Akutmottagningen
Djursjukhuset Gammelstads akutmottagning är öppen dygnet runt, alla dagar året runt.
Ring oss alltid innan du åker in.
0920 - 25 30 20

Minneslunden på Djursjukhuset Gammelstad

Minneslunden på Djursjukhuset Gammelstad

Idag: Öppet dygnet runt

Akut öppettider

När det är dags att säga farväl
 

Våra djur ger oss så mycket glädje och kärlek, och vi får ta hand om dem och älska dem i gengäld. En del av vår omsorg till dem kan vara att fatta det tunga beslutet att låta dem somna in på ett fridfullt och värdigt sätt. Det kan vara så att åldern tar ut sin rätt, att våra djur blir trötta och inte kan göra det de älskar längre, eller så kan det komma hastigt på grund av sjukdom eller olycka. Oavsett anledning vet vi att det aldrig är ett enkelt beslut, och vi vill göra allt vi kan för att stötta er och ge er en fin stund att säga farväl.

 

På kliniken
När ni kommer till kliniken får ni anmäla er i receptionen samt visa legitimation, det går bra att lämna djuret i bilen sålänge. Ni kommer sen bli visade direkt in på ett rum för att ni inte ska behöva sitta i väntrummet. Om ni önskar kan det även gå att få en egen ingång direkt till rummet. Väl där kommer ni att få skriva under ett papper där ni tar ställning till hur ni vill att vi hanterar djuret efter att det har somnat in. Om djurägaren själv inte kan närvara måste den som kommer med djuret ta med sig en påskriven fullmakt.

När det är klart kommer ni få prata med en veterinär eller en djursjukskötare, och de kommer när ni känner att ni är redo att ge djuret en spruta med lugnande och smärtstillande medel. Den sprutan ges oftast i nacken, på samma sätt som en vaccinationsspruta. Efter ungefär 5-15minuter blir djuret trött, lägger sig ner och somnar djupt, och under tiden kan ni som är med att sitta och ta farväl. Något som kan vara bra att veta i förväg är att djuret inte kommer stänga ögonen helt när det somnar då det lugnande medlet får musklerna i ögonlocket att slappna av.

När djuret har blivit trött kommer en veterinär eller djursjukskötare komma in och lägga en kanyl i ett ben, där ger de sedan en överdos av ett läkemedel som gör att djurets somnar in snabbt och smärtfritt. På vissa djur är det inte möjligt att lägga en kanyl, då kan veterinären i stället ge läkemedlet direkt i hjärtat med ett så kallat hjärtstick. Efter att läkemedlet har getts kommer en veterinär lyssna på hjärtat för att säkerställa att det har slutat slå

Självklart är ni med så länge ni känner att ni kan och orkar. Det är helt okej att lämna rummet om situationen blir för tung eller jobbig. Prata med personalen så hjälps vi åt att lösa det så bra som möjligt för er och ert djur.

Efter besöket

När djuret har fått somna in finns det olika sätt att hantera kroppen på. Det vanligaste är kremering och man kan då välja antingen gemensam kremering eller separat. Vid en gemensam kremering får man inte tillbaka askan utan den tas om hand på krematoriet. Vid en separat kremering kan man välja att antingen få hämta ut askan och ta med den hem eller att den grävs ner i vår minneslund som finns intill kliniken.
Det är också möjligt att ta med sig kroppen hem om man vill ta hand om begravningen själv.
Det är dock viktigt att då läsa på om de regler som gäller för att begrava djur.

Att säga farväl är alltid svårt, och det är viktigt att ta hand om sig själv både under tiden som beslutet ska fattas och efteråt. Det finns stöd att få om det behövs.
Jourhavande medmänniska är en organisation som man kan ringa till mellan 12-06 (tel: 08 - 702 16 80).
Det går även att ringa till Kyrkans SOS mellan 13-21 på vardagar och lördag-söndag samt helgdag mellan 16-21 (tel: 0771-800 650).
Samtalen är kostnadsfria.
I vår minneslund kan ni efter separat kremering hos oss välja att få askan jordad eller utspridd.

Minneslunden ligger i anslutning till djursjukhusets anläggning. Här kan ni slå er ner på en bänk bland björkarna och minnas en älskad vän. Ni kan också tända ett ljus för ert djur, men även för alla djur som läggs i lunden. Stenringen skapar en fin symbolik för de djur som nått sin sista vila och vi ser gärna att små stenar lämnas här. Sommartid finns det möjlighet att lämna blommor.

Askan gravsätts och sker utan djurägarens närvaro och vi markerar inte gravplatsen. När du väljer att lägga ditt djur i vår minneslund ingår det ett första ljus att tända i lyktträd i anslutning till minneslunden.

