Vi arbetar för att förhindra eventuell smittspridning på våra djurkliniker och djursjukhus. Du kan hjälpa oss genom att klicka här för våra hygien- och besöksinstruktioner. Tack för hjälpen!

Specialisthästsjukhuset Helsingborg

med fokus på kunskap

Idag: Öppet dygnet runt

Laboratoriet på Specialisthästsjukhuset Helsingborg

Labbremiss »

Laboratoriet på Specialistdjursjukhuset Helsingborg är ett av Sveriges största veterinärmedicinska laboratorier. Här arbetar tre utbildade och kunniga biomedicinska analytiker, som med hjälp av avancerad teknisk utrustning kan säkerställa högsta möjliga kvalité på provsvaren.

Vi tar även emot prover från kliniker runt om i Sverige och Danmark. Ca 65 000 prover analyseras varje år på vårt laboratorium.

Vi gör många olika analyser av bland annat blodprov, ledvätska, ryggmärgsvätska, urinprov och avföringsprov från hästar. Även bakteriologiska undersökningar med resistensbestämning är en stor och viktig del av vår verksamhet. Detta är av stor vikt idag när bakteriers resistens mot antibiotika är ett ökande globalt bekymmer.

Till behandling av skador på leder, senor och ligament erbjuder vi dessutom IRAP (Interleukin-1 Receptor Antagonist Protein) och PRP (Platelet Rich Plasma), som båda är ett koncentrat av hästens egna anti-inflammatoriska celler. Denna typ av biologisk terapi är ett utmärkt alternativ till traditionell behandling med syntetiska läkemedel. Cirka 50 ml blod dras från hästens halsven och centrifugeras därefter i en speciell centrifug. IRAP-blod måste därefter i värmeskåp 24 timmar innan 6-8 doser med injektionsvätska blir klara. Dessa kan frysas ner till framtidig användning. PRP-blod är klart för injektion efter centrifugeringen, vilket tar cirka 30 minuter, och måste därefter användas direkt.