Vi arbetar för att förhindra eventuell smittspridning på våra djurkliniker och djursjukhus. Du kan hjälpa oss genom att klicka här för våra hygien- och besöksinstruktioner. Tack för hjälpen!

Specialisthästsjukhuset Helsingborg

med fokus på kunskap

Idag: Öppet dygnet runt

Världsunik CT på Specialisthästsjukhuset Helsingborg

På Specialisthästsjukhuset Helsingborg har vi en världsunik CT-scanner (datortomograf) för hästar. Scannern är enkelt uttryckt en ultrasnabb 3D-röntgenapparat som är en av de absolut största av sitt slag för häst i världen. Detta betyder att vi har helt unika möjligheter till att utföra datortomografi på de flesta delar av hästens rörelseapparat, inklusive halskotpelare och bäcken. Detta leder till ännu säkrare diagnos samtidigt som det är en ovärderlig hjälp till specifikt riktad behandling av en hel rad olika sjukdomar hos hästar.

Vi scannar över 300 hästar per år och förutom egna patienter är de flesta hästar remitterade från andra djursjukhus, kliniker och privatpraktiserande veterinärer. CT-scannern kan användas för undersökning av hästens rörelseapparat på sövd häst, men även för undersökning av hästens huvud på stående häst. Anläggningens konstruktion i kombination med scannerns diameter gör att vi snabbt och säkert kan ställa diagnoser som hittills varit svåra eller osäkra.

En CT-undersökning tar mellan 15 och 45 minuter och komplikationsrisken är därför mycket låg, eftersom hästen är sövd under så pass kort tid. Efter undersökningen skickas bilderna till en specialist i USA, som återkommer med en CT-rapport inom 3-4 dagar, i vissa fall snabbare.

De överlägsna bilderna från CT-scannern gör många diagnostiska operationer onödiga. Där operation är nödvändig, ger de verklighetstrogna 3D-rekonstruktionerna av hästens inre ett ovärderligt verktyg inför planeringen av riktade avancerade kirurgiska ingrepp.