Vårdavdelning - Specialisthästsjukhuset Helsingborg

Vårdavdelningen Specialisthästsjukhuset Helsingborg

Idag: Öppet dygnet runt

Vårdavdelningen

Vårdavdelningen på Specialisthästsjukhuset Helsingborg

Om Din häst behöver stanna kvar för behandling eller vidare utredning blir den inskriven på vårdavdelningen.

På vårdavdelningen har vi plats för cirka 70 inneliggande patienter. Boxarna är fördelade i åtta separata stall vilket ger patienterna lugn och ro, samtidigt som det ger möjlighet att separera patientgrupper för att hindra smittspridning.  Vi har ett stall som bara används till ston med nyfödda föl. Här finns även ett behandlingsutrymme där ston med föl undersöks och behandlas utan kontakt med övriga patienter. Det finns dessutom ett stall med 7 ”uteboxar” som används till sto med större föl, kallblod, eller hästar med luftvägsproblem. Vidare har vi fyra separata stall med 9-11 vanliga boxar. Vi separerar här patienterna beroende på vilken typ av sjukdom de har. Hästar som kommer in för tidsbokade undersökningar dagtid ställs i ett dagstall som är helt avskilt från vårdavdelningen. Centralt på vårdavdelningen finns ett stort behandlingsutrymme där majoriteten av våra undersökningar och behandlingar utförs. I direkt anslutning till behandlingsrummet ligger intensivvårdsstallet med tre madrasserade boxar för intensivvård av vuxna hästar. Det sista stallet är isoleringsstallet som är helt separerat från övriga vårdavdelningen. Här finns sex isoleringsboxar med separata ingångar utifrån.

Hästarna står i boxar med spån och halm. De får rutinmässigt hö fyra gånger dagligen och kraftfoder en gång. Utfodringen anpassas givetvis beroende på vilken sjukdom hästen har och ifall speciella önskemål finns. Vatten ges via vattenkopp och ibland via hink. Hästarna ryktas och får hovarna kratsade dagligen. Om sjukdomen tillåter skritt-motioneras hästarna två gånger dagligen.

På vårdavdelningen har vi veterinärer med diplomatexamen och specialistkompetens inom hästens sjukdomar, som har ett specifikt intresse för medicinska och kirurgiska sjukdomar. Vi har dessutom erfarna legitimerade djursjukskötare, rutinerad stallchef och pålitliga djurvårdare som alla månar om hästarnas bästa.  Under fölsäsongen har vi ett speciellt team som fokuserar på vård av neonatala föl.

På morgonen går veterinärerna rond för att undersöka och diskutera patienterna. Boxarna mockas och hästarna får foder, mediciner, och planerad provtagning utförs. Därefter utförs majoriteten av dagens behandlingar och undersökningar. Vårdveterinärerna ringer upp djurägare till inneliggande hästar enligt överenskommelse under eftermiddagen. Vi har besökstid kl 14-15 måndag till söndag. Det är viktigt att besökstiderna respekteras för att besöket ska bli trevligt och inte kollidera med de stunder när vi arbetar som mest intensivt med patienterna. Besökstiderna ger hästarna lugn och ro övrig tid, minskar risken för smittspridning, och är nödvändig för patientsäkerheten.

Våra recensioner

5

Bästa pizza ❤️🍕

5

Mycket trevlig personal. Sara i receptionen och tjejerna i stallet.Haft inne min häst för artroskopi. Mycket bra de erbjuder assisterat uppvak som ger ägaren en trygghet.

