Rinnande ögon hos kanin

Kaniner har väldigt stora och relativt utstående ögon. Placeringen av ögonen gör att en kanin har ett nästan 360-gradigt synfält. De ser dåligt på nära håll men är väldigt bra på att upptäcka rörelser och företeelser på långt håll. Rinnande ögon hos kanin är ett ganska vanligt problem.

Utvecklas en ögoninfektion kommer tårvätskan att bli trögflytande, kladdig och ofta lite gul/vit.

Om problemet inte åtgärdas kan det uppstå håravfall och hudinfektioner under och framför ögonen till följd av att pälsen ständigt är blöt och kladdig.

Kaniner är bytesdjur och läser ständigt av omgivningen efter rörelser. Deras ögonplacering gör att de har ett väldigt brett synfält.

Orsaker till rinnande ögon hos kanin

Orsakerna till rinnande ögon kan vara flera.

Överproduktion av tårvätska

När ögat blir irriterat produceras extra tårvätska. Det kan ske till exempel vid en ögoninfektion eller ögoninflammation. Skräp i ögat eller päls som ligger på ögat (vanligare på långpälsade kaniner), felaktig anatomi på ögonlocken (t ex inåtrullande ögonlock) eller sår på hornhinnan kan ge ökad tårproduktion.

Dränaget av tårvätska blir förhindrat

Tårkanalerna är till för att dränera bort överbliven vätska från ögonen ner i noshålan. När tårvätskan inte kan dränera sig genom tårkanalen kommer överskottet att rinna över kanten på ögat och det blir blött under ögat. Då blir huden under ögat mottaglig för infektioner som orsakar ännu mer besvär. Vid långdragna besvär ses även pälslöshet runt ögonen.

Kaniner har bara en tårkanal i varje öga och dessa kanaler löper väldigt nära tandrötterna. Om tandrötterna är förstorade eller infekterade kan dessa trycka på tårkanalen så att den blir tilltäppt.

Det finns även lymfvävnad nära tårkanalen som kan svälla och orsaka tryck mot tårkanalen, som blir trängre.

Tårsäcken kan bli infekterad, vilket orsakar både svullnad och extra tårproduktion, som dessutom kan vara mer varlik.

Ögonsmuts och fettdroppar kan i trånga tårkanaler orsaka totalt stopp av tårflödetflödet.

Vad gör veterinären?

Ögonen undersöks med avseende på anatomin, tecken på infektion och inflammation samt skador på hornhinnorna. Tänderna tittas över, men för att göra en bedömning hur tandrötterna ser ut, måste kaninen sövas och röntgas. När kaninen sover kan veterinären också spola tårkanalerna, för att säkerställa att de inte är igentäppta med sekret.

Återfinns problemet i ögat, sätts behandling in för det. Återfinns problemet i munhålan krävs det ibland komplicerade tandextraktioner för att problemet ska försvinna.

Behandling hemma

Om en kanin av olika orsaker fortsättningsvis har rinnande ögon är det viktigt att sköta dem väl. Man måste dagligen tvätta ögonen rent från sekret och hålla pälsen under ögat så torr som möjligt för att minska risken för infektioner och för att minska obehaget för djuret.

Skulle trots detta infektioner uppstå måste veterinär kontaktas för behandling.

Smittsamt?

De flesta orsaker till rinnande ögon är inte smittsamma. Det finns dock två smittsamma sjukdomar värda att nämna, som kan ge symtom på rinnande ögon, ofta varigt tårflöde, och det är virusinfektionen kaninpest (Myxomatos) och bakterieinfektion orsakad av Pasteurella.

Här kan du läsa mer om skötsel av kanin »

Kaniner har stora och relativt utstående ögon. De drabbas ganska ofta av problem med rinnande ögon.

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen