Årets bästa dagar! 20% rabatt på allt i butiken Evidensia-dagarna 25-28/4.

Vanliga frågor kring videosamtal

Här har vi samlat och besvarat några vanligt förekommande frågor.

Information gällande receptförskrivning

Kan jag få ett recept utskrivet genom videosamtal i Evidensia-appen?

Ja, vi kan i vissa fall skriva ut receptbelagda läkemedel. Vänligen notera att djuret behöver vara närvarande vid konsultationen. Vi kan skriva ut fästingmedel och avmaskningspiller. P-piller kan förskrivas i enstaka fall vid t.ex. uppfödning eller särskilt besvärliga omständigheter. Hänsyn tas alltid till tidigare besök och information om djurhållning och djurägare/patient.
 • Smärtstillande läkemedel kräver normalt sett en fysisk undersökning av djuret. Undantag kan göras om djuret redan är patient hos Evidensia, nyligen har undersökts, fått behandling förskriven och behöver förnyat recept.
 • Vi skriver inte ut läkemedel som innehåller antibiotika, då dessa kräver undersökning/ provtagning/bakterieodling. Receptförskrivning av annat än fästingmedel, p-piller, avmaskningsmedel kan göras vid undantagsfall om djuret är befintlig Evidensiapatient och nyligen har undersökts av veterinär hos oss.
 • Gällande lugnande inför nyår: Ditt djur måste ha genomgått klinisk undersökning omfattande hjärtauskultation utan anmärkning vid Evidensiaklinik de senaste tre månaderna samt ej ha känd eller misstänkt njur- och/eller leversjukdom.
 • Veterinären gör en bedömning från fall till fall utifrån befintliga undersökningar och provtagningar.
 • Vi följer Evidensias policy om receptförskrivning som du hittar här.

Om Evidensia-appen

Hur fungerar videosamtal i Evidensia-appen?

Via videosamtal i Evidensia-appen kan du få rådgivning och i vissa fall diagnos av ditt djurs hälsoproblem via videosamtal med våra veterinärer på en tid och plats som passar dig.

Vi kan rådge huruvida du bör åka in till klinik eller om du kan behandla djuret själv i hemmet. I de fall där veterinärvård behövs kan vi hjälpa dig att avgöra hur akut fallet är, boka eller remittera till närmsta klinik för vård samt kring hur du kan behandla djuret i hemmet i väntan på besök.

Med samma journalsystem i ryggen följer vi ditt djur genom hela vårdkedjan, från första symptom till behandling och rehabilitering.

Enkelt att komma igång:

 1. Ladda ner appen i AppStore eller Google Play
 2. Logga in med hjälp av BankID
 3. Välj en tid som passar dig
 4. Betala med Klarna
 5. Påbörja samtalet

Boka videosamtal
Du bokar samtalet i appen. Bokningen blir bindande när betalningen har bekräftats i kassan. Du kan avboka din tid fram till 60 min innan starttid.

Inför samtalet
Förbered dig genom att ha ditt djur nära till hands, ha tyst runt omkring dig och bra belysning. 

Starta samtalet
Från och med 5 minuter innan samtalets starttid kan du starta samtalet. Klicka på den gröna knappen “Starta samtal”. När du startar samtalet meddelas veterinären att du är på plats. 

Invänta veterinär
Inom kort efter det att veterinären har blivit meddelad kommer ni att se varandra i appen och kan påbörja konsultationen.  

Invänta hemgångsråd
Efter samtalet kommer veterinären att sammanfatta sina rekommendationer och eventuella recept. Det kan ta upp till 60 minuter efter att ni avslutat samtalet. 

Hemgångsråden publiceras i appen under “Ärenden” och sedan “Hemgångsråd”.  
 

Vilka öppettider har ni?

Vi har öppet alla dagar i veckan, även kvällar och helger.

Måndag – fredag mellan kl. 07.00 och 21.00
Lördag – söndag mellan kl. 09.00 och 21.00

Avvikelser kan förekomma, vänligen se nästa tillgängliga tid i appen.

Vilka djur erbjuder ni tjänster för?

