Sårskador. Vi kan hjälpa till med en första bedömning. Vid mindre skador och ytliga sår kan vi ge råd hur du kan behandla ditt djur i hemmet. Bedömer vi att ditt djur behöver uppsöka veterinär kan vi hjälpa till med remiss. Ta gärna tempen på ditt djur före besöket. Vid större sår eller blödning ska du direkt vända dig till närmsta öppna veterinärklinik. Ett besök hos oss får i dessa fall inte fördröja den akuta hjälpen.
Bitskador. Vi hjälper dig med en första bedömning. Är såret ytligt kan du rådgöra med oss hur du kan behandla i hemmet. Tänk på att ibland är bitskadan djupare än man kan se vid första anblick. Sitter såret illa till som över en led eller nära ögat kan vi remittera akut till veterinär. Vi förskriver inte antibiotika via videolänk. Ta gärna tempen på ditt djur före besöket.
Öroninflammation. Eftersom man behöver undersöka örat på djupet inklusive kontroll av trumhinnan och provtagning från örat lämpar sig videosamtal mindre bra för denna åkomma.
Vi kan vara till hjälp med en första bedömning och rekommendera vad du kan göra i väntan på veterinärvård. Bedömer vi att ditt djur behöver snabb vård hjälper vi till med en remiss. Vi förskriver inte antibiotika via Evidensia-appen. Har ditt djur nyligen behandlats för öroninflammation rekommenderar vi att du i första hand kontaktar behandlande klinik.
Knölar och utväxter. De flesta utväxterna kräver någon slags provtagning på klinik för diagnos. Vi kan hjälpa till med en första bedömning och hjälp med remiss.
Noskvalster. Vanliga symptom hos hunden är inåtvända nysningar, fnysningar och ibland försämrat luktsinne. Vissa djur kan klia mot nosen. Då det inte finns någon enkel eller helt tillförlitlig metod att diagnosticera sjukdomen inleder man inte sällan med en provbehandling. Fråga oss gärna om råd om ditt djur uppvisar symptom som liknar noskvalster. Vi kan i vissa fall förskriva antiparasitära läkemedel.
Rävskabb. Akut insatt klåda ofta mot has, ryggslut vid svansfästet samt vid öronkanterna. Dock kan klådan ses var som helst på kroppen och vara olika kraftig. Inte sällan blir klådan mer uttalad nattetid. Klådan kan även bana väg för hudinfektion. Onlineveterinärerna i Evidensia-appen kan ibland förskriva antiparasitära läkemedel till en i övrigt frisk hund. Avklingar inte symptomen trots insatt behandling måste man vända sig till en fysisk veterinär.
Klåda. Bakomliggande orsaker kan vara många. Ibland kan utredningen vara utmanande och kräva hjälp av veterinär med specialinriktning. Vanliga orsaker är utvärtes parasiter, hudinfektioner, atopisk dermatit och andra allergier.
Vi på Evidensia-appen kan hjälpa till med en första bedömning och råd om vad du kan göra i hemmet. Vi kan i vissa fall förskriva antiparasitära medel. Oftast krävs fysisk undersökning, vi kan då hjälpa till med en remiss.
Hudinfektioner. Bakteriell hudinfektion så kallad pyodermi kan man i lindriga fall behandla i hemmet med hjälp av schamponering och lokalbehandling. Om det är mer utbrett eller om den lokala behandlingen inte haft tillräcklig effekt måste man få hjälp på klinik. Man ska komma ihåg dermatitet eller pyodermin ibland triggas av en underliggande sjukdom som behöver utredas så besvären inte bara temporärt förbättras. Vi kan hjälpa till med en första bedömning, ge råd och hjälpa till med bedömning när det är dags att åka till veterinär. Vi förskriver inte antibiotika via videosamtal.
Fukteksem, hot spot. Akut fuktande eksem eller ”hot spot” drabbar ofta hundar men tät päls. Det är en ytlig form av bakterieinfektion. Underliggande orsak förblir ofta okänt men av någon anledning har djuret bitit, kliat eller slickat upp sår. Såren sitter ofta fläckvis på halsen, kinden, huvudet men kan drabba i princip alla delar av kroppen. Utan korrekt behandling kan det på kort tid sprida sig över större områden och gå från ytlig till djupare infektion.
Lokal behandling består av rakning av området, noga sårtvätt och hindra djuret från att slicka, klia och bita på området. Om ditt djur är väldigt öm vid beröring eller ni inte får bukt med besvären hemma med lokal behandling behöver du hjälp från en fysisk veterinär.
Onlineveterinärerna i Evidensia-appen kan hjälpa till med en första konsultation, råd om behandling och hjälpa till med bedömning när det är dags att åka till veterinär. Lokal behandling av såret kan räcka, men ibland krävs allmän behandling med antibiotika. Vi förskriver inte antibiotika via videolänk.
Fästingar, loppor och löss. Vi förskriver antiparasitära läkemedel som ges förebyggande mot ektoparasiter. De finns i olika former. Tabletter som upprepas regelbundet under fästingssäsongen eller så kallade spot on preparat som appliceras på huden. Fråga oss gärna om råd.