5

Diese Klinik sehr auf die Bedürfnisse von Tier und Mensch bestens bemüht. Hier geht geht das Tierwohl vor und nicht der Profit.Unser Shih Tzu TOBI bedankt sich nochmals für ihre Hilfe, auch der Rest der Familie.❤❤❤

5

Toppen. Räddade livet på min ynkliga lilla fölunge. Superproffs som tar hand om både djur och ägare på ett underbart sätt. Jag hade stort förtroende redan innan nu är det omåttligt.Tusen tackÄgare till Arwens Aragorn

Baserat på recensioner från Google

Våra öppettider

Övriga öppettider

Kliniken

  • Måndag
    Öppet dygnet runt
  • Tisdag
    Öppet dygnet runt
  • Onsdag
    Öppet dygnet runt
  • Torsdag
    Öppet dygnet runt
  • Fredag
    Öppet dygnet runt
  • Lördag
    Öppet dygnet runt
  • Söndag
    Öppet dygnet runt

Medarbetare

Mads Kristoffersen

Chefsveterinär Kirurgi

Mads Kristoffersen

Leg. Veterinär, Specialistkompetens i hästens sjukdomar, Cert. (Orth), Dipl. ECVS

Mads tog veterinärexamen vid Köpenhamns Universitet 2002 och utförde efter avslutade studier ett internship hos den världskända hästortopeden Sue Dyson på Animal Health Trust i England. Efter detta genomförde Mads en europeisk specialistutbildning inom hästkirurgi – Diplomate of the European College of Veterinary Surgeons. Mads har ett flertal internationella publikationer inom ortopedi och kirurgi. Mads har dessutom svensk specialistkompetens i hästens sjukdomar samt ett RCVS (Royal College of Veterinary Surgeons) certifikat inom hästortopedi. Mads intresseområden är kirurgi och speciellt avancerade ortopediska operationer så som operationer i halskotpelare och frakturer. Mads är en av de veterinärer som utför buköppningar.
Läs mer om Mads
Christian Pedersen

Chefsveterinär Ortopedi

Christian Pedersen

Leg. Veterinär, Specialistkompetens i hästens sjukdomar, Cert. ISELP

Christian tog veterinärexamen vid Köpenhamns Universitet 2004 och började efter några år som ambulatorisk veterinär i Danmark arbeta hos oss på Specialisthästsjukhuset i Helsingborg. Han blev svensk specialist i hästens sjukdomar 2011. Christian är även den första och hittills enda veterinär i Sverige att bli certifierad genom ISELP – International Society of Equine Locomotor Pathology. ISELP är en organisation som vidareutbildar veterinärer inom sjukdomar i alla delar av hästens rörelseapparat. Christian har ett stort intresse för sjukdomar i hästens rörelseapparat samt bilddiagnostik. Ni träffar honom på den ortopediska avdelningen i Helsingborg samt på kliniken i Flyinge.
Läs mer om Christian
Anna Bohlin

Specialistkompetens i Hästens Sjukdomar, Dipl. ECEIM

Anna Bohlin

Leg. Veterinär

Anna tog veterinärexamen vid Köpenhamns Universitet 2012 och började efter en kort period som distriktsveterinär arbeta hos oss på Specialisthästsjukhuset i Helsingborg År 2017 blev Anna svensk specialist i hästens sjukdomar. Anna har ett stort intresse för internmedicin och tog i februari 2020 en europeisk specialist-examen inom internmedicin för häst; Diplomate of the European College of Equine Internal Medicine. Anna träffar ni fram för allt på vårdavdelningen. Anna ansvarar för fölavdelningen under fölsäsongen. Hon tar även emot bokade patienter för medicinska utredningar av luftvägsproblem, avmagring, hjärta och magsår.
Läs mer om Anna
Anna Eriksson

Specialistkompetens i hästens sjukdomar

Anna Eriksson

Leg. Veterinär

Anna tog veterinärexamen vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala 2007. Anna är ett välkänt ansikte för många hästägare och arbetade tidigare som ambulerande veterinär i Skåne. År 2013 blev Anna svensk specialist i hästens sjukdomar. Anna har ett stort intresse för sporthästmedicin, ortopedi och bilddiagnostik.  Anna är FEI treating och official vet, innehar AI-kompetens för häst och är även av Jordbruksverket förordnad officiell veterinär för häst. Anna är medlem av ISELP (International Society of Equine Locomotor Pathology), vilken är en organisation som vidareutbildar veterinärer inom sjukdomar i alla delar av hästens rörelseapparat. Anna arbetar främst på vår poliklinikavdelning samt med CT-undersökningar.
Läs mer om Anna
Våra medarbetare

Facebook inlägg