Vintervila häst
Artikelns innehåll
Varför behövs vintervila?
• Vid hårda träningspass bryts musklerna ner och då behövs planerad tid för återhämtning där musklerna byggs upp igen och blir starkare.• Skador och sjukdomar får tid att läka. Små skavanker, skav och ömhet kan helt försvinna om hästen får vila helt från arbete en längre tid.
• Inlärningen främjas av en mental paus. Ibland går träningen i stå kring vissa moment och då kan det vara idé att bara släppa det helt några veckor. Vissa gånger faller saker faktiskt på plats av sig självt, medan andra gånger går det att hitta en annan ingång för att lösa knutarna.
Hur mycket ska hästen vila?
Hur mycket hästen ska vila beror på träningsnivån. För att fylla funktion ska vilan planeras på samma sätt som träningen och anpassas till hästens behov.
Många har som regel att hästen ska ha en vilodag i veckan. Detta är naturligtvis ingen absolut sanning, men det är bra att variera intensiteten i arbetet så att dagen efter ett hårt träningspass kanske hästen bara skrittas.
Längre viloperioder ger hästen möjlighet att återhämta sig på många plan. En vuxen häst i full kondition klarar ofta vila 3 - 4 veckor utan att tappa formen nämnvärt. Unga hästar behöver längre viloperioder för att kroppen ska hinna med. Ofta sätter sig inlärda moment på ett annat sätt om hästen får längre pauser från träningen och resultatet kan bli att hästen lär sig fortare än om den hade tränats kontinuerligt.
Hur ska hästen vilas?
Att vila behöver inte bara vara att hästen blir stående i box och liten hage. Alla hästar mår bra av att röra på sig, och vissa hästar blir oroliga eller svårhanterliga av att bli stående stilla. Här är några alternativ till total vila:• Hästen kan skrittas eller joggas lätt som vila efter ett hårdare träningspass.
• En häst som vanligtvis rids kan vila från ryttare och sadel men ändå arbetas i töm eller för hand.
• Att promenera med hästen vid hand är ett utmärkt sätt att bygga kontakt.
• Genom att rida/köra i skog och mark kan hästen vilas från mer koncentrerat arbete i ridhus eller träningsbana.
Justera foderstaten under hästens vintervila
En häst som vilar behöver inte lika mycket energi så justera foderstaten så att den passar arbetsnivån. De flesta hästar som vilar behöver inget kraftfoder utan ett väl anpassat grovfoder, salt, mineraler och vatten räcker bra. Som alltid är en grovfoderanalys basen i alla foderstatsberäkningar, så även när hästen vilas.
Stillastående ökar också risken för kolik. Detta är ytterligare en anledning att dra ner på kraftfodret så mycket som möjligt. Om hästen går på sandmark får den kanske mer tid i hagen och då kan loppfrön ges förebyggande.
Vad kan hästägaren göra med all ledig tid när hästen vilar?
Träna själv! För ryttare är bra kondition och en rörlig, stark kropp nödvändigt om ridningen ska gå bra. Löpträning, styrketräning för mage och rygg, samt yoga är några alternativ.
Teoretisk utbildning. Läs en bok om ridning/körning eller passa på att gå en kurs och öka dina teoretiska kunskaper.