Djursjukhuset Gammelstad ansvarar för skötsel och tar på sig ansvar att ta bort vissnade blommor och nerbrunna ljus. Vi tar även emot aska efter sällskapsdjur som är kremerade på annan kremeringsanläggning.

Avgiften är en engångskostnad. Donationer mottages tacksamt och går oavkortat till skötsel och utveckling av minneslunden.

Urnor

På Djursjukhuset Gammelstad har vi en egen kremationsanläggning för smådjur.
Här nedan ser du vilka urnor du kan välja hos oss.

 

Pappersurna

Ingår som standard vid separat kremering.

Stor med lilja

Urna 1: 1039 kr

Urna i trä

Urna 2: Liten trä natur/brun 399 kr
Urna 3: Stor trä natur/brun 529 kr

Mindre urna med lilja

Urna 4: 979 kr

Natururna – rund

Svensktillverkade natururnor av bark och träfiber.
Urna 5: 789 kr

Natururna – stor

Svensktillverkade natururnor av bark och träfiber.
Finns i samma färger som Natururna – Rund.
Urna 6: 979 kr

Natururna – Kantig

Svensktillverkade natururnor av bark och träfiber.
Finns i samma färger som Natururna – Rund
Urna 7: 939 kr
   
   
   
   
   
   
   

Våra recensioner

5

Mycket trevlig personal och Charlie blir så väl omhändertagen

4

Efter en katastrofal operation av en cysta på vår hundsbakben gjorde de allt för att hon skulle bli bra igen. Gick från vi kanske måste amputera benet till att hon inte bara får behålla det utan hon kommer bli helt återställd. Så tacksam för att hon nu mår bra igen.

5

Underbart bemötande och hjälp. Så tacksam för att det ibland faktiskt är rätt personer på rätt plats. Återkopplade till oss en vecka efter för att höra hur det gått. Det är verkligen omtanke!

5

Vi åkte in med vår hund akut i somras, då vi blivit remitterad dit från annat djursjukhus, vi blev otroligt bra omhändertagna! De mötte upp redan på parkeringen, Känslan var att alla gjorde allt i sin makt för att hitta vad som var fel och rädda Harry. Han blev tyvärr sämre under natten och de ringde direkt, så vi bestämde att det bästa var att han fick somna in, Vi satt och höll om honom när han gick över regnbågsbron.Bad om nos och tassavtryck, samt separat kremering, allt detta ordnade dem samt att jag fick ett fint kort.Vill rikta ett stort tack till er, är så tacksam och trots den tråkiga utgången, så är det ändå ett ljust minne. ♥️

Baserat på recensioner från Google

Våra öppettider

Övriga öppettider

Kliniken

  • Måndag
    Öppet dygnet runt
  • Tisdag
    Öppet dygnet runt
  • Onsdag
    Öppet dygnet runt
  • Torsdag
    Öppet dygnet runt
  • Fredag
    Öppet dygnet runt
  • Lördag
    Öppet dygnet runt
  • Söndag
    Öppet dygnet runt

Butiken

  • Måndag
    08:00 - 18:00
  • Tisdag
    08:00 - 18:00
  • Onsdag
    08:00 - 18:00
  • Torsdag
    08:00 - 18:00
  • Fredag
    08:00 - 18:00
  • Lördag
    Stängt
  • Söndag
    Stängt

Medarbetare

Maria Karlsson

Maria

Djursjukhuschef

Djursjukhuschef sedan april 2024 med lång erfarenhet som ledare och chef inom många branscher. Organisations och teamutveckling och att leda tillsammans med våra medarbetare i utveckling och förändring är det som gör detta arbetet jätteroligt.  Har två ragdollkatter hemma.
Läs mer om Maria
Helena Stoltz

Helena

Operativchef / Dagligkoordinator

Jag började på Evidensia Djursjukhuset Gammelstad 2015 som djurvårdare.  Idag jobbar jag som Operativ chef med personalansvar för vår fina kundsupport och vaktmästare.  Förutom att stötta och vägleda min personal så jobbar jag som daglig koordinator och schemaläggare.
Läs mer om Helena
Linda Olofsson

Polklinik / Operation / Ortopedi

Linda

Chefsveterinär / Leg. Veterinär

Jag tog veterinärexamen vid SLU i Uppsala 2013 och har sedan dess jobbat på Djursjukhuset Gammelstad. Jag tycker det mesta är roligt och intressant men mitt huvudintresse är kirurgi. Jag har gått flera utbildningar inom mjukdelskirurgi och ett två-årigt ortopediprogram. Ni träffar mig framför allt i samband med hältutredningar och operationer. Jag är också chefsveterinär för vår operations- och rehabavdelning samt personalchef för våra veterinärer. 
Läs mer om Linda
default avatar

Justyna

Leg. veterinär

Våra medarbetare

Facebook inlägg