Diarré hos hund – varför och vad kan jag göra?

Om hunden blir akut dålig med kräkningar och/eller diarré, blir allmänpåverkad och/eller om den kräks blod är det bråttom. Om din hund inte kan dricka vatten utan att kräkas, får feber eller blir slö behöver du kontakta veterinär. I många fall är dock diarré hos hund ett tillstånd där du kan komma långt med rätt omvårdnad och hantering i hemmet.
Inte akut Inte akut

Inte akut

Avvakta 1-2 dagar. Ser du ingen förbättring, boka ett klinikbesök eller videosamtal med en av våra veterinärer.

Varför får hunden diarré?

Det finns många orsaker till att hundar får diarré, till exempel stress, byte av foder eller att den har ätit något olämpligt som rubbar den normala tarmfloran. En frisk och kry hund bör inte ha återkommande diarré och om din hund har diarré ofta bör du söka hjälp. Vid akut diarré påverkas ofta vätskebalansen hos hunden och särskilt valpar är känsliga för vätskeförlust och behöver snabbt få veterinärvård. Vid akuta besvär bör du alltid kontakta din veterinär för råd.

Behandling av diarré hos hund

Verkar din hund pigg i övrigt och får behålla vätska är det ett tecken på att symtomen är lindriga. Då kan du behandla själv genom att ge skonkost. Håll noggrann koll att din hund får i sig vätska/föda och att tillståndet inte försämras inom de närmsta dagarna.

Skonkost bör ges i små portioner fördelat på 6-8 givor över dagen och med fri tillgång till vatten. Första dagen ges en tesked-matsked per giva, beroende på hundens storlek. Du kan med fördel blanda upp maten med vatten så att din hund får i sig extra mycket vätska. Om din hund inte vill dricka hemma behöver du ge vätska med sked eller med spruta direkt i munnen. Ge då små mängder vätska många gånger per dag och var observant på att din hund sväljer vätskan normalt.

Du kan försiktigt öka portionerna under 2-3 dagar och om diarrén (och eventuella kräkningar) har upphört, kan du därefter minska antalet givor under 3-4 dagar. När magen fortsatt förefaller stabil kan du successivt föra över din hund på sitt vanliga foder under 4-7 dagar. Låt gärna din hund stå kvar på ett specialfoder för mag- och tarmrubbning under längre tid, då dessa är lättsmälta och innehåller en bra sammansättning av vitaminer, mineraler och näringsämnen. Foder av denna typ är även rekommenderade att använda vid långvariga, kroniska problem.

Skonkost finns att köpa färdig (både som torr- och våtfoder) på veterinärkliniker och på vetapotek.se. För att laga egen skonkost rekommenderas kokt vit fisk/kyckling samt välkokt vitt ris. Koka upp dessa med riklig mängd vatten och ge 1/3 av fisk/kyckling och 2/3 ris. Hemlagad skonkost ska inte användas längre än under den mesta akuta fasen – behöver din hund skonkost under längre tid är färdiglagad skonkost (specialfoder) lämpligast.
Skonkosten kan med fördel kompletteras med kosttillskott för magtarm-besvär. De verkar tarmnormaliserande och innehåller vanligtvis bindande ämnen och ”goda bakterier”. Preparaten finns receptfritt på apotek eller hos veterinären. Ge aldrig din hund kosttillskott eller preparat för människor utan att ha fått det ordinerat av din veterinär.

Medicinering

I samband med större mängd diarré förlorar hundar precis som människor vätska och elektrolyter. Det är därför mycket viktigt att hunden får i sig tillräcklig mängd vätska med extra tillskott av elektrolyter. Tarmnormaliserande preparat kan med fördel ges om hunden inte har kräkningar. De innehåller vanligtvis ämnen som styrker och stödjer tarmbalansen och  tillför ”goda bakterier”. Preparaten finns receptfritt på apotek eller hos veterinären. Ge aldrig din hund kosttillskott eller preparat för människor utan att veterinär rekommenderat det.

När söker jag hjälp om min hund har diarré?

  • Om hunden har stora vätskeförluster och/eller inte äter eller dricker samt har påverkat allmäntillstånd
  • Vid blodblandad diarré
  • Om diarrén inte upphör trots dietråd
  • När hunden har ätit något som kan vara giftigt
  • Ifall hunden inte kan behålla vatten eller vätskeersättning
  • Om hunden har under 38°C eller över 39°C i temp i kombination med något av ovanstående

Kontakta alltid veterinär om hunden inte blir bättre eller om den får återfall. Om hunden blir akut dålig med kräkning och/eller diarré, eller om den kräks blod är det mer bråttom. Om din hund inte kan dricka vatten utan att kräkas, får feber eller blir slö behöver du kontakta veterinär.

Vad gör veterinären vid diarré hos hund?

Så här går undersökningen till:

  1. Veterinären lyssnar och ställer en rad frågor. I sjukdomsbeskrivningen ingår bland annat:
    – Hur länge har hunden haft diarré
    – Har du sett blod i avföringen
    – Hur brukar magen och avföringen fungera
    – Har hunden fått i sig något olämpligt/har något hänt som kan utlösa stress
    – Vad äter djuret normalt.
    – Har hunden gått ner i vikt
  2. Veterinären undersöker din hund.
  3. Veterinären kan komma att ta prover för att ta reda på mer om hundens allmäntillstånd och om det kan finnas fysiska förklaringar till diarrén.
  4. Beroende på provsvar och hur kraftiga symtom din hund visar läggs en behandlings- eller utredningsplan upp, inklusive planering av eventuellt återbesök för uppföljning.
  5. En diagnos, eller preliminär diagnos, ställs.

Läs mer om magtarmproblem hos hund här.

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen