Vi arbetar för att förhindra eventuell smittspridning på våra djurkliniker och djursjukhus. Du kan hjälpa oss genom att klicka här för våra hygien- och besöksinstruktioner. Tack för hjälpen!

Specialisthästsjukhuset Helsingborg

med fokus på kunskap

Idag: Öppet dygnet runt

Vårdavdelningen på Specialisthästsjukhuset Helsingborg

Om Din häst behöver stanna kvar för behandling eller vidare utredning blir den inskriven på vårdavdelningen.

På vårdavdelningen har vi plats för cirka 70 inneliggande patienter. Boxarna är fördelade i åtta separata stall vilket ger patienterna lugn och ro, samtidigt som det ger möjlighet att separera patientgrupper för att hindra smittspridning.  Vi har ett stall som bara används till ston med nyfödda föl. Här finns även ett behandlingsutrymme där ston med föl undersöks och behandlas utan kontakt med övriga patienter. Det finns dessutom ett stall med 7 ”uteboxar” som används till sto med större föl, kallblod, eller hästar med luftvägsproblem. Vidare har vi fyra separata stall med 9-11 vanliga boxar. Vi separerar här patienterna beroende på vilken typ av sjukdom de har. Hästar som kommer in för tidsbokade undersökningar dagtid ställs i ett dagstall som är helt avskilt från vårdavdelningen. Centralt på vårdavdelningen finns ett stort behandlingsutrymme där majoriteten av våra undersökningar och behandlingar utförs. I direkt anslutning till behandlingsrummet ligger intensivvårdsstallet med tre madrasserade boxar för intensivvård av vuxna hästar. Det sista stallet är isoleringsstallet som är helt separerat från övriga vårdavdelningen. Här finns sex isoleringsboxar med separata ingångar utifrån.

Hästarna står i boxar med spån och halm. De får rutinmässigt hö fyra gånger dagligen och kraftfoder en gång. Utfodringen anpassas givetvis beroende på vilken sjukdom hästen har och ifall speciella önskemål finns. Vatten ges via vattenkopp och ibland via hink. Hästarna ryktas och får hovarna kratsade dagligen. Om sjukdomen tillåter skritt-motioneras hästarna två gånger dagligen.

På vårdavdelningen har vi veterinärer med diplomatexamen och specialistkompetens inom hästens sjukdomar, som har ett specifikt intresse för medicinska och kirurgiska sjukdomar. Vi har dessutom erfarna legitimerade djursjukskötare, rutinerad stallchef och pålitliga djurvårdare som alla månar om hästarnas bästa.  Under fölsäsongen har vi ett speciellt team som fokuserar på vård av neonatala föl.

På morgonen går veterinärerna rond för att undersöka och diskutera patienterna. Boxarna mockas och hästarna får foder, mediciner, och planerad provtagning utförs. Därefter utförs majoriteten av dagens behandlingar och undersökningar. Vårdveterinärerna ringer upp djurägare till inneliggande hästar enligt överenskommelse under eftermiddagen. Vi har besökstid kl 14-15 måndag till söndag. Det är viktigt att besökstiderna respekteras för att besöket ska bli trevligt och inte kollidera med de stunder när vi arbetar som mest intensivt med patienterna. Besökstiderna ger hästarna lugn och ro övrig tid, minskar risken för smittspridning, och är nödvändig för patientsäkerheten.