa fall kan även snabbverkande, antiepiletiska preparat förskrivas som du som djurägare kan använda som akutmedicin vid klusteranfall eller långa anfall.