Vi arbetar för att förhindra eventuell smittspridning på våra djurkliniker och djursjukhus. Du kan hjälpa oss genom att klicka här för våra hygien- och besöksinstruktioner. Tack för hjälpen!

Rinnande ögon hos kanin

Kaniner har väldigt stora och relativt utstående ögon. Placeringen av ögonen gör att en kanin har ett nästan 360-gradig synfält. De ser dåligt på nära håll men är väldigt bra på att upptäcka rörelser och företeelser på långt håll. Rinnande ögon hos kanin är ett ganska vanligt problem.

Utvecklas en ögoninfektion kommer tårvätskan att bli trögflytande, kladdig och ofta lite gul/vit.

Om problemet inte åtgärdas kan det uppstå håravfall och hudinfektioner under och framför ögonen till följd av att pälsen ständigt är blöt och kladdig.

Orsaker till rinnande ögon hos kanin

Orsakerna till rinnande ögon kan vara flera.

  • Det kan börja som en ”vanlig” ögoninfektion som lätt kan behandlas men ögondroppar men det kan även finnas andra orsaker till att dränaget i ögat inte fungerar.
  • Kaniner har bara en tårkanal i varje öga och dessa kanaler löper väldigt nära tandrötterna. Om tandrötterna är förstorade eller infekterade kan dessa trycka på tårkanalen så att den blir tilltäppt.
  • Det finns även lymfvävnad nära tårkanalen som kan svälla och orsaka tryck. När tårvätskan inte kan dränera sig genom tårkanalen kommer överskottet att rinna över kanten på ögat och det blir blött under ögat.
  • Då blir ögat och huden under ögat mottaglig för infektioner som orsakar ännu mer besvär.

Vad gör veterinären?

Genom att röntga skallen kan man ta reda på om kaninen har förändrade tandrötter och i så fall få en förklaring till problemet. Tyvärr finns ingen behandling för detta utan ögat/ögonen kommer att behöva extra skötsel. Ser man inget som trycker på tårkanalen kan man försöka spola ren den med koksaltlösning. Får man passage blir kaninen oftast helt återställd och många framtida besvär kan undvikas.

Behandling hemma

Om en kanin av olika orsaker fortsättningsvis har rinnande ögon är det viktigt att sköta dem väl. Man måste tvätta ögonen regelbundet med koksaltlösning och hålla pälsen under ögat så torr som möjligt för att minska risken för infektioner och för att minska obehaget för djuret.

Skulle trots detta infektioner uppstå måste veterinär kontaktas för behandling med medicinska ögondroppar.

Skötsel av kanin »

Kaninögon.

Kaniner har stora och relativt utstående ögon. De drabbas ganska ofta av problem med rinnande ögon.