Vad innebär kirurgi?
Syftet med kirurgiska ingrepp, operation, är att bota eller lindra sjukdomar. Det gör man genom att ta bort sjuka organ, laga delar inuti kroppen eller åtgärda skador som uppstått vid olyckor. Ibland krävs operation omgående.
På vår operationsavdelning ombesörjer vi både mjukdelskirurgi och ortopedi.
Mjukdelskirurgi innefattar exempelvis avlägsnande av tumörer och bölder, kastrering av han- och hondjur eller att ta bort livmoder och äggstockar vid livmoderinflammation. Ortopedi är en kirurgisk specialitet som omfattar behandling av benbrott och andra skador som påverkar kroppens möjlighet att röra sig.
Vad vi behandlar på operationsavdelningen
Det här är de planerade ingrepp och akuta operationer som vi utför hos oss:
- kastrering av han- och hondjur
- tumörkirurgi
- borttagande av urinsten
- vissa ögonoperationer
- provtagning/biopsier från tumörer och organ
- amputationer på grund av sjukdom (tår/svans)
- ortopediska operationer
- enklare akuta operativa ingrepp som infekterade sår eller bölder, klokapselskador och tömning av analsäckar
- akut kastrering vid livmoderinflammation
- kejsarsnitt
- främmande kropp i mag- tarmkanalen
- sårskador
- magomvridning
- akuta inre blödningar
För de större kirurgiska ingreppen samarbetar kirurgen med veterinären som diagnosticerat djuret och rekommenderat operation.
Inför ditt djurs operation
Inför en planerad operation behöver patienten fasta i minst 8 timmar innan sövning. När du lämnar in ditt djur på operationsdagens morgon får du träffa en veterinär eller sköterska som både ställer frågor till dig och svarar på det du undrar. Vid bokade operationer får du vid lämning också information om ungefär när hemgång planeras.
Hur går arbetet på operationsavdelningen till?
Patienten kommer till operationsavdelningen på en bokad tid eller som akutfall.
Vår specialutbildade och erfarna narkospersonal tar hand om ditt djur när det är sövt under operationen. Med moderna metoder och övervakningsutrustning blir narkosen säker och trygg för patienten. Smärtlindring ges utifrån djurets behov, och beroende på ingrepp anpassas valet av läkemedel innan, under och efter operationen.
När operationen är klar ringer kirurgen dig för att informera om hur det gått och bestämma en tid för hämtning. Eventuella recept skickas elektroniskt så att du kan hämta ut medicin på apoteket innan du kommer till kliniken. Vid hämtningen får du skriftliga och muntliga hemgångsråd anpassade för ditt djur.
Är det ett större ingrepp kan patienten behöva stanna över natten på kliniken för eftervård och smärtlindring. Katter och hundar sitter i separata stall för att skapa en så lugn och trygg miljö som möjligt under den tiden.
Vi som jobbar på operationsavdelningen
Teamet på operationsavdelningen består av erfarna veterinärer och kirurger, rutinerade operationssköterskor och djurvårdare. Samtliga har speciell utbildning för hantering av operationspatienten innan, under och efter operationen.
Våra öppettider
Kliniken
-
MåndagÖppet dygnet runt
-
TisdagÖppet dygnet runt
-
OnsdagÖppet dygnet runt
-
TorsdagÖppet dygnet runt
-
FredagÖppet dygnet runt
-
LördagÖppet dygnet runt
-
SöndagÖppet dygnet runt
Butiken
-
Måndag08:00 - 18:00
-
Tisdag08:00 - 18:00
-
Onsdag08:00 - 18:00
-
Torsdag08:00 - 18:00
-
Fredag08:00 - 18:00
-
LördagStängt
-
SöndagStängt