Blåskatarr hos katt
Artikelns innehåll
Stress som leder till blåskatarr är vanligt förekommande hos katter. Det leder ofta till obehag och uppstår oftare när vardagens mönster bryts. Läs mer nedan om vanliga symptom, behandling och förebyggande åtgärder.
Vad är blåskatarr hos katt?
Blåskatarr hos katt kallas även cystit, stressblåsa eller FUC – Feline Urinary Cystitis. Blåskatarr är en inflammation i kattens urinblåsa som man tror orsakas av stress och leder till smärta och obehag hos katten. Det är vanligt förekommande hos katter och framförallt hos de individer som är mer stresskänsliga. Blåskatarr orsakas inte av bakterier eller virus och avhjälps därmed inte med antibiotika.
Symtom
Vanliga symptom på blåskatarr är att katten kissar oftare än vanligt, och på grund av det dricker den något mer än vanligt. Den äter och beter sig i övrigt normalt. Det händer att kattägaren inte märker några symtom utöver att katten börjar kissa precis utanför kattlådan och på möbler. En del katter får kraftigare besvär som urinträngningar och oro.
Utredning och behandling av blåskatarr hos katt
För att konstatera blåskatarr brukar veterinären klämma försiktigt på kattens blåsa och därefter bedöma om den känner smärta eller obehag på blåsan samt om man misstänker ett urinstopp eller inte. Misstänks en blåskatarr sätter man in anti-inflammatorisk medicin mot detta. Om besvären inte går över efter en sådan behandling måste behövs vidare utredning.
Hur kan jag förebygga blåskatarr hos min katt?
Vad man själv som djurägare kan göra för en katt med blåskatarr är att försöka minska ner på stressen som katten upplever. Detta är mycket individuellt vad som är stress för katter. Stress kan bero på otrivsel med andra katter i hushållet, eller barn eller andra husdjur som orsakar katten stress. Det är särskilt vanligt med blåskatarr kring storhelger och beteenden som skiljer sig från vardagen, såsom att julgranen plockas fram eller att släkten kommer på besök. Det kan få katten att känna sig stressad.
Vet man med sig att man har en katt som lätt blir stressad får man försöka hitta den bästa lösningen för katten. Kanske innebär det att låta grannen vakta katten när släkten kommer, eller ställa ut fler kattlådor i hemmet. Ibland kan katter nämligen känna stress inför att gå på toaletten. Finns det får få kattlådor i ett hem med många katter kan det skapa stress hos katter som är lägre i rang som måste gå på samma låda som övriga katter i hemmet. Samma sak gäller även för mat och vatten. En katt som bor med andra katter mår bäst av att ha möjlighet att äta och dricka på flera platser för att undvika stress. Omplacering kan också vara ett alternativ om det är svårt att minska på stressen.
Det finns en uppsjö av olika lugnande preparat gjorda specifikt för katter, exempelvis feromonpreparat. Du kan prova och se hur det fungerar på just din katt, men bäst är såklart att minska på stressen i första hand. Feromonerna påverkar katten genom att verka lugnande. Dessvärre har de sämre effekt om katten redan är uppstressad när den utsätts för feromonerna.