Vi erbjuder veterinärtjänster för hund, katt och smådjur. Några av våra veterinärer har kompetens inom exotiska djur (reptil, fågel, kanin och gnagare) som erbjuder ett bra komplement till de fysiska klinikerna. Genom videokonsultation kan veterinären se bur/terrarium samt djuret i sin hemmiljö på ett stressfritt sätt. Några exempel på vad vi kan hjälpa till med är konsultation och rådgivning och exempelvis räkna andningsfrekvens och läsa av allmäntillstånd. Videokonsultation är ett bra komplement till den fysiska undersökningen en veterinär på klinik eller djursjukhus kan erbjuda.

För vilka besvär kan jag använda videosamtal?

Genom videosamtal har du enkelt och smidig tillgång till Evidensias veterinärer var du än befinner dig. Videosamtalen är 10 minuter långa.

En första bedömning
Vi ger en allmän rådgivning till dig som djurägare och gör en första bedömning av ditt djurs hälsotillstånd. Vi hjälper dig att avgöra om ni bör besöka en klinik eller kan påbörja vårdgivning i hemmet.

Vad kan jag få hjälp med?
Vi finns här för att hjälpa dig med fästingrecept, hud- och magbesvär, bedömning och rådgivning av lindriga skador och mycket mer. Utöver allmän rådgivning kan vi även, i de fall som bedöms nödvändiga, remittera till lämplig klinik och i vissa fall skriver vi ut receptbelagda medel.

Samma journalsystem på alla våra kliniker
Vi har samma journalsystem på alla våra kliniker. Det innebär att veterinären kan se ditt djurs samlade journal, även via videosamtal.

Remitterad till klinik
I de fall där en fysisk undersökning av veterinär behövs kan veterinären hjälpa dig att avgöra hur akut fallet är, remittera till lämplig klinik/veterinär samt informera hur du som djurägare kan behandla djuret i hemmet i väntan på besök.

För vilka besvär bör jag inte använda videosamtal?

Är ditt djur akut sjukt bör du åka till närmsta klinik omgående. Exempel på akuta besvär är följande:

 • Allvarliga sår (djupa och kraftigt blödande)
 • Ormbett
 • Akut värmeslag / kraftig nedkylning
 • Akut förgiftning
 • Stopp i urinvägarna/problem att kissa
 • Akuta förlossningskomplikationer
 • Andningssvårigheter
 • Chocktillstånd
 • Kramper / Vinglighet
 • Nedsatt medvetande
 • Kraftiga / blodiga diarréer

Om du känner dig osäker kan du kontakta oss för rådgivning och en första bedömning. Närmaste Evidensiaklinik hittar du här.

Vad händer ifall jag behöver åka in till klinik?

Rekommenderar onlineveterinären ytterligare undersökning av klinikveterinär blir du remitterad till lämplig klinik. Är det en Evidensiaklinik dras avgiften för videosamtalet av på klinikens kostnad för veterinärundersökningen. 
Avdraget gäller vid följande omständigheter:

•    Kvitto från videosamtalet hos Evidensia ska uppvisas (avser kostnaden för 1 st. videosamtal)
•    Besöket på Evidensiakliniken sker inom två veckor från videosamtalet
•    Klinikbesöket gäller samma ärende och djur som vid videosamtalet 
•    Avdraget görs på klinikens debitering för veterinärundersökning, ej på diagnostik, behandlingar eller andra profylaktiska åtgärder.

Efter videosamtalet

Efter videosamtalet kan det ta 5 till 30 minuter innan veterinären sammanfattat samtalet. Dessa kallas hemgångsråd. Hemgångsrådet hittar du under “Ärenden” i appen. Där har du information och hemgångsråd för alla dina ärenden samlade. Hemgångsråd skickas även till den e-postadress som är registrerad på din profil.

Jag har varit hos en av Evidensias kliniker tidigare, kan ni se mitt djurs journal?

Ja, vi har samma journalsystem på alla våra kliniker. Det innebär att vi kan se ditt djurs samlade journal oavsett vilken Evidensiaklinik du väljer att besöka. Detsamma gäller när du träffar våra veterinärer via videosamtal.

