Vi arbetar för att förhindra eventuell smittspridning på våra djurkliniker och djursjukhus. Du kan hjälpa oss genom att klicka här för våra hygien- och besöksinstruktioner. Tack för hjälpen!

Se upp för hotspots i sommar

Fukteksem är vanligare under sommartid då hundarna badar mer. Det är ibland svårt att ange orsaken till varför en hund drabbas. Det kan vara ett kliande insektsbett eller ett litet sår som gör att fukteksemen blossar upp.

Fukteksem, akut dermatit eller hotspot som det också kallas är vanligast på hals, kinder, bak på länden och låren. Pälsen blir fuktig, lite varig på grund av vätska som tovar ihop pälsen. Fukteksemet startar ofta på ett litet ställe på kroppen men växer snabbt och kan bli stort som en handflata. Eksemet luktar illa, är ofta riktigt rött och huden kan bli svullen på det utsatta stället. Det är ofta smärtsamt för hunden.

– Även friska hundar kan drabbats. Det börjar ofta med att hunden får klåda, och när den kliar sig vätskar sig huden och infektionen sprids, förklarar Marlene Areskog, veterinärmedicinskt ansvarig hos Evidensia Djursjukvård.

– Behandlingen består av att man försiktigt klipper bort all päls i området tills man har ett par cm marginal med frisk hud runt såret. Området tvättas med tvål och vatten eller med klorhexidin. Det är viktigt att såret får luftas och bli torrt, inga bandage skall sättas över.
Lokal behandling kan räcka i lindriga fall, men ofta krävs även att hunden får smärtstillande behandling av veterinär. Det kan också vara svårt att raka bort pälsen själv och i svåra fall kan hunden behöva andra mediciner för fukteksemet. För att såret skall kunna läka bör hunden ha en krage eller annat som hindrar den från att slicka och klia på såret, säger Marlene Areskog.

Om din hund drabbas av fukteksem, gör så här:

  • Titta igenom huden.
  • Klipp bort pälsen så att det blir rent in på frisk hud, tänk på att vissa hundar kan ha mycket ont.
  • Tvätta med tvål och vatten alternativt med klorhexidin.
  • Hindra hunden från att klia och slicka på såret, till exempel med hjälp av en krage.
  • Sök upp din veterinär vid behov.

Läs mer om fukteksem på djurvårdguiden:

https://evidensia.se/djurvardguiden/hotspotsfukteksem/