Att ha all information samlad innebär en stor trygghet, både för dig och för vår personal som enkelt kan följa historiken och snabbt fatta beslut om bästa möjliga åtgärd framåt. Allt sker självklart i samråd med dig som djurägare.

Med ett gemensamt journalsystem får vi god kännedom om ditt djur även om besöken sker hos olika personer på våra kliniker. Tillsammans arbetar vi för trygg och kvalitativ vård för varje enskild patien

Betalning

Hur långt innan ett besök kan jag avboka?

Du kan avboka ditt besök senast 60 minuter innan mötet börjar för att få full återbetalning. Detta gör du direkt i appen under ”Mina ärenden”.

Om situationen blir akut i väntan på videokonsultationen, vänligen kontakta vår kundservice på online@evidensia.se

I vilka fall kan patientavgiften återbetalas?

Kostnaden för veterinärbesöket dras av från din faktura i de fall du blir remitterad till och besöker en Evidensiaklinik. Rabatt ges på klinikkostnad för fysisk veterinärundersökning. Gäller ej på diagnostik, behandlingar eller andra profylaktiska åtgärder.

Vänligen notera; för att rabatten ska gälla krävs att besöket på fysisk Evidensiaklinik gäller samma ärende och djur som vid besöket via videosamtal i Evidensia-appen, senast 2 veckor efter videosamtalet. Var du blir remitterad beror alltid i första hand på djurets sjukdomstillstånd samt djurets besvär och behov.

Policy för ombokning och avbokningar

Du kan avboka ditt besök senast 60 minuter innan mötet börjar för att få full återbetalning. Är det kortare tid än så kvar till mötet kan du välja att meddela frånvaro (vilket inte ger dig rätt till återbetalning).1. Visa delaljer
Klicka på “Visa detaljer” på den bokning du önskar att avboka. 

2. Hantera bokning
Klicka på knappen “Hantera bokning” som är placerad längst ner på sidan.

3. Avboka och återbetalning
Återbetalning hanteras av Klarna.

Vad kostar ett veterinärbesök via videosamtal?

Pris videosamtal:
Dagtid 295 kr
Kväll/helg 495 kr

Pris fästingrecept:
195 kr

Ditt djur behöver vara närvarande vid videosamtalet. Dagtid avser måndag-fredag kl. 08.00-18.00.

Du betalar enkelt med Klarna Checkout där både direkt - och fakturabetalning finns tillgängligt som betalalternativ. Har du frågor kring betalning hänvisar vi dig till Klarnas kundsupport.

Förnyad förskrivning av receptbelagda läkemedel görs enbart till befintliga Evidensiapatienter där hänsyn tas till tidigare journalföring över besök samt information om djurhållning och djurägare/patient, undantag recept för fästingpreparat.

Efter videosamtal - få avdrag på klinikkostnaden 
Rekommenderar onlineveterinären ytterligare undersökning av klinikveterinär blir du remitterad till lämplig klinik. Är det en Evidensiaklinik dras avgiften för videosamtalet av på klinikens kostnad för veterinärundersökningen. 
Avdraget gäller vid följande omständigheter:

•    Kvitto från videosamtalet hos Evidensia ska uppvisas (avser kostnaden för 1 st. videosamtal)
•    Besöket på Evidensiakliniken sker inom två veckor från videosamtalet
•    Klinikbesöket gäller samma ärende och djur som vid videosamtalet 
•    Avdraget görs på klinikens debitering för veterinärundersökning, ej på diagnostik, behandlingar eller andra profylaktiska åtgärder.

Rabatt ges på klinikkostnad för fysisk veterinärundersökning. Gäller ej på diagnostik, behandlingar eller andra förebyggande åtgärder. 

Support

Kontaktuppgifter för support

Vi finns här för att hjälpa dig! 

Vår kundtjänst har öppet måndag - fredag kl. 08:00-17:00.
Maila oss på online@evidensia.se

Jobb

Vill du jobba hos oss?

Är du intresserad av att bli en del av vårt team, tveka inte att höra av dig till oss. Maila din ansökan till online@evidensia.se